Görüş Bildir

Van'daki tarihi köprü nerdeyse yıkılmak üzere

Van'a 40 kilometre uzaklıktaki Güzelsu Mahallesi'ndeki tarihi Hoşap Kalesi'nin hemen altında bulunan 1671 yılında Evliya Bey tarafından yaptırılan köprü, altından geçen Güzelsu Deresi'nin sularına yenik düşmek üzere.

Van'daki tarihi köprü nerdeyse yıkılmak üzere

2002 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şubesi tarafından restore edilen köprü şimdi yıkılmak üzere. Altından geçen su nedeniyle köprünün ayaklarının altı boşalırken, Gürpınar Belediye Başkanı Zeki Yıldız, acilen önlem alınmasını istedi.

RESTORASYON UYGUN YAPILMADI

Köprünün aslına uygun restore edilmediğini belirten Başkan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu; çok değerli bir köprü. Bu tarihi eserimizin kurtarılması için ilgilileri göreve çağırıyorum. Sular şu anda köprünün ayaklarının altını boşaltıyor. Bundan dolayı köprü ayaklarının altındaki taşlar düşüyor. Köprü de çökme tehikesiyle karşı karşıya. 2002 yılında restorasyon yapılarken, köprünün suyun içindeki ayaklarının korumaları yapılmadı. Bir an önce ayaklar güçlendirilmeli. Aksi taktirde bahar mevsimiyle birlikte sular yükselecek ve tarihi köprü çökecek."

"KÜLTÜR VARLIĞI"

YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Top da iki kitabesi bulanan köprünün Osmanlı dönemine ait bölgenin çok önemli bir kültür varlığı olduğunu söyledi. Yrd.Doç. Top, köprüde yeni bir çalışma yapılması ve peyjazının yapılarak koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

DHA     

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi