Görüş Bildir

Yaşar Kemal 'Osmaniye'de anılıyor' kelimeleri matbaa mürekkebi olarak sayfalara dökülmüyordu! Her kelimenin bir rengi vardı! kimdir?

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Yaşar Kemal, ölümünün 1. yıl dönümünde Osmaniye'nin Hemite köyünde çeşitli etkinliklerle anıldı. 92 yaşında aramızdan ayrılan Yaşar Kemal için, düzenlenen anma törenine bir çok isim katıldı. Yaşar Kemal kimdir?

Yaşar Kemal 'Osmaniye'de anılıyor' kelimeleri matbaa mürekkebi olarak sayfalara dökülmüyordu! Her kelimenin bir rengi vardı! kimdir?

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Yaşar Kemal, ölümünün 1. yıl dönümünde Osmaniye'nin Hemite köyünde çeşitli etkinliklerle anıldı. 92 yaşında aramızdan ayrılan Yaşar Kemal için, düzenlenen anma törenine bir çok isim katıldı. Yaşar Kemal kimdir?

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden 'Türk Edebiyatının Çınarı' lakaplı Yaşar Kemal için Osmaniye'ye bağlı Hemite (Gökçedam) köyünde anma programı düzenlendi. Ölümünden kısa bir süre önce kendi yaptığı Yaşar Kemal Kültür Evi'nde gerçekleşen anma programı Yasin-i Şerif ile başladı. Törende ünlü yazarın çocukluk arkadaşı Veli Kılıç programa katılan davetlilere Yaşar Kemal'in çocukluğunu ve anılarını anlattı.

Yaşar Kemal için Türk edebiyatının ses bayrağı tanımlamasını yapan Osmaniye Valisi Kerem Al, anma töreninde yaptığı konuşmada, "Yaşar Kemal ile aynı fikir de olunmasa bile bu onun bu ülke için önemli bir değer olduğunu azaltmıyor. Yaşar Kemal kurulu düzenle çok barışık olmamıştır. Bunun sonucu da İnce Memed'lerle zulme karşı bir direnç göstermiştir. Çukurova'nın çiçeğini, böceğini, dağlarını destansı bir havayla sunmuştur. Onun edebiyat birikimin başında destan geleneği gelir. Yaşar Kemal'in anılarını tanıtmaya, genç kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz. Ruhu şad olsun" dedi.

Daha sonra Osmaniye Ozanlar Şairler Yazarlar Derneğince 'Dünün Çocukları' adlı ekip Çukurova yöresinde oynanan çocuk oyunlarını sergiledi. Dernek üyelerinin üzerlerine siyah ilkokul forması giyerek yaptıkları gösteri törene katılanların beğenisini kazandı. Yaşar Kemal resim sergisinin gezilmesi ve İnce Memed Anıtına karanfil bırakılmasıyla anma töreni sonra erdi.

Anma törenine Osmaniye Valisi Kerem Al, Osmaniye İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve başkanları Hemite köylüleri ile Yaşar Kemal'in akrabaları katıldı.

YAŞAR KEMAL BİYOGRAFİSİ

Yaşar Kemal, 1923 doğumlu yazar. Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir. Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Kemal, uluslararası bir üne sahiptir.Türkiye’de ve dünyada en çok ilgi gören romanı “İnce Memed” olmuştur.

Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923 tarihinde Nüfus kaydında, 1926 olarak geçmektedir. Ailesi Birinci Dünya Savaşı’ndaki Rus işgali yüzünden van Gölü’ne yakın Ernis (bugün Ünseli) köyünden Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyüne göç etti. Annesi Nigar Hanım, babası ise bir çiftçi olanSadık Efendi’ydi. Babası, camide, Kemal’in gözlerinin önünde öldürüldü. Küçük yaşta kaza sonucu bir gözünü kaybetti. İlkokulu Kadirli Cumhuriyet İlkokulu’nda okudu. Kemal’in edebiyata karşı olan ilgisi ise ortaokul yıllarında başladı. O yıllarda halk edebiyatı ilgisini çekiyordu. 1940lı yıllarda yazdığı şiirler “Çığ Dergisi”nde yayınlandı. Daha sonra “Ülke”, “Millet”, “Kovan” ve “Beşpınar” gibi dergiler de eserlerini yayınlandı.

Kemal, öğrenim hayatını ortaokulda sona erdirmek zorunda kaldı. Sonra ırgat kâtipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük gibi geçici işlerde çalıştı. 1940’lı yılların başlarında Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sol eğilimli sanatçı ve yazarlarla ilişki kurdu. Henüz 17 yaşındayken politik nedenlerle tutuklandı.

Askerliğini yaptıktan sonra 1946’da gittiği İstanbul’da Fransızlara ait Havagazı Şirketi’nde gaz kontrol memuru olarak çalıştı. 1948 yılında Kadirli’ye döndü, bir süre yine çeltik tarlalarında kontrolörlük, daha sonra arzuhalcilik yaptı. 1950’de 142. maddeye aykırı davranmak suçundan hapse atıldı. 1951’de hapisten çıkıncaİstanbul’a yerleşme kararı aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nde röportaj yazarlığı yapmaya başladı, bazen de makale yazıyordu. Bu dönemde yaptığı röportajı "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün", Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmada Özel Başarı Armağanı’nı almaya hak kazandı.

Kemal, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki görevini 1963’e kadar sürdürdü. Bu tarihten sonra kendini tamamen romancılığa verdi. 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi’nde görev yaptı. 1967 yılında “Ant” adlı dergiyi çıkarmaya başladı ve bu derginin eklerinden biri yüzünden 18 ay hapse mahkum oldu ancak karar Yargıtaytarafından bozuldu. 1995 yılında Almanya’da yayınlanan “Der Spiegel”adlı dergide çıkan yazısı dolayısıyla 20 ay ceza aldı ancak bu ceza da ertelendi.

Yaşar Kemal’in çalışmalarının karşılığı 1950li yıllarda gelmeye başladı. Bu yıllarda öyküleri “Dükkancı”, “Bebek”, “Memet ile Memet”, “Sarı Sıcak” yayınlandı. Türk Edebiyatı’nda çok önemli bir yeri bulunan “İnce Memed” adlı romanını 1955’te piyasaya sürdü. Bu roman aynı yıl Varlık Roman Armağanı’nı kazandı.

1967’de haftalık siyasi dergi Ant’ın kurucuları arasında yer aldı. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katıldı ve 1974-75 arasında ilk genel başkanlığını üstlendi. 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı oldu.

Yaşar Kemal 1950 yılında siyasi nedenlerle bir yıl Kozan Cezaevi'nde tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Yazar, bu olaydan sonra 1951 yılında İstanbul'a yerleşti ve kısa bir işsizlik döneminden sonra Cumhuriyet Gazete'sinde fıkra ve röportaj yazarlığına başladı. Cumhuriyet gazetesindeki bu görevi 1963 yılına kadar devam etti.

Yazar, "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı, ilk romanı olan "İnce Memed" ile 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı, 1974 yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti"adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü' nü, kazandı.

Bunun dışında 1974 tarihli “Demirciler Çarşısı Cinayeti” romanı Madralı Roman Ödülü’nü, 1977 tarihli “Yer Demir Gök Bakır” Fransa’da “Yılın En İyi Yabancı Romanı” ödülünü aldı, aynı zamanda yazara 1982’de Del Duca Ödülü ve1984’te Fransa’dan “Légion D'Honneur” nişanı verildi.

Yaşar Kemal, Türk Edebiyatı’na öykü , roman, deneme, derleme, çocuk romanı (Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca – 1977) ve çevirisiyle (Ayışığı Kuyumcuları – 1977) katkıda bulunmuştur. Eserleri 39 dile çevrilmiş, uluslararası arenada büyük ilgi görmüştür. Yapıtlarında genellikle çocukluğunu geçirdiği yer olan Çukurova’yı, buradaki hayatların acı-tatlı her yönünü, kan davalarını, ağalığı, ekonomik sıkıntıları anlatmıştır. 1970’ten sonra yazdığı romanlarda kentli insanın da anlatıldığı görülmektedir. Ayrıca masallardan ve efsanelerden de yararlanmıştır. PEN yazarlar derneğinin bir üyesidir. İstanbul’da yaşamaktadır.Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Birçok eseri tiyatroya uyarlanmıştır.

1995’te Der Spiegel’deki bir yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı, aklandı. Aynı yıl bu kez Index on Censorhip’teki yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildiyse de cezası ertelendi.

Yaşar Kemal, 1952 yılında Tilda adında bir İspanyol göçmeniyle evlendi. Eşi 2001 yılında öldü. Raşit Gökçeli adında bir oğlu vardır. 1 Ağustos 2002 tarihindeAyşe Semiha Baban ile evlendi.

Yaşar Kemal, son günlerde yaşadığı solunum sorunları nedeniyle 14 Ocak 2015tarihinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Bir süre tedavi gördüğü hastanede 28 Şubat 2015 tarihinde yaşamını yitirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir