Görüş Bildir

Yazarlardan HDP'ye destek

İstanbul Beyoğlu'nda 78'liler Girişimi merkezinde bir araya gelen Yazar Oya Baydar, Şair-Yazar Fadıl Öztürk, Şair-Yazar Önder Birol Bıyık, Müzisyen Mervan Tan, Şair Fatoş Salman ve Yazar Samet Aydın, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) verdikleri desteğin amacını anlattı.

Yazarlardan HDP'ye destek


Yazar Oya Baydar, Türkiye ve bölgenin karanlık ve tehlikelere açık günlerden geçtiğini belirterek, "Bu karanlık günleri aşabilmek için bir umut ışığına ihtiyacımız var. Bu umut; barış umudu, kardeşlik umudu, insanların huzur içinde yaşayacakları bir ülke ve bölge umudu... Bu umudu yeşertebileceğini düşündüğümüz için oyumuz HDP'ye diyoruz" dedi.

"HDP DİYORUZ"

Konuşmasında, askeri vesayet dönemini bitirirken, sivil vesayet ve dikta dönemine doğru yol almaya başladığını savunan Baydar, "Ülkede her yandan boğulduğumuzu, sıkıştırıldığımızı düşünüyoruz" diye konuştu. Orta Doğu'da yaşanan olaylara da dikkat çeken Baydar, 7 Haziran'da genel seçimlerin yakın tarih açısından en önemli seçimlerden biri olacağını vurguladı.


Baydar, "Seçimin önemi, bu gidişata 'dur' diyebilme gücünü ve umudunu bize vermesinden geçiyor. Bu gidişatı hemen düzeltemeyebiliriz ama bir 'dur' diyebilecek güce sahip olabiliriz. Bu gücü de şu anda Türkiye demokrasi güçleri arasında yer alan, aynı zamanda barışın da gücü olan Halkların Demokratik Partisi tutuyor. Bu yüzden de HDP diyoruz" ifadelerini kullandı. Böyle bir görevi üstlenmiş olmaktan mutlu olduğunu dile getiren Baydar, HDP'yi desteklemek için HDP'li olmanın da gerekmediğini belirtti. Baydar, "Herşeyine katılmayabiliriz ancak mevcut iktidarı geriletmek istiyorsak, barışçı bir çözüm istiyorsak, Türkiye'de demokrasinin gelişmesini istiyorsak oylarımızın HDP'ye gitmesini düşünüyorum" dedi.

803 KİŞİNİN İMZASI VAR

Daha sonra yazar, şair, akademisyen ve sanatçılardan oluşan 803 kişinin imzasının bulunduğu ve genel seçimlerde HDP'ye desteklerini bildiren sanatçı ve aydınların ortak basın açıklaması okundu. Basın metni ilk olarak müzisyen Mervan Tan tarafından Kürtçe okundu. Ardından, Şair Fatoş Salman'ın Türkçe okuduğu metin de şu ifadelere yer verildi: "Yıllardır 'çözüm süreci' diyerek Kürt sorununu çözümsüzlük sürecine sokmaya çalışıyorlar. O da yetmiyor toplumsal güvenlik gerekçe edilerek tam bir 'doğu despotizmi' ile çıkardıkları faşizan yasalarla toplumsal muhalefeti susturmaya çalışıyorlar. İktidar erki, hesabını vermekte zorlandığı her şeyi, düne kadar aynı yağmurda ıslandığı, paralelcilerin üzerine atarak kendini temize çıkarmaya çalışıyor..."

"HDP DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Biz aşağıda imzası bulunan yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve sanatçılar olarak;
1-Eşitlikçi ve şiddetten uzak bir dille barışı savunduğu için,
2-Yasaklara karşı özgürlük dediği için,
3-Kürt halkının kendi kaderini demokratik yöntemlerle tayin etmesi gerektiğine inandığımız için,
4-İstisnasız bütün kültür ve inançlar üzerindeki, Aleviler ve Anadolu'nun kadim halklarının önündeki her türlü yasal ve şoven baskının son bulması için,
5-Eğitimin çağdaş, laik ve anadilinde yapılması için,
6-Yıllardır insanımızın hiç yaşama şansı bulamadığı demokrasi savunusu için,
7-LGBTİ'li bireyler ve kadınlar üzerindeki cinsiyetçi yaklaşımın son bulması için,
8-Evrensel hukuk ilkelerinin geçerli olduğu ve eşit yurttaşlık haklarının güvencesiyle birbirine bağlı bir toplum için,
Her dilden, her renkten, her cinsiyetten, her inançtan seslerin küçük küçük ırmaklardan akarak buluştuğu bir ortak denize dönüşmesini umduğumuz bir siyasi partinin desteklenmesi gereğini düşünüyoruz. Mevcut siyasi ortamda 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye destek vermeye ve gönüllü bir biçimde çalışmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz."

"SAVAŞ BİTSİN DİYE"

Açıklamanın ardından Fatoş Salman başındaki beyaz eşarbı göstererek, "Yöredeki kadınlar, savaş bitsin diye başlarındaki eşarbı yere atarlar, ben de savaş bitsin diye bu eşarbı yere atıyorum" diyerek başındaki eşarbı çıkarıp yere attı. Daha sonra eşarbı yerden kaldıran Salman, "Barış güvercinleri adına ülkemin tüm kadınlarının eşarbını yere atmasını diliyorum" dedi. İmzacıların tam listesinin de bulunduğu destek metni, yarın HDP Genel Merkezi'nde Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a iletileceği bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi