Görüş Bildir

43 kadın kanserden kurtuldu

Şırnak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) yaptığı çalışma ile bin 301 vatandaş taramadan geçirildi. Erken tanı sayesinde 43 kadın, kolon ve rahim ağzı kanserinden kurtuldu.

43 kadın kanserden kurtuldu

Şırnak’ta sağlık görevliler araçlarla ilçe ve köyleri gezip kadınları bilgilendirmeye başladı. Yapılan bilgilendirmelerin ardından kadınlar, bulundukları köylerden alınarak Şırnak Devlet Hastanesi bünyesindeki KETEM birimine getirilip, mamografisi çekilerek, HPV rahim ağzı kanseri, gaitada gizli kan testi yapılıyor.

43 kadına erken tanı konuldu

KETEM'de uygulanan ve tamamen ücretsiz testlerle kanser riski tespit edilen kadınlara erken tedavi uygulanıyor. Meme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, kolon kanseri için ise 50-70 yaş aralığındaki tüm kadın ve erkekler kanser tetkiklerini KETEM birimi içerisinde yaptırabiliyor. KETEM çalışanları, belirtilen yaş aralığındaki tüm kadın ve erkeklerin herhangi bir rahatsızlığı olmasa bile muayene ve testlerini yaptırmalarına vurgu yaparken, erken teşhisin hayat kurtardığına dikkati çekiyor. Ayrıca özellikle meme kanseri konusunda kadınları bilgilendirici eğitimler verilerek kendi kendilerini muayene etmeleri sağlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi