Görüş Bildir

8 Mart'ın startı

DAKAP üyesi kadınlar, 8 Mart etkinlerinin startını Jiyan Kadın Semt Pazarı'ndaki kadınları ziyaret ederek verdi.

8 Mart'ın startı

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin startını Jiyan Kadın Semt Pazarı'ndaki kadınları ziyaret ederek verdi. Kadınlar, Bağlar ilçesi Bağcılara mahallesi Evrim Alataş Caddesinde kurulan Kadın Semt Pazarında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamanın yapılacağı pazar girişine çok sayıda zırhlı araç ve polis konuşlandırıldı. Açıklama öncesi kadınların, “Kadınlar 8 Mart’ta tecride karşı grevde” yazılı pankart açmasına polisler izin vermedi. Kadınlar zılgıt çekerek ve “Jin Jiyan Azadî” sloganı atarak polis engelini protesto etti.

‘8 MART’I AKP-MHP FAŞİZİMİYLE KAŞILIYORUZ’

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Kadın Sözcüsü Bahar Yıldırım, AKP iktidarı süresince her sene 8 Martları giderek artan baskı ve faşizm koşullarında karşıladıklarını belirterek, “2019 8 Mart’ını da kadın emeğine, mücadelesine, kazanımlarına ve kadınların yaşam hakkına saldırı koşullarında ancak tüm bunlara karşı dinmeyen kadın direnişi ile karşılıyoruz. Kendi ifadeleri ile ‘profili düşük’ bürokratların biat ettiği ‘Tek Adam’ rejimi ve KHK’lerle ülkeyi yönetmek isteyen AKP-MHP Hükümeti, savaş politikalarıyla ülke ekonomisini iflasa sürüklemiştir. Seçim propagandasını ‘mermi fiyatı’ üzerinden yürüten ve ekonomik kriz her dile getirildiğinde ‘dış güçler, tuzak, mağdur’ safsatalarıyla gündemi geçiştiren hükümet, son üç yılda kadın istihdamını ve kadının ekonomideki varlığını yok etmeyi hedeflemiş, bu uğurda her türlü saldırıyı cezasız bırakmıştır” diye belirtti.

‘SUÇ SAHİBİDİR’

Bağlar Kadın Semt Pazarı’nda çalışan emekçi kadınlara dönük saldırılar ve pazar tezgâhlarının erkeklerce gasp edilmesi girişimlerine tepki gösterekek, konuşmasına şöyle devam etti: “Kelimenin gerçek manasıyla artık evler, sokaklar ve iş alanları kadınlara karşı savaş alanlarına dönüşmüştür. Mobbing, taciz, tecavüz ve ölümle yüz yüze kalan kadınlar için yasaları işletmeyen; Göçmen kadınların hiçbir yaşam güvencelerini sağlamayan; Kadınları ihraç edip işini elinden alan, yeni istihdamda kadınları almamayı teşvik eden; Kürtaj, boşanma, nafaka gibi birçok hukuki hakkını tartıştırıp gasp eden; Ne yiyip ne içeceğine, kaç çocuk yapacağına, hamileyken dışarı çıkıp çıkamayacağına karışan; Nerede nasıl kahkaha atacağına karar verme hakkını kendinde bulan; Kadınların ve kız çocuklarının ölü bedenlerini gömmeye izin vermeyen, günlerce sokakta, derin dondurucularda beklettiren, çırılçıplak teşhir eden; Muhalif kadın politikacıları, akademisyenleri, gazetecileri, feminist ve aktiviteleri cezaevlerine mahkum eden; Ve daha sayabileceğimiz birçok sebepten faşizan politikaların sahibi bu hükümet, kadınlara yönelik saldırılarda sorumluluk ve suç sahibidir.”    Kadınlar daha sonra 114 gündür açlık grevinde bulunan Leyla Güven'i ziyaret etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi