Görüş Bildir

Boya yerine kahve, fırça yerine iğne kullandı

Resim yaparken boya yerine kahve telvesi, fırça yerine iğne kullanan Ruken Ekinci'nin ilk kişisel sergisi yarın açılıyor.

Boya yerine kahve, fırça yerine iğne kullandı

Batman’da yaşayan Ruken Ekinci “Duyguların Rengi” adını verdiği ilk resim sergisini açmaya hazırlanıyor. Eğitim almadan kendini geliştirerek resim sanatına farklı bir boyut katan Ekinci, kahve telvesi, karbonat ve sulu boya karışımından elde ettiği malzeme ile resim yapmaya başladı. Ekinci, mutfağında alternatif boyalar oluşturdu. 

SULU BOYA İLE BAŞLADI

Çocukken büyük bir hevesle resim yapan Ekinci, bir süre resime ara vermek zorunda kaldı. 3 yıl önce hayallerini gerçekleştirmek için yeniden resim yapan Ekinci, resim yapmak için malzeme alamadığı için çocuklarına ait sulu boyaları kullanarak başladı. 

BOYA YERİNE KAHVE TELVESİ  

Resim yapmaya karar verdiğinde elinde boya ve resim malzemelerinin olmadığını bundan kaynaklı mutfağından yararlandığını kaydeden Ekinci, “Kahve telvesi, oralet, karbonat ve sigara külü gibi malzemeleri boya olarak kullanarak resimlerimi yapmaya başladım. Yine çocuklarımın boya setinden faydalandım. Bu şekilde resim yaptım ve kendimi geliştirdim. Daha sonra gördüğüm her şeyi resmetmek istedim” dedi. 

FIRÇA YERİNE İĞNE 

Maddi imkansızlıklar karşısında alternatifler üretmeye başlayan Ekinci, fırça yerine de iğne kullandığını anlattı. Ekinci, “İlk başladığımda fırçam olmadığı için iğneyle resim yapıyordum. Portreleri çizerken iğne ucu kullanıyordum. Daha sonra doğadan, yapraklardan faydalandım. Atıl durumda olan çatal, bıçak ve daha bir sürü eşyaya hayat vermeye çalıştım” diye belirtti. 

KADIN MÜCADELESİNİ RESMEDİYOR  

Evinin bir odasını atölye yapan Ekinci, “Zamanımın çoğunu resim yapmaya ayırıyorum.  Resim yapmak beni rahatlatıyor. Çizdiğim resimlerimde daha çok kadın psikolojisini, yaşamını ve mücadelesini ele alıyorum. Kadının tarihini ve sanatını ele almak istiyor ve bu yönlü resimler yapıyorum. Onun dışında doğa, hayvan ve soyut resimler yapıyorum” şekline konuştu. 

İLK SERGİ YARIN 

Ekinci’nin aralarında Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter, 6 yıl önce Diyarbakır'da katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, maden emekçileri ile kadın ve doğa temalı resimlerin de bulunduğu 32 eseri, 5-13 Aralık tarihleri arasında GAP Mahallesi’ndeki Paradigma Kitapevi’nde sergilenecek.  

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi