Abdaliyemedresesi'ne ziyaretçi akını

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan tarihi Abdaliye Medresesi (Mem U Zin Türbesi) yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Abdaliyemedresesi'ne ziyaretçi akını

Cizre Azizan Beyi Emir Abdullah İbn Abdullah İbn Seyfettin Boti tarafından 1437 yılında yaptırılan ve 2007 yılında da Cizre Kaymakamlığı'nın 'Cizre İnanç Parkı Projesi' kapsamında restorasyonu yapılan medreseye yerli ve yabancı turistler büyük bir ilgi gösteriyor. Abdaliye Medresesi'nin alt bölümünde 1450-1451 yıllarında aşkları beşeri aşktan ilahi aşka dönüşen Cizre beyi Mir Zeynuddin'in kız kardeşi Zin ile Divan katibinin oğlu olan Memo ve onların gerçek hayatta kavuşmasına izin vermeyen Beko'nun türbesi bulunmaktadır.

ABDALİYE MEDRESESİ

Tarihi ve kültürel yönden büyük bir önem arz eden medresede bulunan ve özellikle aşkları beşeri aşktan ilahi aşka dönüşen Mem ile Zin'in bulunduğu Mem U Zin türbesine turistler daha büyük bir ilgi gösteriyor. Cizre Kaymakamlığı'nın geliştirdiği bu proje sayesinde tarihi medresenin yıkılmaktan kurtarıldığını ifade eden Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü ve İnanç Parkı Projesi Koordinatörü Faruk Özervarlı, "Bu projenin en büyük amaçlarından birisi inanç turizmine katkı sağlamaktır. Tarihi ve kültürel açıdan bölgede çok önemli bir yere sahip olan Abdaliye Medresesi sayesinde yerli ve yabancı turistlerin il ve ilçemize gelerek ilimizin, ilçemizin tarihini ve kültürünü daha iyi tanımasını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

VATANDAŞLARIN İLGİSİ

Tarihi Abdaliye Medresesi'nin yıkıldığını ve yok olduğunu düşündüğünü ifade eden Cizreli vatandaşlardan Ekrem Çimen, "Yıllar sonra memleketime geldim. Ancak yıkıldığını düşündüğüm tarihi Abdaliye Medresesi'ndeki değişiklik, yerli ve yabancı turistlerin gösterdiği ilgiyi görünce büyük bir mutluluk yaşadım" deyi konuştu.

Cizre'de 2007 yılında restore edildikten sonra turizme açılan Abdaliye Medresesi'ne Batman, Siirt, Mardin, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok il ve ilçesinden gelen yerli turistler ziyaret ederken, Avrupa ülkelerinden ve Irak'tan da gelen yabancı turistlerin büyük bir ilgisini çekiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz