Görüş Bildir

Bakan Koca: Tespit edilmiş vaka yok ama korona virüsü ülkemizi kuşattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de korona virüsü vakası henüz tespit edilmediğini açıkladı. Koca, Avrupa ülkelerinin ve İran'ın tedbirsizliği nedeniyle virüsün Türkiye'yi kuşattığını anlatarak, "Tedbirsizlik ülkemizi kuşattı. Virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır. Ülkemizde vaka görülmesi mümkündür ancak yayılmasını engellemek bizim elimizdedir" dedi.

Bakan Koca: Tespit edilmiş vaka yok ama korona virüsü ülkemizi kuşattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü salgınına ilişkin basın toplantısıyla bilgiler verirken, sorunun küresel boyuta ulaştığını, Türkiye’de tespit edilmiş bir vaka bulunmadığını ancak yurt dışından gelişler yoluyla bunun gerçekleşebileceğini anlattı.

“Salgın belirginleşince, o dönemde de, erken dönemde sınırlarımızı kapatmış, havayolunu da kapatmıştık” diyen Bakan Koca, İran’ın Kum ve Meşhed kentlerinde, Çin’in Wuhan kentinde olduğu gibi karantina uygulanmaması nedeniyle virüsün yaygınlaştığını söyledi. Koca, Avrupa’nın ve özellikle de İtalya’nın da gerekli önlemi almadığını öne sürdü. Koca şunları söyledi:

‘AVRUPA VE İTALYA AĞIR DAVRANMAYA DEVAM EDİYOR’

“Avrupa ve İtalya tedbirlerinde ağır  davrandı ve ağır davranmaya devam ettiğini de görüyoruz. Avrupa Çin’le ilişkisini kesmedi, İtalya ile ilişkisini kesmedi. Eğer biz İran ile 16 gün önce sınırlarımızı kapatmamış olsaydık, bu dönemde haftada ortalama 50 bin kişi girecekti. Ve şu an biz burada Türkiye’nin birçok bölgesinde bu salgını görür olacaktık. Bu süreçte sorun giderek küresel sorun haline geldi. 106 ülkede görülmüş olması, Türkiye’de görülmemiş olması erken dönemde benzer şekilde hiçbir ülkenin ilişkilerini kesme noktasında katı davranmamış olmasındandır. Biz de gecikmeli kapatma yapsaydık İran gibi, İtalya gibi bir ülke haline gelebilirdik.”

‘GİDEREK ARTIYOR VE DAHA DA ARTACAK’

Salonda en az 50-60 kişi olduğuna dikkat çeken Bakan, “Buradaki kimsede Hepatit B yok diyemem. Bizim söylediğimiz şu an tespit edilen bir vaka olmadığıdır. Bundan sonraki süreçte, Avrupa’da tedbirsizlik  daha büyük sorunlara yol açacak” dedi. Koca, ülkelerdeki vaka artış sayılarını vererek, “Giderek bu sayı daha büyük oranda artıyor ve daha da artacak. Fransa ve Almanya’daki artışın daha yüksek olduğu görülüyor. O nedenle sorunun küresel olduğunu, mücadelemizin de ulusal olduğunu söylemek istiyorum. Tedbirsizlik ülkemizi kuşattı. Bu süreçte biz bu mücadeleyi ulusal, yerel, kendi vatandaşımızla birliktelikle aşabiliriz. Risklerin somut olduğunu, kuralların da basit olduğunu özelikle söylemek istiyorum.”

3 BİN 810 KİŞİ ÖLDÜ

Fahrettin Koca, dünyada toplam 3 bin 810 kişinin hayatını kaybettiğini, hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısının 60 bin 762 olduğunu belirtti. Koca, “Türkiye’de tespit edilmiş, tıbbi tanı konulmuş korona virüsü vakası yoktur. Son beş günde 700’ün üzerinde ilaveyle 2 bini geçen bir numune çalışması oldu, hiçbirinde pozitif test sonucu yok. Mevcut durumda virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlara bir uyarıyı yapmalıyız. Bu ülkeler hala gerekli tedbirleri almadılar veya iş işten geçtikten sonra aldılar. Oradaki vatandaşlarımıza kişisel tedbirlerini almalarını hatırlatmak ihtiyacı hissediyorum. Ülkemizde vaka görülmesi mümkündür ancak yayılmasını engellemek bizim elimizdedir” diye konuştu.

Koca, yurt dışından Türkiye’ye dönenlerin evde kalmaları gereken süre ve önlemlere ilişkin ’14 gün kuralı’ içeren tablo gösterdi, “Özellikle Avrupa’daki vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları, çıkacaklarsa maske kullanarak çıkmaları, herhangi bir hastalık belirtisi olduğunda ise sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi