Cinsel suç mağdurlarına özel merkez

Adalet Bakanlığının hazırladığı kanun tasarısı taslağının yasalaşmasıyla, cinsel suç mağdurlarının ifadelerinin alınacağı ve muayenelerinin yapılacağı özel merkezler kurulacak Mağdurların birden fazla kez ifadelerinin alınmasının önüne geçilecek, merkezlerde alınan ilk ifade yeterli olacak Cinsel suç mağdurlarının adli tıp kurumu ve hastanelerde yapılan beden muayeneleri ile vücuttan örnek alınmasına yönelik işlemler de bu merkezlerde gerçekleştirilecek

Cinsel suç mağdurlarına özel merkez

Adalet Bakanlığının hazırladığı "Mağdur Hakları Kanun Tasarısı Taslağı"nın yasalaşmasıyla, cinsel suç mağdurlarının ifadelerinin alınacağı ve muayenelerinin yapılacağı özel merkezler oluşturulacak.

Bakanlık tarafından hazırlanan kanun tasarısı taslağıyla cinsel suç mağdurlarına yönelik yeni düzenlemelerin yapılması planlanıyor. Taslağın TBMM'de kabul edilip yasalaşmasının ardından, cinsel suç mağdurlarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla adli ve tıbbi işlemlerin eğitimli kişiler tarafından yapılacağı özel merkezler hizmete sunulacak.

Adalet Komisyonu bulunan bölgelerde kurulacak merkezlerde Sağlık Bakanlığı personelinin yanı sıra diğer kurumlardan ihtiyaç duyulan uzmanlar görev alacak.

- Tekrar tekrar ifade alınamayacak

Cumhuriyet savcıları, cinsel suç mağdurlarının ifadelerini adliyeler yerine bu merkezlerde alacak. İfadelerin alınması sırasında uzmanlar da bulunacak.

Mağdurun rızasının bulunması halinde ifade sırasında görüntü ve ses kaydı yapılabilecek. Cinsel suç mağdurunun çocuk olması durumunda ise kayıt alma zorunlu olacak.

Taslakta yer alan başka bir düzenlemeyle de mağdurların tekrar tekrar ifadelerinin alınmasının önüne geçilmesi öngörülüyor. Merkezlerde alınan ilk ifade yeterli olacak. Zorunluluk bulunan haller dışında soruşturma ve kovuşturmada mağdurun ifadesi yeniden alınamayacak.

Maddi gerçeğin ortaya çıkartılması açısından mağdurun yeniden ifadesinin alınması gerektiğinde de ifade, mağdur ile şüpheli veya sanığın aynı ortamda bulunmaması şartıyla uzman aracılığıyla alınabilecek.

- Adli tıp kurumu ve hastanede muayeneye son

Cinsel suç mağdurlarının adli tıp kurumu ve hastanelerde yapılan beden muayeneleri ile vücuttan örnek alınmasına yönelik işlemler,  bu merkezlerde gerçekleştirilecek.

Söz konusu muayene ve işlemleri adli tıp kurumu uzmanı veya uzman hekimler yapacak.

Özel merkezleri, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde üniversiteler de kurabilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz