Görüş Bildir

"Çocuklarımızı geri istiyoruz"

Çocuklarının dağa kaçırılmasında HDP'yi sorumlu tutarak, HDP önünde evlatlarına kavuşmak için başlattıkları oturma eylemi kararlılıkla sürerken, yeni katilan ailelerin evlatlarıyla ilgili anlattıkları yürek yakıyor.

Diyarbakır'daki oturma eylemine Ağrı'dan katılan anne Necla Çur, HDP il binasına girmeye çalışarak, partililere tepkisini dile getirdi. 4 yıl önce 14 yaşında dağa kaçırılan oğlu Yakup için İstanbul'dan gelen anne Saliha Edizer'in yaktığı ağıt sırasında anneler gözyaşı döktü. Eyleme, 5 yıl önce 15 yaşında dağa kaçırılan yeğeni Songül için katılan Esma Akkuş: "Kelebek görse korkan kızı dağa kaçırdılar" dedi.

"Oğlumu önce pikniğe sonra dağa götürdüler"

Eyleme, 8 yıl önce 14 yaşında dağa kaçırılan oğluna kavuşma ümidiyle katılan Ömer Tokay "Oğlumu önce pikniğe sonra dağa götürdüler. Piknik amacıyla oğlumu götürdükleri Şırnak'ta, önce HDP İl Başkanlığına, sonra hücre evine, oradan da dağa götürdüler" derken, 17 yaşında dağa kaçırılan oğlu için oturma eylemine katılan Ayşegül Biçer "Çocuklarımızı geri istiyoruz. Otururken 'Ya zafer ya ölüm' demiştik. Yine tekrarlıyoruz ya kazanacağız ya kazanacağız" diye konuştu.

- "Dağda değil evde olması lazım"

14 yaşında dağa kaçırılan oğlu için eyleme katılan anne Saliha Edizer "Onun okumaya, kalem tutmaya ihtiyacı var. Çocuğum gelene kadar ben gitmiyorum" tepkisiyle yaşadığı acıları anlatırken, 15 yaşında dağa kaçırılan oğlu için oturma eylemi yapan anne Necla Çur "Kimseden korkmuyorum. Korksaydım, HDP'nin kapısına gelmezdim" dedi.

HABER MERKEZİ

Çocuklarının dağa kaçırılmasında HDP'nin aracı olduğunu iddia eden Diyarbakır anneleri, evlatlarına kavuşma ümidiyle partinin il binası önünde başlattıkları oturma eylemine kararlılıkla devam ediyor.

Çocuklarının dağa kaçırılmasında HDP'yi sorumlu tutarak, 3 Eylül'de HDP İl Başkanlığı binası önüne gelen ailelerin başlattığı oturma eylemi sürüyor. Anne Hacire Akar'ın, dağa kaçırılan oğlu Mehmet Akar için 22 Ağustos'ta HDP il binası önünde başlattığı oturma eyleminin sonuç vermesi ve kararlı mücadelesiyle 24 Ağustos'ta oğluna kavuşması, benzer acıyı yaşayan, yüreği evladına duyduğu özlemle yanan diğer annelere de örnek oldu.

Akar'ın mücadelesini örnek alan Fevziye Çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayşegül Biçer'in 3 Eylül'de başlattığı oturma eylemi birçok annenin katılımıyla büyüyor. Aileler evlatlarına kavuşmak için gün boyu bekleyişini sürdürüyor.

- "Yeter ki sen ses ver, gelip alırız"

Diyarbakır'da 17 yaşında dağa kaçırılan oğlu için oturma eylemine katılan Ayşegül Biçer, 11 ay önce kandırılarak dağa kaçırılan oğlunun iki hafta sonra gelen telefonla Suriye'de terör örgütü YPG'nin elinde olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Çocuğunun HDP il binasına girdikten sonra kaybolması nedeniyle oturma eylemi için bu adresi seçtiğini dile getiren Biçer, "Çocuklarımızı geri istiyoruz. Otururken 'Ya zafer ya ölüm' demiştik. Yine tekrarlıyoruz, ya kazanacağız ya kazanacağız." ifadelerini kullandı.

Biçer, çocuklarının okuyup meslek sahibi olması için büyük zorluklar yaşadıklarını anlatarak, "Bize bir ses ver. Gelemiyorsan biz gelip seni alalım. Dağların arkasında olsan da mesafeler uzak değil. Yeter ki sen ses ver, gelip alırız." dedi.

- "HDP tarafından kaçırıldı, dağa gönderildi"

İstanbul'da 2015 yılında 14 yaşındayken HDP'liler aracılığıyla kaçırılarak dağa götürülen oğlu Yakup için eyleme katılan anne Saliha Edizer de çocuğunu yoksullukla büyüttüğüne dikkati çekti.

"Ben çocuğumu istiyorum, çocuğumu getirsinler, lise öğrencisiydi. Onun okumaya, kalem tutmaya ihtiyacı var. Çocuğum gelene kadar ben gitmiyorum." diyen Edizer, şunları kaydetti:

"Çok zeki bir çocuktu, öğretmenleri çok seviyordu. Teşekkür ve takdirle geçti. Oğlum, lise 2'nci sınıftayken okulun bitmesine bir hafta kala HDP tarafından kaçırıldı, dağa gönderildi. Çocuklarımızın ne yaptığı belli değil, yattıkları yer belli değil. Evinde yastığa başını koyarken neden şimdi başını taşa koysun? Neden mağaralarda yaşasınlar? Çocuğumu istiyorum, getirsinler."

- "HDP ve PKK birdir"

Eyleme, 4 yıl önce 15 yaşında dağa kaçırılan oğlu için Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinden eşi ile katılan anne Necla Çur, çobanlık yapan evladı Vahit'e kavuşmak ümidiyle oturma eylemini sürdürdüğünü vurguladı.

Çur, "Teröre sesleniyorum, oğlumu versinler. Oğlum için geldim, buradayım. HDP ve PKK birdir. Oğlumu istiyorum, almadan gitmiyorum. Kimseden korkmuyorum. Korksaydım, HDP'nin kapısına gelmezdim." diye konuştu.

- "Dağda değil evde olması lazım"

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinden, 5 yıl önce 15 yaşında dağa kaçırılan kızı Songül için oturma eylemine katılan anne Fatma Akkuş da kızından yıllardır haber alamadığını belirtti.

Yaklaşık 2 ay önce sosyal medyada kızını üzerinde terörist kıyafeti ile gördüğüne işaret eden Akkuş, "Çok zor bir dönem geçiriyoruz. Onu bekliyoruz. Dağda değil evde olması lazım. Songülüm, eve dön kızım. Neredeysen gel, seni bekliyorum." sözleriyle kızına seslendi.

"Kelebek görse korkan kızı dağa kaçırdılar"

Oturma eylemine Bağlar ilçesinden kardeşi Esma ile katılan anne Fatma Akkuş, evladına duyduğu özlemi anlattı. Akkuş, kızı Songül'ün 5 yıl önce kandırılarak dağa götürüldüğünü, evladına kavuşmak istediğini söyledi. Teyze Esma Akkuş da yeğeninin dağa kaçırılmasından büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Odaya kelebek girse korkardı. Kelebek dışarı çıkarılana kadar odaya girmezdi. Kelebek görse korkan kızı dağa kaçırdılar. Nasıl dağa gider ve silah kullanır?" diye konuştu.

- Anneden HDP'lilere tepki

Oturma eylemine, 4 yıl önce 15 yaşında dağa kaçırılan oğlu için katılan anne Necla Çur, HDP il binasına girmeye çalışarak, partililere tepki gösterdi.

Oğlu Vahit'e kavuşma ümidiyle Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinden gelen Çur, HDP il binası önünde duyduğu öfkeyi dile getirdi.

Bu sırada çıkan gerginlik polisin müdahalesi ile sona erdi.

- Evladı için ağıt yaktı

Eyleme 4 yıl önce 14 yaşında dağa kaçırılan oğlu Yakup için İstanbul'dan gelerek katılan anne Saliha Edizer de il binası önünde ağıt yaktı.

Kanser hastası olduğunu, özlem duyduğu oğluna kavuşmak istediğini anlatan 5 çocuk annesi Edizer, yaktığı ağıtta yüreğindeki acıyı aktardı.

Edizer'in ağıdı sırasında oturma eylemini sürdüren anneler de gözyaşı döktü. Baygınlık geçiren Edizer, 112 Acil Servis ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

8 çocuk babası Tokay'ın isyanı

Ekmek parası kazanmak adına inşaatlarda çalıştığı için fırsat bulduğu saatlerde HDP il binası önüne gelebilen 8 çocuk babası Tokay da oturma eylemine katılıyor.

Tokay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2011 yılında lise 1. sınıfta okuyan 14 yaşındaki oğlu Mehmet Tokay'ın dağa kaçırıldığını söyledi.

Daha önce 2014'de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde başlatılan oturma eylemine de katıldığını anımsatan Tokay, yıllardır oğluna kavuşabilmenin mücadelesini verdiğini aktardı.

Tokay, 2014'te katıldığı oturma eyleminden vazgeçmeleri için terör örgütü yandaşı bir televizyona oğlunun çıkartıldığını ifade ederek, görüntülerde evladının sağlığının yerinde olmadığını fark ettiklerini dile getirdi.

"Oğlumu önce pikniğe sonra dağa götürdüler. Piknik amacıyla oğlumu götürdükleri Şırnak'ta, önce HDP İl Başkanlığına, sonra hücre evine, oradan da dağa götürdüler. HDP'de torpili olan ailelerin çocukları geri döndü." diyen Tokay, oğlunun ise kendisine verilmediğini anlattı.

Tokay, evladını ailecek çok özlediklerini, en çok da annesi ve büyükannesinin büyük özlem duyduğunu belirterek, oğluna kavuşmak umuduyla HDP il binasına ve Irak'ın kuzeyine gittiğini ancak bir sonuç alamadığını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi