Dengbêj Yılmaz: Dengbêjlik geleneği devam etmeli

Babasını, Erivan Radyosunu ve kasetleri dinleyerek 12 yaşında dengbêjliğe başlayan Muhammet Yılmaz, kilamların tarihsel önemine dikkati çekerek, “Halkımızın, toplumumuzun dengbêji olmalıyız. Gelenek devam etmeli” dedi.

Dengbêj Yılmaz: Dengbêjlik geleneği devam etmeli

Kürtçe üzerindeki baskılar artarak sürdürülürken, geçmişi bugüne taşıyan, Kürtlerin sözlü edebiyatı olarak görülen dengbêjlik kültürü de klamlarla hayat buluyor. Kültürün taşıyıcılarından dengbêj Muhammet Yılmaz (59), Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Serdeniyê köyünde 1962’de dünyaya geldi.

GELENEK DEVAM ETMELİ

5 kardeşten biri olan Yılmaz, henüz 10 yaşındayken babasını kaybetti. Yaşı küçük olmasına rağmen ailesini geçim yükünü sırtlayan Yılmaz, erkek kardeşi ile beraber çalışmaya koyulur. Köyde hayvancılık yapan ve topladıkları cevizleri satarak yaşamı sürdüren Yılmaz ailesi, 1993 yılında askerlerin köylerini yakmasından sonra Silvan ilçe merkezine yerleşti. Uzunca bir dönem Silvan’da kalan Yılmaz, siyasi nedenlerden dolayı 2008 yılında cezaevine girdi ve 13 yıl tutuklu kaldı. Yılmaz, cezaevi yaşamından sonra çok sevdiği klamlarını seslendiriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz