Dü'de "Minimal Kaligrafi" Sergisi

Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) Minimal Kaligrafi sergisi düzenlendi.

Dü'de

Güzel sanatlar uzmanı Fatma Altın tarafından DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen kişisel resim sergisinde hat sanatının çağdaş sanata minimal etkilerinin yansıtılmaya çalışıldığı 2'si çeşitli formlarla desteklenen toplam 33 eser beğeniye sunuldu.

Fatma Altın, sergiye ilişkin yaptığı açıklamada, 20. yüzyılda çağdaş resim sanatının gelişimiyle birlikte, gerek resmin konusuna bağlı olarak gerekse soyutlayıcı eğilimler anlayışında temellenen biçimiyle en yaygın ve en güçlü yazı türünün İslam hat sanatı olduğunu söyledi.

MİNİMAL KALİGRAFİ

Hat sanatının, İslam dinini ve kültürünü temsil ettiği için İslam yazı sanatı olarak kabul edildiğini ifade eden Altın, şöyle dedi:

"Bu nedenle benim için de İslam sanatları arasında hat sanatının ayrı bir yeri ve önemi vardır. Çalışmalarımı hat sanatının çizgi gücünden faydalanarak yüzeysel bir espas, sınırsız boşlukta çizgilerin devinimini ve koyuluk basamaklarını en aza indirgeyerek oluşturdum. Ayrıca yüzey mantığını farklı malzemelerle üç boyutlu nesne durumuna dönüştürmeyi amaç edindim. Resim yüzeyini oluşturan biçimleri kimi zaman boşaltarak kimi zamanda eklenen malzemeleri öne çıkartarak üç boyutlu biçim oluşturmak istedim.

SERGİYİ REKTÖR GEZDİ

Resim yüzeyindeki anlayışı bir anlamda üç boyuta dönüştürerek yapısal yaklaşımla minimal bir durumu bütünleştirmeye çalıştım. İslam dininin mimari simgelerinden biri olan kubbeyi, yuvarlak bir plan şeması içinde uygulamaya çalıştım. Mimari elemanlardan biri olan sütunları ise renkle ilişkilendirerek tuvale aktardım. Çalışmalarımda daha çok insanın doğasına hitap etmek istiyor, kullandığım renk tonlarıyla bu etkiyi kuvvetli hale getirmeye çalışıyorum."

DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın da ziyaret ettiği sergiye, vatandaşlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz