Eczanelerde ilaç kıtlığı!

Güneydoğu illerinde "ilaç" kıtlığı başlarken, yaklaşık 700 kalem ilaçın eczanelerde bulunmadığı bildirildi. Koronavirüs salgınının etkisiyle de antibiyotikten alerjiye, gripten antidepresanlara, tansiyondan çocuk şuruplarına kadar ilaç bulunmuyor.

Eczanelerde ilaç kıtlığı!

Ülkede hissedilen ancak Güneydoğu illerinde "kıtlığa" dönen Eczanelerdeki ilaç yokluğu, sağlık açısından büyük risk oluşturmaya başladı. Bir süre önce, Türk Eczacıları Birliği 645 kalem ilacın temin etmekte sıkıntı yaşandığını iddia etmişti.

Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerinde son iki ay içerisinde yoğun ilaç yokluğu sıkıntısı yaşanırken, Diyarbakırlı eczacı İsa Macar, bugüne kadar böyle bir kriz ve ilaç yokluğu sıkıntısı yaşamadıklarını iddia etti. Rudaw'ın haberine göre, Vatandaşların getirdikleri reçetelerde yer alan ilaçların yarısını bulabildiklerini anlatan Macar, şunları belirtti: “İnsanlar eli boş geri dönüyor. 20 ilaçtan 10'u ancak bulunabiliyor. Ya firmalar bu ilaçları stokluyor ya da depolar. Bilmiyorum. Ama şimdi hiçbiri yok. Şu anda 300-400 çeşit ilacımız yok. Bize reçete sunduklarında, reçetede 20 ilaç varsa ancak 10’unu ya verebiliyoruz, ya da veremiyoruz. Onları tekrar dışarı gönderiyoruz.”

“KRİZ DAHA DA DERİNLEŞİR”

Diyarbakır Eczacı Odası verilerine göre, kent genelindeki eczanelerde yaklaşık 700 kalem ilaç bulunmuyor. Bunun nedeni doların TL karşısındaki yükselişi ve ilaç firmalarının artık yeterli ilaç üretmemesine bağlanıyor. Ancak farklı nedenler de var. Diyarbakır Eczacı Odası Genel Sekreteri Halim Aşan, “Bu krizin bitmesini istiyoruz. Ama ne yazık ki dolar ile TL arasındaki farktan dolayı krizin kısa sürede biteceğine inanmıyorum. Kriz daha da derinleşecek gibi görünüyor. Yetkililerden talebimiz bunun toplumsal bir sorun olduğunu ve ilaçlar üzerinde ticaret yapılmaması gerektiğinin kabul edilmesidir. Bu gerçeğe göre hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı. İlaç fiyatları yılda bir kez Türkiye Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında dolardaki artışa göre ayarlanıyor. Ancak bu yıl dolarda yaşanan hareketlilik böyle bir anlaşmanın şartları giderek zorlaşıyor.

VATANDAŞLAR ENDİŞELİ

Diyarbakırlı emekli Hacı Muhammed, “İlaç daha da pahalı olacak deniyor. Öyle tahmin ediyorum. Onlar da herhalde stokluyor” dedi. Çiftçi Hamza Yıldız da “Kimse bir şey satmıyor. Hepsi stokluyor, zammı bekliyor” yorumunu yaptı. Şükrü Cansever de “Neden ilaç yok? Vallahi berbat bir durum. Durum çok kötü” diye konuştu. Geçen yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle pazarlar ve okullar kapalı olduğu için insanların çoğu günü evlerinde geçiriyordu. Bu nedenle gribal hastalıklar çok yaygın değildi. Ancak bu yıl kısıtlamaların kaldırılması ile gribal hastalıkların yayılması ihtimali de artmış oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz