Ekmeklerini böyle kazanıyorlar

Ekmek parası kazanabilmek adına şehir şehir gezen bir aile, yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden kalaycılığı sürdürmeye devam ettiriyor.

Ekmeklerini böyle kazanıyorlar

Şanlıurfa’da yaşamını sürdüren Tokgöz ailesi, yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden olan kalaycılığı şehir şehir gezerek sürdürmeye devam ettiriyor. Ekmek parası kazanabilmek adına yola koyulan Tokgöz ailesi, gittiği diğer kentlerde olduğu gibi Muş’ta da bazı restoran ve evlerde kullanılan bakır tabakaları temizleyip, onarımını yaparak hem unutulmaya yüz tutan mesleği yaşatıyor, hem de ekmek parası kazanıyor. Şehir merkezindeki bir ara sokakta, kaldırım üzerine tezgâhını açan Tokgöz ailesi, burada temizleyip, onarımını yaptığı bakır parçalarını daha sonrasında aldığı restoran ve evlere geri bırakıyor.

KALAYCILIK MESLEĞİ

Şanlıurfa ilinden Muş’a geldiklerini belirten kalaycılardan Gökhan Tokgöz, ailesi birlikte yok olmayla karşı karşıya kalan kalaycılığı yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Ailesi ile birlikte seyyar olarak çalıştıklarını belirten Tokgöz, il il, ilçe ilçe dolaşarak mesleklerini ayakta tutmaya ve geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Kalaycılık mesleğinin zor bir meslek olduğunu hatırlatan Tokgöz, yaklaşık 20 yıldır bu mesleği icra ettiğini belirtti. Ailesiyle birlikte babadan kalma olan mesleği sürdürmeye çalıştıklarını söyleyen Tokgöz, “Şanlıurfa’dan Muş’a geldik. Yılda bir iki kez bu bölgeye geliriz. Kalaycılık mesleği atadan kalma bir meslek. Bizde atadan kalma kalaycı mesleğini yaşatmak için çalışıyoruz. Hem bu mesleği yaşatmak hem de ekmek paramızı kazanmak için il il, ilçe ilçe dolaşarak, buralardaki restoranlarda ve evlerde kullanılan bakır eşyaların tamiri ve temizlemesini yapıyoruz. Zor bir meslek olduğunu biliyoruz. Ama yapacak başka bir şey olmadığı için mecburen bizde bu mesleği yaparak geçimimizi sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz