Görüş Bildir

Emniyet'in elinde pasaport kalmadı

Kapağına çip yerleştirilmiş elektronik pasaport (e-pasaport) ihalesi sürecinin uzaması, Türkiye'yi başka bir sıkıntıyla karşı karşıya bıraktı.

Emniyet'in elinde pasaport kalmadı

Alınan bilgilere göre, ihaleyi açan Başbakanlık Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün stokları tükendi.

Emniyet, yeni pasaport veremez hale geldi. Son dönemde kısıtlı sayıda ürün kalması nedeniyle pasaportların vatandaşa veriliş süresi uzamıştı. Artık çare olarak eski pasaportların sürelerinin uzatılmasının gündeme geldiği öğrenildi. Zaman'ın dün manşetten duyurduğu gelişmelere göre, aralık ayında açılan ihaleyi Fransız firması Gemalto kazanmış, ancak çiplerinin güvenlik zafiyeti taşıması sebebiyle Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından devre dışı bırakılmıştı. İkinci gelen diğer Fransız firması Arjo Wiggins'in teklifi de aynı gerekçeyle iptal edilmişti. 7 Mayıs'ta alınan bu karara göre, Gemalto'nun 60 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru hakkı var. Firmanın bu yola gidip gitmeyeceği bilinmiyor.

PASAPORT KALMADI

Ancak mahkemeye iptal başvurusu yaparsa süreç daha da uzayacak. Bu da mevcut pasaport sıkıntısının daha da ilerlemesi anlamına geliyor. KİK'in oybirliği ile aldığı kararda, iki firmanın teklifleri değerlendirme dışı bırakılırken, "Bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir." deniliyor. Bu durumda ihalenin, 3. sıradaki Malezyalı IRIS Technologies firmasına verilmesi bekleniyor. Ancak bu sürecin ne kadar sürede netleşeceği belli değil.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi