Evlatlarına kavuşuyor!

PKK/KCK içerisinde faaliyet gösteren Haşim Açar ile Tekoşin Açar, jandarmanın ikna çalışması sonucu güvenlik güçlerine teslim oldu. HDP önünde eylem yapan iki aile daha evladına kavuşmuş oluyor.

Evlatlarına kavuşuyor!

Diyarbakır'da, PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen 120 aile, HDP binası önündeki oturma eylemini 189'üncü günde de sürerken, İçişleri Bakanlığı, PKK/KCK içerisinde faaliyet gösteren ve güvenlik güçlerine teslim olan Haşim Açar ile Tekoşin Açar'ın ailesinin evlat nöbeti tutanların arasında olduğunu bildirdi.

Hacire Akar, 21 Ağustos'ta kaybolan oğlu Mehmet'in HDP'liler tarafından dağa kaçırıldığını söyleyip, bir gün sonra partinin Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi başlattı. Eylemin 3'üncü gününde ortaya çıkan Mehmet Akar, mahkemece ev hapsiyle cezalandırıldı. Oğluna kavuşup, eylemine son veren Hacire Akar, çocukları kayıp annelere çağrıda bulundu. Hacire Akar'ın çocuğuna kavuşması, çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler için umut oldu. Akar'ın çağrısıyla harekete geçen çocukları kayıp aileler, 3 Eylül'den itibaren HDP binası önünde oturma eylemine başladı.

11 AİLE, EVLADINA KAVUŞTU

Hacire Akar'ın oğlu Mehmet'in yanı sıra eyleme katılanlardan Hatice Ceylan'ın oğlu Cafer, Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kızları Mekiye, Halime Kadran'ın torunu Halil İbrahim Kadran, Necla- Metin Açan çiftinin oğlu Harun Açan, Nizamettin- Aslıhan Eşrefoğlu çiftinin oğlu Hüseyin, Gevriye Ayhan'ın kızı Pelda, Melik Aslan'ın oğlu Volkan, Muhteber Birlik’in oğlu Veysi Birlik, Cahide Alkan'ın oğlu Mehmet Emin ve Şahize Altınkaynak'ın kızı Halise Alptekin'in terör örgütünden kaçarak, güvenlik güçlerine teslim oldu. Böylece oturma eylemi yapan ailelerden 11'i evlatlarına kavuştu. Hacire Akar dışındaki 10 aile, diğer ailelere destek olmak için oturma eylemine devam ediyor.

'OĞLUMUN HAYALLERİ VARDI, SİLAH NEDİR BİLMEZDİ'

2015 yılında kaçırılan oğlu Mahmut (20) için Şırnak'ın İdil ilçesinden gelen Emin Arslan, HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önündeki oturma eylemine katıldı. Kendilerinin 'Doğan' dedikleri nüfusta adı Mahmut olan oğluna kavuşmadan oturma eyleminden vazgeçmeyeceğini söyleyen Arslan, oğlunun teslim olması için çağrıda bulundu. Arslan, "Oğullarımızı bırakın, bizden ne istiyorsunuz ? Sizler Kürtler için ne yaptınız bugüne kadar ? HDP'ye sesleniyorum, sizin Kürtler üstünde hiçbir hakkınız yok. Hep çocuklarımızın kanı vardır ellerinizde. Oğlumu ne hakla, 13-14 yaşındaki çocuğu silah altına alıyorsunuz. Tüm yetkililere sesleniyorum, lütfen oğlum için bir yardım etsinler. Mahmut Arslan daha 15 yaşındaydı, okula gidiyordu, hayalleri vardı, silah nedir bilmezdi. Hiçbir yürüyüşe veya eyleme onların içinde yer almazdı, faaliyet göstermemişti. Buradaki ailelerin durumları da böyle, kiminin çocuğu kaçırılmış, kiminin kandırılmış. Eğer oğlum beni dinliyorsa, oğlum korkma çekinme devletine, askerine, polislerine teslim ol. Hiçbir ceza almazsın" dedi.

BİR AİLE DAHA KATILDI

Oturma eylemine Şanlıurfa'dan oğulları Hasan Kılıç için gelen anne Fikriye ile baba Zeynel Abidin Kılıç da yer almaya başladı.

Anne Kılıç, yaptığı açıklamada, oğlunun 2 yıl önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğrenim gördüğü sırada kandırılarak dağa götürüldüğünü söyledi.

İki yıldır evladıyla iletişim kuramadığını ve bunun çok zor bir durum olduğunu belirten Kılıç, "Allah kimsenin başına getirmesin. Oğlumun gelmesini istiyorum. Eğer sesimi duyuyorsan oğlum ne olursun dön gel. Devletine sığın, devletten sana zarar gelmez. Seni kandırıp götürdüler, bizi birbirimizden kopardılar. Sesini duysam dünyalar benim olur." dedi.

Televizyonda gördüğü annelerin kendisi için de bir umut olduğunu aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

"HDP'yi sorumlu tutuyorum. Biri öncülük yapmazsa oğlum bir başına gidemez. Oğlumu okutup bir yerlere gelmesini isterdim. Ben de onları sorumlu tutuyorum, onlardan başka kimse götüremez. HDP'den istiyorum, oğlumu getirsinler."

Kılıç, oğlu için eylemi sonuna kadar sürdüreceğini dile getirdi.

Baba Kılıç da oğluna kavuşmak için eşiyle eyleme dahil olduğunu belirterek, evlatlarının yokluğundan ötürü 2 yıldır yarı ölü gibi yaşadıklarını dile getirdi.

"HDP'den oğlumu istiyorum, onlardan başka kimse götüremez" ifadesini kullanan Kılıç, "Oğlumu benden aldılar, onu geri istiyorum. Hasan sesimi duyuyorsan gel devlete sığın. Devletten sana zarar gelmez. Oğlumun götürülmesinden HDP'yi sorumlu tutuyorum, oğlumu onlardan istiyorum." diye konuştu.

İKİ AİLE DAHA KAVUŞUYOR

İçişleri Bakanlığı, PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunması için Diyarbakır HDP binası önünde oturma eylemi yapan 120 aileden 2'sinin daha evladı ile buluşacağını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ailelerin de desteğiyle yürütülen ikna çalışmaları sonucu, örgüt üyelerinin terör örgütünden kaçarak teslim olmaya devam ettikleri bildirildi. Açıklamada, "Şırnak ve Şanlıurfa Jandarma Komutanlıklarının ikna çalışması neticesinde, PKK/KCK terör örgütü içerisinde faaliyet gösteren 'Cudi Botan' kod adlı Haşim Açar ve 'Rojda Tekoşin' kod adlı Tekoşin Açar isimli örgüt mensupları, güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan 2 örgüt mensubunun ailesinin Diyarbakır'da evlat nöbeti tutan aileler arasında olduğu belirlendi. Böylelikle, Diyarbakır’da devam eden 'evlat nöbetinde' çocuklarına kavuşan aile sayısı 13'e yükselirken, bu yıl sadece ikna yoluyla teslim olanların sayısı ise 51 oldu" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz