Görüş Bildir

Geleceğin meslekleri günümüzün mesleği oldu

Son yıllarda geleceğin işleri ile ilgili öngörülere baktığımızda yapay zekâ alanına yönelik olanlar, veri mühendisliği, veri madenciliği, dijital içerik üretimi gibi meslekleri görüyorduk. Tabii ki yapay zekâ gelecekte çok daha fazla alanda kullanılacak. Bu yaşadığımız dönemi tam da bir kırılma noktasını olarak ifade edebiliriz. Pandemi süreci bize artık bazı alanların geçmişe ait olduğunu gösterdi.

Geleceğin meslekleri günümüzün mesleği oldu

MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ FAKTÖRLER

Meslek seçiminde birçok faktör verilecek kararı etkileyebiliyor. Ekonomi, itibar, aile ve çevrenin beklentileri, siyasi oluşumlar gibi çevresel etmenler bunların başında geliyor. Pandemi dönemi hayatımıza evden çalışma, çevrimiçi ortamların eğitimden ticarete pek çok alanda kullanılması gibi yenilikler getirirken sağlık sektörünün ve bilim dünyasının da itibarını arttırdı.

Pandemi etkileri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tercih döneminde devam edecek gibi görünüyor. Mesela sağlık her zaman geçerliliğini koruyacak meslek alanı olarak öne çıkıyor.

TEMEL BİLİMLERE İLGİ ARTIYOR

Bu dönemde yaşanan zorluklar bazılarını tıp seçiminden vazgeçirse de bazı öğrencileri de bu mesleği seçmek için teşvik etti. Son yıllarda zaten artış gösteren bilgisayar ve yazılım mühendisliği ile birlikte fizik, kimya, moleküler biyoloji ve genetik bölümlerine de ilgi devam edecektir. Özellikle aşı çalışmaları ile bilim insanlarının göz önünde olması bu artışı daha da etkileyecektir.

Ruh ve toplum sağlığı uzmanlarına ilginin artması ilgili bölümlere talebi artırırken, kripto paraların yükselişi ve ekonominin hayata etkileri de ekonomi bilimine yönelişe neden olacaktır. Dijital içerik üretimi, e-ticaret, eğitim programlarındaki değişimler de yine tasarımcı, iletişimci ihtiyacını doğuracağından bu bölümler de ilgi görecektir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi