Görüş Bildir

Halkın %72'si kendisini dindar görüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 72.1’i kendisini dindar olarak görüyor.

Halkın %72'si kendisini dindar görüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen İlçe Müftüleri Semineri, Antalya'nın Manavgat İlçesi’nde bulunan Silence Beach Resort Otel'de devam ediyor. Bugün yapılan toplantılara Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Gazi Üniversitesi ve bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığı Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Memnuniyet Araştırması ve Diyanet İşleri Başkanlığı Vatandaş Memnuniyet Araştırması damgasını vurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, ilçe müftülerine anketten çıkan sonuçlar hakkında bazı bilgiler verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Memnuniyet Araştırması’na merkez teşkilatından 585, taşra teşkilatından 2 bin 688 personelin katıldığını ifade eden Subaşı, “Bu çalışmalar için bizim kurumumuzu MR’ı diyebiliriz. Bu araştırmayı yapan kurumu ve sonuçlarını doğru ve tutarlı buluyoruz” dedi.

Başkanlığın yaptırdığı anketlerde personelin memnuniyet oranının 2008’de yüzde 24, 2009’da yüzde 22, 2010’da yüzde 21 olduğunu belirten Başkan Subaşı, “Toplamda taşra teşkilatı memnuniyet oranı yüzde 61 iken merkez teşkilatında bu oran yüzde 30’a gerilemektedir” dedi. Başkan Subaşı personel memnuniyet anketiyle ilgili paylaştığı verilerde ilçe müftülerine şu bilgileri verdi:

“Kurum için atamalarda merkezde çalışanlar siyaset var oranı yüzde 37, hayır yok 37. Taşrada ise yüzde 31’i atamalarda siyasi görüşe önem verildiğini düşünürken, yüzde 38’i bunun dikkate alınmadığına inanmaktadır. İzinlerin rahat kullanılması konusunda merkezde bir problem görülmezken taşrada ise yüzde 50’ye düşmektedir. Hizmet içi eğitimlerle ilgili memnuniyet ortalaması merkezde yüzde 20 taşrada yüzde 55’tir”

"VATANDAŞ KENDİNİ DİNDAR GÖRÜYOR"

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vatandaş memnuniyet anketinden bazı bilgileri de ilçe müftüleriyle paylaşan Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, “Bu ankette de 26 ilde 2 bin 712 kişiye kendi adreslerinde uygulanmış İstatistik kurumunda katkı alınmış 8 bölüm başlığı altında 47 soru ki toplamda 100’e ulaşıyor” dedi.

Anketten elde edilen verilerin ilçe müftülerinin sahadaki gözlemleriyle ne kadar örtüştüğü konusunda alınan görüşlerinin önemli olduğunu dile getiren Başkan Subaşı, “Türkiye’nin yüzde 72.1’i kendini çok dindar veya dindar hissediyor. Yüzde 92.2’si dini bilgisinin çok iyi, iyi veya orta seviyede olduğu söylemektedir. Burada bir sosyolojik analiz yapayım. Bu toplumun kendini nasıl dindar saydığına da kafa yormak lazım. Dindarlık olgusu, dindarlık algısı müftülerin zihninde nasıl oluşuyor, halkta nasıl oluşuyor?” dedi.

DİYANET TOPLUMUN BARIŞINI KORUYOR

 

Vatandaşların yüzde 95.9’luk bir bölümünün Diyanet İşleri Başkanı’nı ilmi seviyesi yüksek bir din bilgini olduğunu belirttiğini kaydeden Başkan Subaşı, katılımcılara anketle ortaya konulan bilgiler hakkında şunları söyledi:

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın imajının ölçülmesine geldiğimizde ankete katılanların yüzde 91.4 Diyanet İşleri Başkanlığı’nın toplumun barış ve huzurunun kuruyan bir kurum olduğunu düşünüyor. Yüzde 92.1’i diyanet hizmet birimlerinde insanların misafirperverlikle ve samimi bir şekilde karşılandığını, yüzde 82.3 Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyaset üstü bir kurum olduğunu, yüzde 91.7 Diyanet İşleri Başkanlığı ile toplumdaki dini kurumlar arsındaki ilişki geliştiğini ifade ediyor."

HAC ORGANİZASYONLARI BAŞARILI

 

Ankete katılanların yüzde 39.8’i hac kuralarının adil ve tarafsız bir şekilde çekildiğine inandığını belirtiyor. Yüzde 21.8’lik bir kitle ise hac kuralarında tarafsız davranılmadığını ve bir takım kaymaların olabileceğini düşündüklerini belirtiyor. Vatandaşların yüzde 75.8’i Hac konusunda yüzde 78’i de Umre organizasyonunda Diyanet işleri Başkanlığı’nı başarılı veya çok başarılı buluyor.

Anketi cevaplandıranların Yüzde 17.4’ü Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesini ziyaret ettiklerini, yüzde 76.5’i ise etmediklerini belirtmişlerdir. Başkanlığı basın yayından takip edenlerin oranı yüzde 12”

DİYANET MENSUPLARI KARDEŞLER TOPLULUĞUDUR

 

Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, toplantıya katılanları kardeşler topluluğu olarak nitelendirerek, “Kurumsal kimliğimizden önce Diyanet ailesi ve aidiyetinden de önce burada bulunan topluluk bir kardeşler topluluğu. Ancak o zaman güçlü bağlarla birbirine bağlı bir kardeşler topluluğu olunca ülkemize milletimize alemi İslam’a ve bütün insanlığa hizmet edebiliriz diye düşünüyorum” dedi. İl müftüleri ile her 6 ayda bir toplantı yaptıklarını ancak ilçe müftüleri son olarak 3’lü grup olarak ayrı ayrı yerlerde toplantı yaptıklarını ancak yaptıkları en son toplantının tarihini dahi hatırlayamadığını belirten Başkan Görmez, “Bu gecikmelerimizden dolayı lütfen kusura bakmayın Bu sebeple Starteji Başkanlığımızın yaptırdığı bir araştırmayla başlattım bu toplantıyı. Size kabaca sunduğu koca 2 kitap olarak neredeyse 1 yıldır üzerinde çalışılan bu araştırma pek çok açıdan önem arz ediyor. Benim açımdan şu öneme haiz: biz kendimizi sorgulamış olarak huzurunuza geldik” diye konuştu.

"ANKETTEN ÖNEMLİ DERSLER ÇIKARILMALI"

Anketten, hem merkez teşkilatı hem de taşra teşkilatında görevli imama kadar herkesin çıkarılacağı çok önemli derslerin olduğunu belirten Başkan Görmez, “Bu araştırma bir önceki araştırmalara benzemiyor. Bir önceki araştırmaların tamamında strateji dairemiz doğrudan din görevli arkadaşlarımızı, onlar marifetiyle sorularımızı, hem görevlilerimize, hemde topluma sorduk. Bu sefer doğrudan Gazi Üniversitesi’yle bağımsız bir araştırma şirketiyle TUİK’in verdiği adreslere hiç birisini bizatihi belirlemeden TUİK’in verdiği adreslere doğrudan sorularak bir araştırma yapıldı” dedi.

"TEŞKİLATA YÖNELİK ADALET DUYGUSUNDA ZEDELENME OLMAMALIDIR"

Anketten pek çok olumlu sonucun çıktığını ve kendilerinin buna çok sevindiklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Onlardan bir tanesi beni şahsen bu araştırma da beni en çok üzen noktalardan bir tanesi yüzümüzü ağartan bizi çok memnun eden noktalar var ama hepimizi mahcup eden hepimizi üzen çok önemli hususlardan bir tanesi teşkilattaki adalet duygusu. 1’ncisi bu, teşkilattaki adalet duygusu.

Bu teşkilat, adalet başka bir yerde kalmadığı zaman, adalet başka bir yerde çürüdüğü zaman dahi, insanların adalet terazisini görebilmek için müracaat edeceği bir müessesedir. Öyle olmalıdır. Ve hep birlikte bu müessesede çalışan her arkadaşımızın vicdanında kendi müessesesine yönelik adalet duygusunda hiçbir zedelenme olmamalıdır. Bu sadece merkez teşkilatında başkanın yardımcılarının genel müdürlerinin çabasıyla olmaz. Bu topyekün bu ülkenin en ücra köşesinde gören yapan ilçe müftümüzden Diyanet işleri Başkanı’na kadar hepimizi ilgilendiren bir husustur” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam ederken, seminerin 29 Aralık’ta sona ereceği bildirildi.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi