Karanlık yaşamı renklendirecek

Diyarbakır'da folklor kursuna katılan görme engelliler, çeşitli yörelere ait halk oyunları öğreniyor.

Karanlık yaşamı renklendirecek
Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesi, görme engellilerin folklor öğrenmesi için Yenişehir Halk Eğitim Müdürlüğü ile geliştirdiği proje kapsamında kurs açtı. Kursa katılan 12 engelli, halk oyunlarını öğrenmek için yoğun çaba gösteriyor.

Dernek başkanı Akif Karakaş, kursa katılan engellilerin çok büyük azim gösterdiğini belirterek, çalışmalarda kısa sürede oyunları öğrenmeye başladıklarını söyledi.

İlk başta yöresel oyunları öğrenen engellilere daha sonra Karadeniz ve Ege yöresine ait oyunların öğretileceğini kaydeden Karakaş, "Yaklaşık 2 aydır başlayan kursa katılan arkadaşlarımız Diyarbakırımızın mahalli oyunlarını öğreniyorlar. Kursa katılanların oluşturduğu ekip, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde düzenlenecek etkinlikte gösteri yapacak" dedi.

Eğitmen Hülya Çağlayan ise kursiyerlerin görme engelli olması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, bu nedenle eğitimlerini sözlü olarak gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kursiyerlerin çalışmalarda çocuklar gibi eğlendiğine dikkati çeken Çağlayan, şöyle konuştu:

"Aralarında 30 yaşın üstünde olanlar da var. Sıradan bir insan yapılan küçük bir espriye tepki vermeyebilir ama buradaki arkadaşlarımız kahkaha atıyor. Bu nedenle kurs çok keyifli geçiyor. Engelliler, engelsiz olanlara oranla sorumluluklarını daha fazla önemsiyor. Arkadaşları kursa gelmedikleri zaman hemen telefonla ulaşmaya çalışıyorlar."

Düğünlerde oynamak için kursa katıldım Kursun çok güzel ve eğlenceli geçtiğini dile getiren engelli Sedrettin Mustafaoğlu, düğünlerde oynanan halk oyunlarını öğrenmeye çalıştığını belirterek, "Düğünlerde oynamak için kursa katıldım" dedi.

Yakup Berent ise engelliliğin vermiş olduğu psikoloji nedeniyle kendilerinde çekingenlik oluştuğunu söyledi.

Çalışmalarda Diyarbakır'a ait oyunları öğrenmeye başladıklarını ifade eden Berent, "Engelli psikolojisini bir nebze olsun üzerimizden atmak için katıldık. Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. İnşallah 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde güzel bir gösteri sergileyeceğiz" diye konuştu.

Yenişehir Halk Eğitim Müdürü Nurullah Öncü ise engellilere destek vermek için büyük çaba gösterdiklerini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz