‘Kenger’ festivali

Kayapınar Belediyesi’nce Karacadağ bölgesinde bazalt taşının olduğu bütün yerlerde yetişen ‘kenger’ bitkisinin farkındalığını artırmak amacıyla etkinlik düzenlendi.

‘Kenger’ festivali

Kayapınar Belediyesi’nce, Diyarbakır’da sıkça tüketilen ve sağlık açısından faydalı olan ‘kenger’ bitkisini tanıtmak ve farkındalığı artırmak amacıyla bir ilki gerçekleştirdi. Kayapınar Belediye Başkanı Mustafa Kılıç’ın talimatı ile İlçeye bağlı Harmandi Köyü’nde ‘kenger’ etkinliği düzenlendi. Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Emine Kahraman, Kültür İşleri Müdürü Mustafa Çelik, Harmanardi Köyü Muhtarı Nurettin Kerpiç, köylüler ve çok sayıda davetli katıldı.

YİNE BİR İLK: “KENGER ETKİNLİĞİ”

Etkinlik çerçevesinde Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Emine Kahraman ve beraberindekiler,  Harmanardi Köyü Muhtarı Nurettin Kerpiç’in evi ziyaret etti. Ziyaretin ardından Dengbejler tarafından Kürtçe ve Zazaca klam ve stranlar söyledi. Dengbej dinletisinden sonra kengerden yapılan 5 çeşit yemek davetlilere ikram edildi. İkramın ardından Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman ve beraberindekiler, tarladan kenger çıkarılmasına katıldılar. Etkinlik tatlı ikramı ile sona erdi.

KARACADAĞ YÖRESİNDE YETİŞİYOR

Kenger ile ilgili bilgi veren Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Emine Kahraman, Kenger bitkisinin Karacadağ volkanik bölgesindeki bazalt taşının olduğu bütün yerlerde yetiştiğini ifade ederek, Kengerin dikenli bitkilerden olduğunu söyledi.  Yapılan araştırmalarda kenger bitkisinin vücudun birçok organına antioksidanların dışarı atılmasında büyük faydaları olan bir bitki olduğunu vurgulayan Kahraman, “Ayrıca sindirim sistemine yardımcı olur. Özellikle karaciğerin zehirli atıkların dışarı atılmasına büyük faydası var. Tohumsuz doğal bir bitkidir. Tamamıyla Organiktir. İnsan elinin ve tohumlamanın bulaşmadığı bir bitki. Halkımız için aslında birazda felsefi değeri olan bir bitkidir. Şöyle ki; Birinci ve İkinci dünya savaşında malumunuz bütün dünyada ve ülkemizde gıda sıkıntısı yaşanıyor. Hatta buna kıtlıkta diyen vatandaşlarımız var. Buna Kürtçede Xala diyorlar. Bu bitkinin çıkmasıyla kendi yaşamlarını sürdürdüklerini ifade ediliyor. Bu bitki sayesinde yaşadıklarını söylüyorlar. Çünkü o yıllarda büyük bir gıda sıkıntısı vardı. Ondan dolayı kuşaklarımızda daha büyük bir anlam ifade etmektedir. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi yetkilileriyle yaptığımız görüşmede bugüne kadar bu bitkiyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmamış. Sadece bir profesör hocamızın bir makalesi ve bir de tez aşamasında olan bir konusu var” diye konuştu.

FESTİVALE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Kahraman, Kayapınar Belediyesi olarak, kenger etkinliğinin ileride festivale dönüştürülmesi için gerekli çalışmaların yapılacağına değinerek, “Malumunuz Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde çok basit bir bitki veya bir meyve için bile festivaller düzenleniyor. Bilindiği üzere festivaller o kentin ve o şehrin gelirine büyük katkı sunuyor. Mesela domatesi örnek verirsek; birbirlerine atılınca bir festivale dönüştürülüyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz