Görüş Bildir

Köylüler 250 yıllık türbeyi onarmak için seferber oldu

Bağlar ilçesinde 250 yıllık cami ve türbe, hayırseverler ile çoluk çocuk tüm köylülerin yardımıyla yenileniyor. Köylülerin seferber olduğu türbe, yeni bir görünüme kavuşuyor.

Köylüler 250 yıllık türbeyi onarmak için seferber oldu

Merkez Bağlar ilçesine bağlı Ziyaret köyünde bulunan 250 yıllık Şeyh Zırav Camisi ve Türbesi, zaman içerisinde eskidi. Bu duruma üzülen vatandaşlar ve kanaat önderleri, cami ve türbeyi onarmak için çalışma başlattı. Hayırseverlerin de desteğini alan köylüler, cami ve türbeyi onarmak için seferber oldu. Çoluk çocuk neredeyse tüm köylünün çalıştığı cami ve türbe, yepyeni bir görünüm kazanıyor.

Yıkılmak üzere olan Türbe onarılıyor

Köy sakinlerinden Ahmet Karacadağ, yapının yaklaşık 250 yıldır ayakta olduğunu belirterek, “Daha önce de tarihi kubbeler vardı. Akabinde betonarme ile takviye edilmişti. Hayırsever vatandaşlarımız ve bölgenin kanaat önderleri bu mekanın Şeyh Zırav’ın şanına layık olmadığının kanaatine vardı. Bunun üzerine burası temelden inşa edildi. Taşları, Kayseri taşından özel bir bazalt. Yekpare taştan yapılıyor. Pek fazla demir ve beton kullanılmıyor. Şimdiye kadar çalışmaların 75 civarında inşaat tamamlandı. Çalışan işçiler Adana’nın Ceyhan ilçesinden tarihi yapıların ustaları. Seçerek getirdik. Masrafları bir karşılıyoruz vatandaşların yardımıyla imece usulü. Vatandaşların, hayırseverlerin yardımıyla şimdiye kadar ayakta kalıp devam ediyoruz. Her gün ziyaret edenler var. Perşembe ve Cuma günleri yoğun bir şekilde. Bunlar biraz çalışmaları engelliyor ama devam etmek zorundayız. Kış gelmeden bitirmek zorundayız” dedi.

“Hastalar umut edip, gelip ziyaret ediyorlar”

Mekanın bölgenin ziyaretgahı ve tasavvuf merkezi olduğunu söyleyen Karacadağ, özellikle bölgeden olmak üzere yüzlerce kişinin gelip burayı ziyaret etiğini kaydetti. Karacadağ, “Bölgenin ziyaretgahı, akıl hastaları özellikle, felçler, envaiçeşit ruhi hastalıkları olan, her çeşit hastalar umut ederek gelip ziyaret ediyorlar. Cenabı Hakk’ın lütfü ile çoğunluğu şifa buluyorlar. Bütün Doğu ve Güneydoğu, Türkiye’nin dört köşesinden, özellikle Doğu ve Güneydoğu’nun tasavvuf ve tarikat merkezidir” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi