Kuriki Höyük'te 2012 yılı kazısı tamamlandı

Batman Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Çukurova Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Elif Genç’in bilimsel danışmanlığında öğretim üye ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir ekip tarafından yürütülen Kuriki Höyük kazısı sona erdi.

Kuriki Höyük'te 2012 yılı kazısı tamamlandı

Batman merkez Oymataş köyü yakınlarında yer alan höyükte temmuz ayında başlayan çalışmalar 20 Aralık 2012 tarihinde sona erdi. Yeni göreve başlayan Batman İl Kültür Müdürü Cengizhan Başaran, Müze Müdiresi Tenzile Uysal ile birlikte Kuriki höyük kazı evini ziyaret etti. Bu sene yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Başaran eserleri tek tek inceledi.

KAZILAR SONA ERDİ

Kuriki Höyük’te dördüncü kazı sezonunu tamamladıklarını ifade eden Yrd. Doç.Dr.Elif Genç, bu seneki çalışmaları zaman zaman 90 kişiyi bulan bir ekiple sürdürdüklerini, 6 ay süren kazıda, yönetici ve halkın yaşadığı alanlar ile mezarlık alanında olmak üzere toplam 11 farklı alanda kazı yaptıklarını ifade etti.

Gün ışığına çıkartılan küçük buluntu ve mimari kalıntılar ile Kuriki Höyük'ün öneminin bir kere daha ortaya çıkarttığına vurgu yapan Genç, buluntuların bölgenin geçmiş kültürüne katkı sunacak nitelikte olduğunu ifade etti.

YERLEŞİM SINIRLARI

Bu seneki çalışmalarda yerleşimin sınırlarını belirlediklerini ve yerleşenler hakkında daha fazla bilgi elde ettiklerini belirten Genç, halkın yaşadığı taş temelli basit mimari planlı evleri, içinde yemek pişirme kapları, ezme öğütme taş aletleri ile evcil hayvan kemikleri bize burada yaşayan halkın günlük hayatları ile ilgili bilgiler sundu. Mezarlık alanında ise basit toprak ve taştan sanduka mezar gömü geleneğini daha önceki senelerden biliyorduk, bu sene küp mezar gömü geleneği ile de karşılaştık. Küp mezarların sadece çocuklar için hazırlanmış olduğunu gördük. Günlük hayatı tanımlayan buluntuların yanı sıra bazı dinsel objeler de ele geçti. Bunlar öteki dünya inancı hakkında bilgiler sunmaktadır. Altı ay süren bu zorlu çalışma ile başarılı bir kazı sezonu geçirdik.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler