Mardin'de hoşgörü programı

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, ''Suriye'den göç edenlere bol yardım eden, yine Mardinlilerdir'' dedi.

Mardin'de hoşgörü programı

Vali Ayvaz, Mardin Yağmur Eğitim Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği'nce bir otelde, yoksul öğrenciler yararına düzenlenen hoşgörü programının açılışında yaptığı konuşmada, Mardin'in çok yardımsever bir kent olduğunu belirterek, Somali'ye yardım gerektiği zaman en yüksek desteği gönderen şehirlerden birinin Mardin olduğunu kaydetti.

Suriye'de devam eden savaşta kıtlıklar olduğu zaman yine başta Halep olmak üzere bol bol gıda yardımını Mardinlilerin yaptığını ifade eden Ayvaz, '' Suriye'den buraya göç edenlere bol yardım eden, yine Mardinlilerdir. Şu anda Afgan sığınmacılar var. Hiçbir eksiklikleri yok. Hiçbir şeyleri olmadan buraya gelmişler. Rahatlılıkları için ne gerekiyorsa bunu Mardinliler sağlıyorlar. Yağmur Derneği'miz de böyle güzel bir program yaptığı için çok memnun olduk. Özellikle bu yörelerde kız çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Özellikle okuyan kız çocuklarımıza. Yağmur Derneği bu alanda çok çalışıyor'' dedi.

Dernek Başkanı Güler Hamidi ise programdan elde edilecek gelirlerin öğrenciler yararına harcanacağını belirterek, ''Buraya gelen toplum çok güzel. Farklı dil ve dillerden davetlilerimiz var. Dil,din ve ırk ayrımı yapmadan bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hepimiz aynı havayı soluyoruz. Bundan da çok mutluyuz'' diye konuştu.

-Müftü ve metropolitlikten Afrika'ya ortak su kuyusu-

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da, Diyarbakır-Mardin Metropoliti Saliba Özmen ile bir konuda fikir birliğine vardıklarını, Mardin'in hoşgörüsünü Afrika'ya taşımak istediklerini, bu kapsamda ortak bir su kuyusu açmayı istediklerini söyledi.

Önceleri Cuma namazlarında yurt dışından Türkiye için camilerde yardım kampanyaları düzenlendiğini, şimdilerde ise Türkiye'de camilerde bir çok ülkeye yardım toplanıp gönderildiğini kaydeden Coşkun, şunları söyledi:

''Bizim de 'Afrika'ya ne yapabiliriz' gibi bir düşüncemiz oldu. Müftülük ile Metropolit birlikte bir kuyu açtırma düşüncemiz oldu. Metropolit ile birlikte Afrika'da bir su kuyusu açacağız. Hepimiz Adem'in çocuklarıyız. Aynı çamurdan meydana geldik. Bu tür etkinlikler sevgiyi, hoşgörüyü pekiştiriyor. Dünyaya güzel bir örnek oluyor. Buradan Somali'ye uzanan el, Nijerya'ya, Kamerun'a da uzanacak. Ve belki diğer ismini bilmediğimiz ülkelere de ulaşacak. Burada yapılan yardımın Allah rızası için yapılması, oradaki muhtaç susuz, dilleri dinleri ne olursa olsun ihtiyaç sahiplerine ulaması bizleri sevindirir. O insanlara yardım elimizi uzatmak için elimizden geleni yapacağız. Bizlerde buradaki kardeşlik ve hoşgörüyü kardeşçe yaşamının örneğini vermiş oluruz. Mardin esnafından dini, dili kültürü, ırkı ne olursa olsun hep birlikte bu yardımı koordine edip inşallah bir su kuyusu açtırmayı düşünüyoruz.''

Bölgede ve özellikle Suriye'de yaşanan olumsuzlukların sona ermesi için dua ettiklerini kaydeden Coşkun, Savaşların olmadığı, kardeş kanının dökülmediği bir dünya dilediklerini belirterek, ''2103 yılından daha huzurlu ve bereketli, kardeş kanın da sona ermesi için özellikle bölgemizdeki sıkıntıların sona ermesi için duacıyız. Şu anda Mardin'de de binlerce Suriyeli kardeşlerimiz var. Her Mardinli onlara şefkat elini uzatıyor'' dedi

Metropolit Saliba Özmen ise hoşgörü kenti Mardin'den Afrika'ya şefkat eli uzatmak istediklerini, bu kapsamda, müftülük ile birlikte bir su kuyusu açacaklarını bildirdi.

Özmen, su kuyusu için müftülük ile altyapıyı hazırlayıp hemen çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Allah'ın suretinde yaratılmış olan bizlerin etnisitesi, dini, dili, kültürü, özelliği ne olursa olsun Allah'ın bir lütufudur. Bu lütuf her zaman o sevgiyi o saygıyı görmesi lazım. Afrika'ya uzanan eller şefkat elidir. Mardin binlerce yıldır, Müslümanların ,Hristiyanların, Yahudilerin, Ermenilerin, Yezidilerin bütün etnisitilerin bir araya geldiği bir ortamdır. Mardin'den Afrika'ya uzatılan bir el olursa, kardeşlerimize çok güzel olur. İnşallah güzel bir kuyu açılır ve oradaki çıkan su, herkese hayat olur. Bundan dolayı bizler Mardin'de yaşayanlar, Araplar, Süryaniler, Kürtler, Türkler biz bunun takipçisi olacağız. Sayın müftümüz ile birlikte inşallah bu güzel işleri yapacağız.''

''Noel Bayramı''

Salı günü Doğuş (Noel) Bayramı'nı kutlayacaklarını, Suriye'deki olumsuzlukların sona ermesi için dua ettiklerini belirten Özmen, barışa çok ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Noel Bayramı'nın bütün insanlığa, barışın, huzurun ve güzellikler getirmesini dileğinde bulunan Özmen, ''Suriye'de son zamanlarda durumlar maalesef istendiği gibi değil. Dini ne olursa olsun Suriye'de yaşayan kardeşlerimizin barışta, kardeşlik içinde yaşamları bizim için çok çok önemli. Onun için dua ediyoruz. Bu bayramın da sulha vesile olmasını diliyoruz'' diye konuştu.

Programa, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri, iş adamları ile çok sayıda Müslüman ve Süryani vatandaş katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler