Görüş Bildir

Pandemi meslek seçimini derinden etkiledi

“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor

Pandemi meslek seçimini derinden etkiledi

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, “Zorlu pandemi günlerinde gönüllerde ayrı bir taht kuran sağlık çalışanları ve bu alandaki uzmanlar meslek seçimi konusunda öğrenci ve mezunlara ilham verdi. Yani her zamanki gibi Tıp ve Sağlık bilimleri popülerliğini sürdürüyor. Ama, yapay zeka, robot mühendisliği ve veri analizi alanları da güncelliğini koruyor” diyor.

DARBE ALANLAR KADAR PARLAYANLAR OLDU

Dünya çapında birçok endüstri kolunun beklenmedik bir darbe aldığını, bazılarında iş ve gelir imkânları ivme kazanırken, bazılarında düşüş yaşandığını belirten Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez şunları söylüyor: “Zorunlu olmayan birçok işletme kapanmak zorunda kaldı. Hayatımıza bir anda giren ve uzun süreli yer edinmesi beklenen kripto paraların yükselen popülaritesi finans ve bankacılık sektörünü etkilendi. Henüz resmi bir meslek olmasa da, yakın zamanda dijital para birimi danışmanlığının çok rağbet görecek arasında olması muhtemel.

RUH SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENDİ

Ruh sağlığı alanına ilgi her zamankinden daha çok arttı. İzolasyon ve ekonomik belirsizlik nedeniyle artan depresyon, tükenmişlik ve kaygı rekor seviye ulaştı ve bu alanda aranan destekler çeşitlilik kazandı. İnsanların kendileriyle baş başa kalması kişisel gelişim ile ilgili alanların ön plana çıkmasına neden oldu. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların online sürece hızla adapte olmaları da bu mesleklerin uzun süreli geçerli olacağını gösterdi.”

ARA ELEMAN OLMAK ARTIK DAHA CAZİP

Pandemi nedeniyle ‘Beş yıl sonra kim öle kim kala’ düşüncesi, uzun süreli eğitim hedefleri yerine ara eleman olmayı sağlayacak daha kısa eğitim programlarına  ilgiyi arttırdı. Bu noktada, çıraklık ve sertifika eğitimleri artık daha fazla tercih ediliyor.  Ankete katılanların yüzde 75-80’i gelecek kaygısı ve bir an evvel para kazanma isteği ile çevrimiçi eğitimlere yöneldiğini söylüyor.

BESLENME UZMANLARI

Vücut direncini arttırmak en önemli konulardan biri halini aldı. İşte bu nedenle, sağlıklı beslenmeye ve spora ilgili arttı. İzolasyon nedeniyle toplu sporlar yerine Kişisel antrenörlerle (personal trainner) çalışmak çok daha ön plana çıktı. Hem ruh sağlığını hem de fiziksel sağlığı korumak için yoga, pilates eğitmenlikleri gözde meslekler haline geldi.

2021’İN GÖZDE MESLEKLERİ

İş dünyasının sosyal ağı Linkedln 2021 yılı meslek seçiminde en çok tercih edilecek meslek gruplarını şöyle sıralıyor:

E-ticaret

Kredi ipotek uzmanlığı

Sağlık destek personeli

Dijital pazarlama uzmanlığı

Eğitim uzmanlığı

Dijital içerik uzmanlığı

Uzman mühendislik

Ruh sağlığı uzmanlığı

Veri bilim uzmanlığı

Yapay zekâ uygulayıcılığı

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi