Paslı borudan su içiyorlarmış!

Mardin Belediyesi ve Mardin Valiliği tarafından sit alanında sürdürülen altyapı çalışması sırasında ortaya çıkan su ve kanalizasyon borularının hali görenleri hayrete düşürdü.

Paslı borudan su içiyorlarmış!

İçme suları için kullanılan pik ve asbest boruların çürük ve paslanmış hali yapılan çalışmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Altyapı çalışması nedeniyle yapılan kazılarda, içme suyu iletimini sağlayan kanserojen etkiye sahip asbest borular ile paslı ve çürük pik borular ortaya çıktı. 50 yıl önce döşenen su ve kanalizasyon şebekesindeki asbest ve pik boruların başta kanser olmak üzere sarılık, hepatit ve enfeksiyon hastalıklarına neden olduğu belirtildi.

 

PASLI BORULARDAN SU İÇİYORLARMIŞ

Yer altından çıkan boruların adeta hastalık saçtığını belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardinlilerin 50 yıl boyunca bu borulardan su içtiğini söyledi.

KAZILARDA ORTAYA ÇIKAN BİLGİLER

Yapılan kazılar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, şunları söyledi: "Yapılan kazılarda ortaya çıkan borular, çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Mardin halkı bugüne kadar asbest ve pik borulardan geçen suları içiyordu. Asbest borular kanserojen etkiye sahip olduğu için tüm dünyada yasaklanmış. Dökme demirden oluşan pik borular ise hepatit başta olmak üzere enfeksiyona neden olan mikropların adeta üretim merkezi. Ama bunlar göz önünde değil de yer altında olduğu için kimse bunları göremiyor."

Kentin görünmeyen eksikliği olan altyapıyı yenilediklerini kaydeden Başkan Ayanoğlu, "İçme suyu için tüm dünyanın kullandığı sağlıklı ve uzun ömürlü polietilen boru, kanalizasyon için de koruge boru kullanıyoruz. Hem bizler hem de gelecek nesiller sağlıklı temiz su kullanacak." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz