Görüş Bildir

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenler

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, aşırı sıcakların bir takım sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenler

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, yazılı bir açıklama yaparak aşırı sıcaklara karşı uyarıda bulundu.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiği belirtilen açıklamada, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir." denildi.

"Aşırı sıcaklardan en çok yaşlılar, çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanlar etkilenir"

Yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabildiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Aşırı sıcaklardan en çok etkilenenlerin başında 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanlardır."

"Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın"

Sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Dışarıda çalışmanız gerekiyorsa güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sulu gıdalar almaya dikkat edin. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edin. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyin ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanın. Bebek ve çocukları kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakmayın. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olun." denildi.

"Fazla miktarlarda sıvı alın"

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kaydedildi: "Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebze, süt, meyve suyu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edin. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçının. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alın. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketmeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi