Görüş Bildir

“Sakatat, fakirin pirzolası!”

Sakatat, yükselen et fiyatları karşısında, ekonomik durumuyla halkın yoğun ilgisini çekerken, sakatat esnafı ise daha iyi koşullarda hizmet vermek istiyor.

“Sakatat, fakirin pirzolası!”

Geçmişte Batı’da fakir halk yiyeceği olarak hor görülen sakatat, günümüzde en popüler ve heyecan veren tatlar arasına girmiş durumda.  Urfa Kapı Sakatatçılar Çarşısı esnafı, küçük ve büyükbaş hayvanların yenilebilir tüm iç organlarının sakatat sınıfına girdiğini ifade ederek, bunların yürek, ciğer, böbrek, dalak, işkembe, uykuluk, billur veya koç yumurtası, kuzu gömleği, ince ve kalın bağırsak olduğunu belirtti.

Ayrıca hayvanın baş kısmından elde edilen kelle, dil ve beyin de sakatat sınıfına girdiğini söyleyen sakatat Diyarbakır Urfa Kapı Sakatatçılar Çarşısı esnafı, bunların dışında koyunlardan elde edilen kuyruk yağı, sığırkuyruğundan elde edilen pöçük eti, koyun ve sığırların ayaklarından elde edilen paçanın da sakatat çeşitlerinden olduğunu ekledi.

“80 yıldır bu işin içerisindeyiz”

Dedesinden babasına babasından da kendisine sakatat mesleğinin bırakıldığını söyleyen Mahir Baybir, “80 yıldır bu işin içerisindeyiz. Hayvanın kellesi, ayakları, bağırsakları, işkembelerini temizleyip satışa sunuyoruz. Mezbahaneden alıp küçük dükkânımızda eski yöntemlerle temizleyip, işledikten sonra satışa sunuyoruz. Halkımızın maddi durumu düşük olan kısmı genellikle ucuz olduğu için bu ürünlere talep gösteriyor.” dedi.

“Yetkililer, daha güzel bir yer yapabilir”

Yaz ayında pek fazla tüketilmediğini kış ayında ise işlerin daha yoğun olduğunu söyleyen Baybir, “Sakatat, sağlık açısından yararlıdır. Şimdiye kadar birine bir zarar geldiğini, hastalandığını duymadım. Çarşımız daha geniş, temiz, düzenli, soğuk olsaydı daha iyi hizmet verirdik. Yerimiz kısıtlı, bir şey yapamıyoruz. Eski yöntemleri devam ettiriyoruz. Yeni bir şey yapamıyoruz. İmkanlar kısıtlı olduğu için, zorluk çekiyoruz. Yetkililer, burayı daha güzel bir yer yapabilir?” şeklinde konuştu.

“Vazgeçemiyoruz”

40 seneden beri sakatat çarşısından bu gıdaları alarak tükettiklerine dikkat çeken Fatma nine, “Dedelerimiz de bunları alıyordu. Bu parçaların hastalıkları yoktur. Yıllardır tüketiyoruz, vazgeçemiyoruz. Sakatat, fakirin pirzolasıdır.” diye konuştu.

“Kemik erimesine bire bir”

Çarşı esnafından Abdullah Atlı ise “Hayvanın her parçası tezgâhımızda bulunur. Yaz mevsimi olduğu için iş düşüşü var. Sağlık açısından çok faydalıdır. Doktor tavsiye ediyor. Hayvan ayağı kemik erimesine bire bir! Ayrıca Türkiye’nin her şehrinden bize talep var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi