Görüş Bildir

Seyyar havuzlar!

Sıcaklığın 45 dereceye ulaştığı kentte çocuklar için seyyar havuzlar kuruldu.

Seyyar havuzlar!

DİYARBAKIR - Hava sıcaklığının 45 dereceye ulaştığı Diyarbakır'da daha önce süs havuzlarında yaralanma pahasına serinleyen kimi zaman da su kanalı ve göletlerde boğulma tehlikesi yaşayan çocuklar, belediyenin okullarda kurduğu seyyar havuzlarda güvenle yüzmenin tadını çıkarıyor.

Bağlar ilçesinde belediye tarafından bölgede bir olarak hayata geçirilen proje kapsamında 3 okulda kurulan havuzlardan tatile gitme imkanı bulamayan 6-13 yaş arası bin çocuk her gün istifade ediyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı ile Yahya Kemal İlköğretim Okulu, Kazım Karabekir İlköğretim Okulu ve Ali Kuşçu İlköğretim Okulu'nda kurulan 300 metrekare genişliğinde 80 santimetre yüksekliğindeki seyyar havuzlara kendilerine verilen kartlarla güvenlik görevlileri ve yüzme hocaları gözetiminde giren çocuklar, hem serinliyor hem de yüzme öğreniyor.

-Yüzmede yeteneği olan çocuklar değerlendirilecek

Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da yaz mevsiminin sıcak geçtiğini belirterek çocukların serinleme imkanı bulamadığını söyledi.

Merkez Bağlar ilçesinin Diyarbakır'ın göçle gelen ailelerin yaşadığı, yoksulluğun ve işsizliğin en yoğun olduğu ilçesi olduğunu ifade eden Baran, tatile gitme imkanı bulamayan çocukların gördükleri süs havuzu, su göleti, su kanalı gibi her tür suya girdiklerini belirtti.

Baran, belediye olarak bu yıl yapımına başladıkları 2 yüzme havuzunun sonbaharda tamamlanacağını kaydederek, bu yaz açığı kapatmak için Milli Eğitim Müdürlüğünce tahsis edilen 3 okul bahçesinde yüzme havuzu kurduklarını ifade etti.

Havuzlara yoğun ilgi olduğuna dikkati çeken Baran, "3 havuzdan günde bin çocuk faydalanıyor. Yaz boyunca isteyen tüm çocukları bu imkandan faydalandırmak istiyoruz. Çocuklar 300 metrekare genişliğinde 80 santimetre yüksekliğindeki havuzlarda 30-40 kişilik gruplar halinde yüzme hocaları gözetiminde hem eğleniyor hem de yüzme öğreniyorlar" dedi.

Baran, bazı çocukların yüzmede çok yetenekli olduğunun tespit edildiğini, ileriki süreçte bu çocukların yeteneklerini geliştirmeyi planladıklarını belirtti.

-"İlk kez havuza girenler var"

Baran, bölgede her yıl serinlemek isteyen çocukların ölüm haberlerinin geldiğini, bunun önlenmesine yönelik hayata geçirdikleri seyyar yüzme havuzu projesinin diğer belediyelere de emsal olduğunu söyledi.

Bu tür havuzların sayılarının artırılması halinde üzücü olaylarla karşılaşmayacaklarını ümit ettiklerini vurgulayan Baran, şöyle dedi:

"Yüzme bilmeyen çocuklar Dicle Nehri'ne dahi girmek istiyor ki yüzme bilmeyen çocukların nehrin akıntısı ile mücadele etme şansı hiç yok. Erkek çocuklar bir şekilde serinleme imkanı bulsa da kız çocuklarının maalasef böyle bir şansı hiç olmuyordu. Bu çocuklar içerisinde ilk kez havuza girenler var. Yaz spor okulu ve kültürel kurslarımız olsa da yüzme farklı bir ihtiyaç. Bu nedenle önemli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Aileler de bu hizmetten son derece memnun. Çocukları burada hoşça vakit geçirirken anneleri de kendilerine vakit ayırabiliyor. Diyarbakır'daki diğer belediyelerin de bu uygulamayı başlatacağını düşünüyoruz. Yapımı süren havuzlarımızın tamamlanması halinde bu seyyar 3 havuzu köyler veya ihtiyacı olan bölgelere göndermeyi planlıyoruz."

-Güvenle yüzüyorlar

Havuza girme imkanı bulan 3. sınıf öğrencisi Zelal Ekinci, okulda havuz kurulduğunu öğretmeninden duyduğunu belirterek, havuza girmenin çok keyifli olduğunu söyledi. Tatile gitme imkanı olmadığını anlatan Ekinci, havuz sayesinde tatilinin çok eğlenceli geçtiğini belirtti.

İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Emine Aybaba, daha önce bir kez havuza girme imkanı olduğunu onda da boğulma tehlikesi geçirdiğini belirterek, şimdi yüzme öğrendiğini söyledi.

Öte yandan bazı vatandaşlar da çocuklara havuz imkanı sağlamanın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün görevi olduğunu hatırlatarak kenar semtlerde küçük de olsa havuzlar yapılmasını beklediklerini dile getirdiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi