Görüş Bildir

Sine-i milleti tartışmıyoruz

HDP Grup Başkanvekili Yıldırım "Cuma günü MYK'mızı olağanüstü toplayacağız. Sine-i millet gibi bir tartışmamız yok" dedi.

Sine-i milleti tartışmıyoruz

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, partilerinin Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşmesini eleştirerek, "Bizim açımızdan bunu kabul etmemiz ve geçerli görmemiz mümkün değildir. Siyasi iktidarın zamanın ruhuna uygun olarak Genel Kurula getirdiği bir iştir." dedi.

Yıldırım, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşmesine ve partisinin yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yüksekdağ'a ilişkin davanın başladığı günden bugüne kadar hukuk mecrasında işlemediğini, bütün yargılama usullerinin çiğnenerek bugünlere gelindiğini öne süren Yıldırım, Eş Genel Başkan hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcının, "cemaat" üyeliğinden ihraç edilerek tutuklandığını, iddianameyi kabul edip cezayı veren mahkemenin üç üyesinin de aynı gerekçe ile ihraç edildiğini söyledi.

Ahmet Yıldırım, "Ergenekon, Balyoz gibi onların hazırladığı fezlekeler başka konularda olunca davalar düşüyor ama söz konusu partimiz olunca siyasi iktidar bunları kullanmaktan geri durmuyor." görüşünü savundu. Yıldırım, Yüksekdağ'a ilişkin kararının, anayasanın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76'ncı maddesine göre TBMM Genel Kurulunda okunduğunu ama Yüksekdağ'ın aynı maddeye ilişkin bir suç işlemediğini iddia etti.

- "Ciddi bir anayasa ihlali vardır"

Yargılama usullerine uygun olmayan bir süreç işletildiğini ve ciddi bir anayasa ihlali olduğunu öne süren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bütün bunlar orta yerde dururken Anayasa'ya göre hiçbir yere oturmayan bu kararın uygulanması zorlamadır. Asla hukuki değildir. Bizim açımızdan bunu kabul etmemiz ve geçerli görmemiz mümkün değildir. Siyasi iktidarın, zamanın ruhuna uygun olarak Genel Kurula getirdiği bir iştir. Bundan önce benzer örnekler var ama üyelikler düşürülmemiş, cezaları dönem sonuna bırakılmıştır."

- "Siyasi bir sürecin ürünü"

Aynı gün içerisinde HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in tahliye edilmesinin ardından yeniden tutuklandığını ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Doğubeyazıt'ta görülen davanın ilk duruşmasında ceza verildiğini anlatan Yıldırım, "Avukatlarımızın mahkemeye sunduğu CD'ler dahi işleme alınmamıştır. İlk duruşmada bunu yapıyorlar. Bunların özellikle Başbakan'ın kendi grup toplantısında bozkurt işareti yaptığı güne denk gelmesi bizim açımızdan manidardır. Bunu siyasi bir sürecin ürünü olarak nitelendiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 Yıldırım, cuma günü olağanüstü MYK toplantısını gerçekleştireceklerini ve konuya ilişkin parti organlarında bir tartışma yürüteceklerini belirterek, "sine-i millet gibi bir tartışmalarının olmadığını" vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi