Görüş Bildir

Tarihimiz pislik içerisinde…

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan ve tescillenen tarihi Diyarbakır Surları bakımsızlıktan yok olmak üzere.

Tarihimiz pislik içerisinde…

4 Temmuz 2015 tarihinde UNESCO toplantısında Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilen tarihi Diyarbakır Surları pislik içerisinde.

Tarihi surların içerisinde biriken çöp yığınlarından yayılan kötü kokulardan dolayı yanından bile geçilmezken, bir taraftan da madde bağımlılarının da meskeni haline gelmiş durumda. Sağlık açısından da tehlikeli bir boyuta ulaşan bu çöp yığınları Diyarbakırlı vatandaşları tedirgin ediyor.

Konuyla alakalı Söz habere açıklamalarda bulunan vatandaşlar tarihi surların kaderine terk edilmemesi gerektiğini ve yerel yönetimlerin bir an önce konuyla ilgilenmelerini istediler.

“ Buraya yaz mevsiminde turistler gelecek böyle mi görecekler?”

Ekrem Nangir, 40 yıldır Sur bölgesinde oturduğunu belirterek şunları söyledi; “Bu bedenlerin surların içerisinde pislik çok var bunun hakkı nedir? Kapılarına demir vurulması ve başına da bekçi koyulması gerek. Bu çözüm olmaz ise başka da olmaz çünkü her türlü pislik var içerisinde bakın bu konu mühim bir şeydir yabancı turistler buraya geliyorlar gezmek istiyorlar böylemi görecekler, içerisi pislik dolu buda yetmezmiş gibi uyuşturucu kullanan kişiler sarhoşlar sabahtan akşama kadar buradalar. Biz bunu istiyoruz başka ne diyelim buranın kapılarına demir kilitler vursunlar ve başına da birkaç tane bekçi koysunlar”

Ulvi Keskin isimli yaşlı adam ise “eskiden beri bu Diyarbakır surlarına kimse kıymet vermedi” diyerek tepkisini dile getirdi;

“Kimse kıymet vermiyor”

“Ne diyelim bilmiyorum ki içerisi pislik dolu kir içerisinde vallahi biz çok istiyoruz buraları temizlesinler ama kimse yapamıyorlar temizlemiyorlar. Yapsalar Allah razı olsun yapmasalar da yine Allah razı olsun ne diyelim artık. Eskiden beri Bu Diyarbakır Surlarına kimse kıymet vermiyor yabancı insanlar elin gâvuru buraya bu tarihi surlarımızı görmeye geliyorlar merak ediyorlar ama bizim insanımız yanındadır kıymet bilmiyor değer vermiyor bu insanlara ne diyelim herkesin tarihine sahip çıkması gerekiyor."

“Korktum içerisine giremedim”

Üniversite öğrencisi Ali Yıldız ise Surları gezmeye geldiğini ancak içerisinde bulunan madde bağımlılarını görünce çıkmak zorunda kaldığını belirterek şunları söyledi;  “Ağabey bende uzun zamandır gelmemiştim bir gezeyim dedim Tek Kapı tarafından içeri girmek istedim ancak içerisinde madde bağımlıları ve biriken çöp yığınlarını görünce açıkçası çekindim yada korktum diyelim. Aslında bu surlar batı da olsa öyle kıymeti var ki ama gel gör ki burada bizim insanımız kendi tarihine önem vermiyor ve buda yetmezmiş gibi elinden geldiğince de kirletmeye çalışıyorlar. Yetkililerin bir an önce buraları temizlemesi lazım zaten Yaz mevsimi yaklaştı turistler gelebilir tarihimiz bu şekilde pislik içerisinde görmesinler”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi