"Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı toplumun baş ağrısıdır"

İDEV'in Mardin’de düzenlediği seminerde konuşan Dr. Aydın Gök, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının toplumun baş ağrısı olduğunu söyledi.

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) ve Peygamber Sevdalıları Vakfı, Mardin merkez Artuklu ilçesinde "Uyuşturucu Kullanımı ve Madde Bağımlılığı" temasıyla bir seminer gerçekleştirdi.

Artuklu Anadolu İmam Hatip Lisesi Pansiyonu Konferans Salonu’nda yapılan ve Ahmet Doğu’nun sunuculuğunu yaptığı program, Abdulvahap Bekiroğlu Hoca’nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Program, İDEV Mardin Temsilcisi Mücahit Önen’in açılış konuşmasıyla devam etti.

"Bütün dünyayı ilgilendiren bir meseledir"

Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Aydın Gök, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının bütün dünyayı ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi.

Uyuşturucu ticaretinin dünyanın her yerinde çok rahat bir şekilde yapıldığın aktaran Gök, "Bu da şunu gösteriyor ki; dünya emperyalizmi özellikle ifsat projeleri üzerinde duruyorlar. Çünkü bu öyle bir melanettir ki, emperyalistler hem bizi uyuşturuyor hem de trilyonlar kazanıyorlar. Bunun yanında bizler de bundan kaçabilmek ve tedavi edebilmek için trilyonlar harcıyoruz."  dedi.

"Her gün hüzün dolu görüntülerle karşılaşıyoruz"

Uyuşturucu kullanarak sokak ortasında yığılan insan manzaralarından oluşan görüntüler izlettiren Gök, "Hemen hemen her gün sosyal medya, gazetelerde ve televizyonlarda yürek yakan, hüzün dolu görüntülerle karşılaşıyoruz, görüyoruz. Bu mesele toplumun baş ağrısıdır. Dolayısıyla bunun üstesinden gelebilmek lazımdır. Birkaç tane AMATEM veya ÇAMATEM ile bu iş halledilmez. Bir doktor olarak, şunu söyleyebilirim ki, bu merkezlerde tedavi niyetine verilen ilaçların önemli bir kısmı da zaten uyuşturucu içeriyor." dedi.

"Dünya genelinde 275 milyon insan uyuşturucu kullanıyor"

2018 yılındaki dünya uyuşturucu raporlarından veriler aktaran Gök, şunları söyledi:

"Yapılan araştırmalara göre; dünya üzerinde 31 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunmaktadır. Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı da aynı raporda 275 milyon olarak yer alıyor. Bağımlı olan kişinin kendine olan güveni azalır. Kendini kontrolü zayıflar, insani prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar, idealleri ve geleceğe dair ümitleri yıkılır, kullandıkları maddeler vücudunun bağışıklık sistemini zayıflatır. AİDS, verem, Hepatit B ve Hepatit C gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar. Böylece bağımlı kişi maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını veya ailesini bitirir, insanların değerli eşyalarını veya paralarını çalmaya başlar."

"Uyuşturucudan kurtulmanın yolu ruhu besleyip salih arkadaşlar edinmektir"

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Remzi Uçar da özellikle küçük bir şişenin içine sıkışmış insan ve yerlere serilmiş birkaç bağımlı gencin resimlerinin, uyuşturucunun ne kadar insanoğluna zarar verdiğini göstermek için yeterli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Uçar, "Aslında bizler maddeyi yaratan Allah’a bağlı olsaydık, rahatlardık. Gençlerimiz, Allah’a bağlanamadığından dolayı maddeye bağlandı. Maddenin de en kötüsü olan uyuşturucuya bağlandı. Rabbim, o gençlerimizi korusun. Allah, İnsanoğlundan bahsederken 'Biz insanı en güzel bir suretle yarattık.' diye buyuruyor. En güzel şekilde yaratılan insan, bu hale layık mıdır?  Bu uyuşturucu illeti dediğimiz şey dine, nesle, akla, ırza ve mala zarar vermektedir. Buraya gelmeden önce yıllarca uyuşturucu kulanmış ve şu an terk etmiş 3 kişi ile görüştüm. Onlardan bazı öğretiler aldım. Onlar diyor ki, ‘bundan kurtulmak isteyenler önce ortamını değiştirsin. İkincisi ruhu beslemek ve üçüncüsü de salih arkadaşlar edinmek lazımdır.’ Uyuşturucu illetinden kurtulmak isteyen kardeşlerimiz, salih arkadaş edinsinler. Bu işten kurtulmak istiyorsanız iyi arkadaşlar edineceksiniz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz