Yeşilköy'de 'Çorba günü'

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Yeşilköy'de, 2 asırdır süren çorba günü geleneği bu yıl da devam etti.

Yeşilköy'de 'Çorba günü'
Bayramiç'in sınırları içinde bulunan Kazdağları eteklerindeki Yeşilköy'de, birliğinin bozulmaması ve mahsullerinin verimli olması için 2 asırdan bu yana sürdürülen 'Çorba günü', bir kez daha yapıldı. Geleneğe göre köy meydanında kadınlar tarafından toplanan sütlerden çorba pişirildi. Ayrıca 'Ekşice' denilen çorba da yapıldı. Köy evlerinin bahçelerinde bulunan fırınlarda ise bal kabağından ve ev yapımı erişteden yapılan börek de afiyetle yendi. Kadınlar ise kahvelerin altındaki düğün salonunda toplu olarak pişirdikleri yemekleri yerken, bereketli bir yıl geçmesi için dua edildi.
Köy Muhtarı Suat Berkit, şöyle dedi:
"Köyün kuruluşunun 400 yıl öncesine dayandığı köy mezarlığındaki tarihi mezarlardan ortaya çıktı. Bu geleneğin 2 asırdır yapıldığını biliyoruz. Belki de daha da uzun yıllar yapılmaktaydı. Bu gelenek gereği sütlü çorba ve balkabağı böreği normalde de yapılmaktadır. Fakat Çorba Günü olarak adlandırdığımız bu gelenekte süt çorbası ve balkabağı böreği mutlaka olmalıdır."
Etkinliği bir hayır yemeği olmadığını, bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Muhtar Berkit, "Etkinlik sadece köy halkının katılımıyla gerçekleşiyor. Ayrıca bu gelenek sayesinde köydeki nüfusun yüzde 10'unun 90 yaşını geçtiğini ve uzun yaşamanın sırrının süt çorbası ve balkabağı böreği ile alakalı olduğuna inanıyorum" diye konuştu.


Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler