Yörük kültürünü körüklü çizmeyle yaşatıyor

Aydın'ın Söke İlçesi'nde yılın ahisi seçilen 33 yıllık ayakkabıcı İhsan Taş, körüklü çizme yapan son ustalardan biri olarak Kültür Bakanlığı'ndan belge alan 3 kişiden biri oldu.

Yörük kültürünü körüklü çizmeyle yaşatıyor
Yörük kültürünün vazgeçilmezi olan körüklü çizme ustası İhsan Taş, Söke'deki Ahilik Haftası kutlamalarında yılın ahisi seçildi. 33 yıldır ayakkabıcılık yaptığını 15 yıldan bu yana da körüklü çizme diktiğini söyleyen Taş, Aydın'da Kültür Bakanlığı belgeli üç çizmeciden birisi oldu. İşini severek yaptığını, gelenek ve kültürüne sahip çıktığını belirten Taş, "Burada beni yılın ahisi seçtikleri için çok teşekkür ederim. Layık olmaya özen göstereceğim. Bizden sonraki nesiller için çırak yetiştirmeye çalışacağım. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle geçen yıl 'Bir usta bin usta' projesinde kurs verenlerden birisiyim. Ustalar çoğalsın, bizim mesleğimiz ölmesin istiyorum. Benim çırağım yok ama öğrenmek için gelen olursa da her zaman öğretmeye hazırım" dedi.
BİR ÇİFTİ 600 TL
Yurt içinden ve Almanya'dan gelen siparişleri hazırlayıp kargoyla adreslere teslim ettiğini ifade eden İhsan Taş, bir çift körüklü çizmenin 600 TL'den alıcı bulduğunu belirterek "Genelde körüklü çizmeler Yörük kültürünün olduğu bölgelerde daha çok kullanılıyor. Talep olan her yere çizme yapıyoruz. Çizmede fiyatlar çok fazla değişmez çünkü yaptığımız iş el emeği göz nurudur. Kullandığımız malzeme de tamamen birinci kalitedir. Amacımız sipariş aldığımız yerlerden bir daha talep görebilmektir" diye konuştu.
Yaz veya kış mevsiminde körüklü çizme giymeyi tercih ettiğini anlatan müşterilerden Mustafa Ali Kuru (64), "1982 yılından beri körüklü çizme giyiyorum çok memnunum. Yazın serin, kışın ise sıcak tutar. Giymeye devam edeceğim" dedi.

Kaynak: DHA