‘İŞTE SİZİN ESERİNİZ’

1975-1977 yılları arasında dünyada ikinci ve Türkiye’de de bir  ilke imza atarak 3.Lig’den Süper Lig’e kadar çıkmayı başaran Diyarbakırspor, tersine rekoru egale etmek üzere. O zamanki başkan ve yöneticiler nasıl halen bir kahraman gibi konuşuluyorsa Diyarbakırspor’u 3 yıl içinde Süper Lig’den 3.Lig’e kadar düşürenlerin tarih sahnesine kara leke olarak geçmesine de maalesef az bir süre kaldı.

Toplumumuzda çok güzel bir söz var ;altını bir iş bilmez ustanın eline verirsen onu bırakın gümüş ve bronzu ,bakıra çevirir. Diyarbakırspor’un durumu da böyle. Binbir cefayla Süper Lig’e çıkan kulübü hayatlarında yapabilecekleri en son iş bile olmayan kulüp başkanlığı ve yöneticiliğe gelenler kısa sürede felakete sürükledi. Bunlara mirasyedi bile denilmez,bunlar için lügatta söz yok.

Çetin Sümer yönetiminden daha beceriksizi gelmez diye düşünmüştük. Meğerse bu sezonki yönetimi hesaba katmamışız. Sıradan bir takımın yürüye yürüye ligde kalabileceği Beyaz Grup’ta Diyarbakırspor’u küme düşürme noktasına getirdiler. Hatalar zinciri sezon başında başladı. Henüz FİFA’daki transfer yasağı ortada yokken herkes bas bas bağırdı transferi açın diye. O zaman 2 ile 2.5 milyon TL arasındaki rakamlarla bu yasak kaldırılabiliyordu. Ne yazık ki yönetim samimi davranmadı. ‘Yapıyor’ gibi görünüp hiçbir şey yapmadılar. Bu işi bilen insanlara danışmadılar,uzlaşma, çözüm üretme peşinde koşmadılar. Bizler o günlerde onların niyetini anlamıştık. ‘Nasıl olsa kötü takımlar var ligde kalırız’ düşüncesini taşıyorlardı ama bunu kamuoyuna açıkça deklare etmekten çekiniyorlardı. Daha sonra ‘biz elimizden geleni yaptık ama transferi açamadık’ gibi gerçekçi olmayan beyanlarda bulundular.Hemen arkasından gelen FİFA’daki transfer yasağı ile tepkilerden kurtulabileceklerini sandılar. Ama kurtulamazlar, çünkü bu işin içinde olan herkes gerçeğin anlattıkları gibi olmadığını biliyor.

Kongre kararı aldılar ama istifa etmediler. Bir umutla oluşmaya çalışılan yönetimin de önünü kapattılar.Sanal gündemlerle her hafta gündem değiştirdiler. Akşam arsa,sabah bahis,öğlen eski yöneticiler, gece yarısı basın ve yorumcular. Yani her defasında birilerini suçlu ilan ettiler. Ama işte gerçeklerden kaçılmıyor. Şapka düştü kel göründü. Bu anlayış yüzünden 3.Lig’e belki de kapanmaya doğru yol alıyoruz.Kimse kulüpteki borçlardan ve sorunlardan dem vurmasın. Bu sorunları sağır sultan bile biliyorken sizin aklınız nerdeydi?. Kurumlarda gelen yönetimler sorumluluktan kaçamaz. ‘Önceki döneme ait’ diyerek işin içinden çıkamaz. Bu sorunlar çözülmediyse bunun en büyük parçası sizsiniz.

Sanal gündem yaratmakla uğraşacağınız kadar takımı kurtarmaya çalışsaydınız Diyarbakırspor 3Lig’e doğru yol almazdı. Sözüm ona resmi sitede kendinizi övmekten  başka bir şey yapmıyorsunuz. Bu kadar para harcadık, kurumlaştırdık vs. Bu ligin masraflarını TFF ödüyor, futbolcular 3.Lig şartlarının altında rakamlarla oynuyor.Bunlara bile maç başı ödemeleri yapmamışsınız ve çoğuna ceza yazmışsınız. Peki bu kadar kendinizi öve öve bitiremediğiniz maddi fedakarlık nereye yapılmış?. Yaptığınız çok büyük marifet var, o da personele maaş ödemek ve kulübün iaşe giderini karşılamak (!). Eee bunu da yapmayacaksınız o zaman yönetici olmanın ne anlamı var?. Biz eleştiri yaptığımızda art niyetle yapmıyoruz, gerçekleri dile getiriyoruz.Eminim bu yazıya bile vereceğiniz bir anlam olacak. Ama bizim halen bir talebimiz var. Bu takımı ligde tutun tüm yanlışlarınıza rağmen sizi tebrik edelim.