AMATÖRCE YONETİLİYORUZ

Diyarbakır  takımlarımızdan ikisi Amedspor ve Diyarbekirspor profesyonel liglerde mücadele ederken, yılların köklü spor kulübü Diyarbakırspor ise profesyonel liglere yeniden dönmenin çabasını veriyor.

Üç Diyarbakır takımının genel durumunu kısaca irdelersek;

DİYARBAKIRSPOR: Bölgesel Amatör Lige bu sezon yükselen Diyarbakırspor , yönetimini yenileyerek 3.Lig hedefiyle bir çok yeni transferle henüz başlama tarihi belli olmayan Bölgesel Amatör Lige iddialı giriyor. Yapılan transferlere baktığımda bu lig için çok iyi kadro kurulduğunu söyleyebilirim. Bunun yanında camianın büyüklüğü ve Diyarbakırspor ismi Lig'de her daim bir adım önde olacaktır. Diyarbakırspor'da asıl çözülmesi gereken sorunlar lig yarışı içerisinde asla unutulmamalıdır. Profesyonel liglere çıkıldığında Diyarbakırspor'un önünde ki transfer engeli, kişi ve kurumlara olan eski borçlar mevcut yönetimce bu yıl içerisinde çözülmelidir.

AMEDSPOR: Misli com 2.Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor'da çoğunluğu iş adamlarından oluşan Yeni bir yönetim kuruluyla 2020-2021 futbol sezonuna geçen sezon başı kurulan takımdan daha güçlü bir takım ile başlıyor. iyi bir kadro  kurulduğu kanaatindeyim. Fakat bu kadro kadro direkt şampiyonluk için çok yetersiz kalacaktır, Play Off hedefi bu takım kadrosuyla Amedspor için daha gerçekçi bir hedef olur. Amedspor ligde geride kalan 3 maçta da zorlandı, yeni takım olmanın uyumsuzluğu sahaya yansıdı, iki mağlubiyet, 1 galibiyetle 3 hafta da 3 puan toplayabildiler, hedefe ulaşmak için şu an ki performansları yeterli değil, ileriki haftalar da göstereceği performans asıl hedeflerine şekil verecektir.

DİYARBEKİRSPOR: Misli Com 3.Lig'de mücadele eden Diyarbekirspor geride kalan sezonlar içerisinde bir türlü başarı elde edip 2.Lige adım atamadı. Her sezon teknik adam değişiklikleri ve çok sayıda oyuncu transferi sirkilasyonuyla birbirinin kopyası sezonlara imza atıyorlar. Diyarbekirspor bu sezona  Erdal Alpaslan teknik direktörlüğüyle başlamıştı, ligde ilk maçta elde edilen 3 puan, sonrasında kendi evinde oynadığı Bucaspor maçında ki mağlubiyet sonrası Erdal Alpaslan ile yollar ayrıldı ve geçen sezonun sonlarına doğru göreve getirilen ve başarılı bir performans ortaya koyan teknik direktör Şenol Demir ile yeniden anlaşıldı ve Şenol Demir yönetiminde ilk maçında deplasmanda Alemdağspor ile karşılaşan Diyarbekirspor sahadan 3 puanla ayrılıp 3 maçta 6 puan elde ettiler. Takım son yapılan transferlerle iyi bir takım oldu, maddi problemi olmayan, fakat istikrar yönünden zaafları olan Diyarbekirspor her sezon yaptığı hatalardan ders çıkarır ise ligde şampiyonluğun en büyük favorisi olur diyorum.

Genel olarak her 3 Diyarbakır takımında da yıllardır bir yönetim sorunu var. Yönetimler seçilirken maalesef profesyonel, liyakat sahibi idarecileri kulüp yönetimlerinde göremiyoruz. İş adamlarından çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren spor kulübü idareciliğinden uzak kişilerce kulüpler idare edilmeye çalışılıyor, bu yanlış bir idare şekli olarak kulüplere başarısızlık ve devasa borçlar bırakılarak geri dönüyor.

Kulüp yönetimine seçilenlerin istisna olanları dışında kulübün yarınlarına hizmet edecek projelerle gelen idarecileri göremedik. Seçilenler, Atamayla gelenler, Paralılar ne kattı bu kulübe? Kendine Reklam, şahsi çıkar, üstüne devasa borçlar bırakıp köşelerine çekildiler hep. Futbol kulübü yönetme işi bir yer de mali güç ister ama doğru planlamalar olmadığı zaman o mali güç de işe yaramaz.

Kulüplerimiz artık profesyonel spor kulübü idarecileri ile çalışmak zorundadır. Yönetimler kurulurken profesyonel spor kulübü idarecileri kulüplerde istihdam edilmeli, kulübün profesyonel ve evrensel normlarda idare edilmesi gerekmektedir.