Bizler alt yapı için çocuklarımız için neler yapıyoruz?

“Alt yapıda ne durumdayız?” başlıklı yaklaşık 6 yıl önce köşe yazısı yazmıştım, aradan 6 yıl gibi uzun bir süre  geçmesine rağmen bir arpa boyu kadar yol almamışız. Hep üst yapıya büyük bütçeleri ayırmışız ama oradan da kısa süreli de olsa başarı gelmemiş, hep geriye gitmişiz. Gelelim konumuza ;  Alt yapı denince herkesin çok iyi bildiği, çok konuştuğu, çok fikir ürettiği ama her ne hikmetse kimsenin çözüm ile yanaşmadığı, birlik olunamadığı ve olanaklar sağlanamadığı eğitim ve öğretim okuludur.

Peki, Diyarbakır’da takımların alt yapıları ne durumda? yöneticilerimiz, Antrenörlerimiz, Tesislerimiz ne durumda? gerçekten alt yapıya önem veriyor muyuz?

Diyarbakır da yıllardır Alt yapı üvey evlat muamelesi görür. Özelikle Profesyonel Takımların yöneticileri alt yapıyı angarya olarak görürler, tesis yapmazlar, işin ehli olan Antrenörleri göreve Getirmezler yani bir plan program yok, kimse gazel okumasın ne alt yapı konusunda bilgili yöneticimiz var nede alt yapı konusunda uzman Antrenörümüz var. İstisna 1-2 Antrenörümüz hariç!

Diyarbakır’ımızın sözde profesyonel takımları sözde Bölge takımıyız Bölgenin abisiyiz diye laflar ediyorlar ama işin aslı öyle değil tabi ki de sadece konuşuyoruz! Ama yıllardır hep amatörce yönetiliyorlar  eğer profesyonel olarak yönetilmek isteniyorsa kendine bazı takımları model almalı özelikle son 7-8 yıldır Altınordu futbol kulübü bu konuda en güzel örnektir bence isterseniz ne yaptıklarına bi bakalım aramızdaki farkları bi görelim!

Altınordu'da A takıma uygulanan bilimsel programların aynısı, altyapı takımlarına da uygulanıyor. Her futbolcu için her maça özel 10′ar dakikalık doğrular, yanlışlar ve yapılması gerekenlerin anlatıldığı videolar oluşturuluyor ve futbolculara sunuluyor. CPS sistemiyle gençlerin koşu mesafeleri, nabızları ve hızları ölçülüyor

Özellikle küçük yaş grupları ayna karşısında çalıştırılıyor. Salonlara ve sahalara kurulan ses sistemleriyle ritim tutarak senkronize hareket etmeyi öğreniyorlar.

 Altınordu'nun yaş ortalaması 22 ve şu anda Altınordu sportif başarının sadece dış transfer ile gerçekleşebileceğini iddia edenlere ders vermekle meşgul.

Tüm yaş gruplarının yanı sıra, personele sürekli İngilizce dersi veriliyor.

Sporcuların okullarındaki başarı oranlarını yükseltebilmek için, başta matematik ve Türkçe olmak üzere ek ders hizmeti sağlanıyor

— Bir aylık aralıklarla gelişim seminerleri düzenleniyor.

Her takım için iki haftada bir sosyal bir faaliyet organize ediliyor.

Bu bazen bir müze gezisi olabileceği gibi, tiyatro, sinema ya da farklı bir etkinlik de olabiliyor.

 Her sporcu “etkili iletişim” dersi alıyor.

Profesyonel bir futbolcunun kamera önünde nasıl durması gerektiği anlatılıyor, demeç verme özelliği geliştiriliyor.

Downsendromlu ve lösemili çocuklar ziyaret edilerek, onlara moral veriliyor

Sporcuların sosyal sorumluluk alma yetileri güçlendiriliyor

Altınordu ise, sistemini ve varlığını bunun üzerine inşa ediyor her yıl Avrupa’ya, Süperlik Devlerine sporcuları milyon dolarlara satıyorlar peki biz son 20 yıldır Burhan Eşer ’den başka sattığımız para kazandığımız bir futbolcumuz varmı?

Şimdi söyleyin bakalım, Sitemlerimde haklı mıyım, haksız mıyım? Bizler alt yapı için çocuklarımız için neler yapıyoruz?