BATMAN-DİYARBAKIR ULAŞIMI

Söz okurun bugün diyelim.. Batman'dan Ferhat Can mail atmış… Diyarbakır-Batman arası "ulaşım" sorununa dikkat çekiyor mesajında… Büyük bir "ilkelliğin, sömürünün ve tekçi, rekabeti" rafa kaldıran anlayışa vurgu yapıyor.. Ve diyor ki; yeter artık diyerek.. Tabi bizden de; "sesimiz olun" diyor… Bir bakalım ne diyor, Ferhat Can… Aynen aktarıyorum dediklerini..

***

608.659 nüfusa sahip Batman ile 1.723.000 nüfusa sahip Diyarbakır, bu iki il arasındaki toplu taşıma için sadece tek bir dolmuş firmasına mahkum durumda.

Batman'dan Diyarbakır'a gitmek ya da bunun tersi olarak Diyarbakır'dan Batman'a gelmek durumunda olan herkes (2.331.659 kişi) toplu taşımayı kullanacaksa tek ulaşım aracı tek bir dolmuş firmasıdır.

Bilindiği üzere Diyarbakır-Batman arasındaki tren seferleri pandeminin başından beri yapılmamaktadır.

Şehir içi ulaşımda bile belediyeler toplu taşımada dolmuştan vazgeçmiş, otobüsleri tercih etmekteyken iki büyük ilimizde yaşamakta olan 2.331.659 vatandaşın 100 km'lik yolda tek bir dolmuş firmasına mahkum olması doğru mudur?

***

Kaldı ki bu iki il arasında çalışan dolmuşlar farklı kooperatiflere değil, tek bir kooperatife üye olduklarından rekabet durumu söz konusu değildir.

Hal böyle olunca insanlar nezaketsiz, hoşgörüsüz, rekabetsiz bir durumda olsalar bile yine söz konusu firma ile seyahat etmek zorundalar.

Firmadaki 200 civarındaki dolmuş sahibi için iyi bir gelir kapısı olsa bile vatandaşlar trafik ve pandemi kurallarının umursanmadığı, nezaketsiz, hoşgörüsüz ... bir ulaşıma mahkum durumdadır.

Gazetenizin konuyu gündeme getirerek bu ilkelliğin düzeltilmesi yolunda katkıda bulunacağına inanıyorum.

HAKSIZ KAZANCIN MATEMATİĞİ

1 Haziran 2020’de normalleşme süreci başlayınca Diyarbakır- Batman arası ulaşım yasağı, bu hatta çalışan dolmuşların koltuk sayılarının yaklaşık yarısı kadar yolcu almaları şartıyla kalktı.

Dolmuş başına  15-16 civarındaki yolcu sayısı 7-8’e düşünce 18 liralık yol ücreti de 25 liraya yükseltildi.

Yolcu sayısı azaltıldığı için yol ücretlerine zam yapılması normal karşılanabilir..

Ancak 2 ay dolmadan bu dolmuşlar yeniden tam kapasiteyle yani tüm koltuklarını doldurarak çalışmaya başladılar ancak zam yaptıkları ücretlerinde değişiklik yapmadılar..

25 lira almaya devam ettiler. 

97 kilometrelik bir yol için 25 lira yüksek bir ücret.

Pandemiden kaynaklı nedenlerden dolayı bir defada 7 lira zam yapılmış olabilir ancak yolcu sayısındaki durum eski haline gelmişse, dolmuş tam kapasiteyle çalışıyorsa zammı makul bir rakama çekmek gerekirdi.

***

Kaldı ki bu dolmuşlar hem gidiş hem de dönüşte ful yolcu ile çalıştıklarından kar etmeme ihtimalleri söz konusu olamaz.

Dolmuş sahipleri en az 5 aydır yolcu başına haksız yere, fazladan 7 lira almakta ve almaya devam etmektedirler.

Haksız kazancın hesabı: Batman-Diyarbakır arasında günde en az 50 dolmuş gidip döndüğünde 100 sefer yapılmış olur.

Her seferde 15 yolcu binmişse 1500 yolcu taşınmış olur.

1500 yolcudan haksız yere alınan 7 lira toplamda günlük 10.500 lira, ayda 315.000 lira haksız kazanca karşılık gelir.

Batman- Diyarbakır arasında tek bir dolmuş firması çalıştığı, rekabet koşulları oluşmadığı, yarım otobüs, otobüs, tren seferleri başlatılmadığı sürece sömürü devam edecektir.

***

Evet, Batman'dan Diyarbakır'a. Diyarbakır'dan da Batman'a "yükselen" tepki mahiyetli serzenişe kim ne der bilmem…

Bildiğim; "bir tekelleşmenin" olduğu, keyfiyet hasılının ötesinde, vahim bir "neşterlik" mevzuu!..

İlgililere duyurulur…

***

ULAŞIMA ZAM!…

Hazır söz ulaşımdan açılmışken, Diyarbakır ahalisine müjde verelim(!)…  Şehir içi toplu taşımaya; "zam" geldi?.. Minibüs ücretine, 50 kuruş.. Yani yüzde; 25 zam!…

***

Bu zamla!..  En uzak mesafenin ücreti 2 liradan 2.5 liraya.. İndirimli ise 1.5 liradan, 1.75 kuruşa!.. Geçen yılın ortasında da, 50 kuruş zam yapılmıştı..

***

Tabi, kısa süre önce de; Büyükşehir Belediyesi halk ve belediye otobüslerine yüzde 25 ila 33 arasında, zam yapmıştı.. Belediye otobüslerinde biletler 1.5 liradan 2 liraya.. Bir lira olan indirimli bilette, 1 lira 25 kuruşa!..

***

Halk otobüsü biletleri de; 1 lira 75 kuruştan, 2 lira 25 kuruşa.. 1 lira 25 kuruş olan indirimli bilette 1.5 liraya yükseltilmişti..

***

Sessiz sedasız zamma tepki var.. Deniliyor ki, hangi sektör, hangi çalışan grubu yüzde 25 oranında "zam yaptı ki", ulaşıma bu zam!… Reva mı!… Demek ki reva görenler var..

***

ORDUEVİ BİNASI; OTOPARK OLDU?..

Kaç gündür yoğun mesajlar alıyorum… Şu, yıktırılan 50 yıllık ömre sahip Orduevi!…

Malum, dönemin çok katlı binası olması nedeniyle nam-ı diğer adı "Gökdelen…"

***

Burası, Dağkapı Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, kapsamında yıktırıldı.. Amaç, meydan genişletilsin.? bu bölgedeki meydana bakan binaların cepheleri iyileştirilecek.. Silueti bozan yapılar da kamulaştırılacak.. Eski Dilan Sineması dahi, "kültür" merkezine dönüştürülecek..

***

Ki burası, yeşil alana çevrilecekti?.. Ama gelen tepki mesajları.. Ki önceki gün bizzat kendim gördüm… Birileri hemen konmuş, hal-i hazırda "otopark" olarak faaliyet göstermeye başladı.. Proje rafa kalktı, alan kimlere kaldı mı diyelim?

***

GÜNÜN SÖZÜ

İnsan terbiyesi öfkeli iken belli olur, insan olan tartışırken bile saygısını korur.