KURUM'DAN MÜJDELER?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumartesi  günü Diyarbakır'daydı.. Günübirlik ziyaret olsa da, kurmaylarıyla adeta çıkarma yaptı..

Özellikle, Diyarbakır'a eski siyasilerin ifadesiyle, "torbası" dolu geldi..

Kent merkezine, İl Valiliği, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleriyle "işbirliği, ortak girişim" noktasında, bir çok projeden söz etti.

Özetle, ağzından çıkan ve Diyarbakır'ı bu minvalde, "ihya" edecek, müjdelere bri göz atalım?..

İşte o müjdeler?…

***

BİR… Şeyh Said Meydanı(Dağkapı)… Tarihe uygun restore edilecek.. Ordu evi yıkılacak.. Dilan Sineması ve tescilli diğer yapılar kamulaştırılarak, yenilenip alan genişletilecek.. Selahattin Eyyubi Çarşısı kamulaştırılacak.. 51 dükkan yıkılacak. Otopark alanı yapılacak.

***

İKİ… 250 metre uzunluğunda yıkılı bulunan Sur, yeniden inşa edilecek. Meydan ve Sur bir bütünlüğüyle, buram buram tarihi kokusuyla, asırlar öncesindeki ihtişamına kavuşacak. Sur çevresi tamamen temizlenecek.

***

ÜÇ.. BenuSen Mahallesindeki Sur diplerindeki çarpık, kaçak yapılar yıktırılacak. Buradaki vatandaşlar mağdur edilmeden mülkiyetin değeriyle kamulaştırılacak. TOKİ vasıtasıyla, konut yapılacak.

***

DÖRT…Bağlar ve Kayapınar ilçelerine "Yeni Millet Bahçesi" yapılacak. Bağlar 88 bin, Kayapınar'da ise 38 bin metrekarelik alandaki millet bahçelerinin yapım ihaleleri, 19 Ekim'de yapılacak.

***

BEŞ…Bağlar'da "Kentsel Dönüşüm" başlatılacak. 53 bin metrekarelik alandaki dönüşüm Bağlar Belediyesi ve Genel Müdürlüğünün "ortak" çalışması olacak. Proje 1 milyar 619 milyon liralık bir dönüşüm.

***

ALTI… Sıfır faizle vadelendirilen Sur mağdurlarına verilen konutların vadeleri 10 yıldan, 15 yıla çıkarıldı. Kiranın altında bir bedelle ev sahibi olunacak?

***

YEDİ.. Sur'daki tescilli yapılar dahil. 7 adet butik otel dahil olmak üzere 150'ye yakın ticari işletme, önümüzdeki aylarda tamamlanacak. Daha sonra, ihaleye çıkarılacak.

***

SEKİZ.. Halen devam eden diğer tüm projeler de, 2021 yılı sonu itibariyle bitirilecek.

***

Doğrusu eklenebilecek daha çok "ek projelerin" müjdeleri var.

Özetle bunlar diyelim!..

Kurum'a ve ekibine, Diyarbakır'ın yaşayan bir ferdi olarak.. İnanıyorum ki, sizler de, hükümetin en aktif isimlerinden biri olan Kurum'a "teşekkürler Bakanım" diyorsunuzdur..

Ben diyorum..

Ki katkısı, emeği geçen herkes için!?..

Darısı diğer bakanlık ve Diyarbakır'ın kuruluşlarına..

Tabi projelerin yapım ve bitimlerinin de takipçisi olacağımızı şimdiden not düşelim..

***

 

TEPKİYE GÖRE, HÜKÜM!…

İşte, son günlerdeki "hukuk" işleyişimiz!…

Yargıçlarımız, mahkemelerimiz artık, "sosyal medya" tepkisine göre, "hüküm" verme, noktasına geldi..

***

Batman'daki sapık Orhan…Sahte tarikat şeyhinin sapıklığı.. Trafikteki o magandalar.. Yaşlı adamı döven Halil Sezai…K adının göbeğine yazı yazan sahte hoca!.. Ve daha sayabileceğimiz onlarca, vakıanın failleri…

***

Yargıçlar "akşam" salıveriyor.. Hadi git "serbestsin" diyor.. Sabah, "sosyal medyadaki" tepkilerin dozajına göre, tavır takınıyor.. Tepki yüksekse, "hemen gözaltı ve tutuklama?".. Düşük profilde ise, "gözaltı" ama şartlı tahliye!…

***

Tablo böyle değişince, cevap aranan soru "akşamdan sabaha" hukuk ve adalet "hükmünde"  ne değişti ki, "böyle" oldu?.. Yani kamu vicdanının dozajına göre, hukuk işlem görüyor?..

***

Sonuç!.. "muğlaklığı, gel-gitleri" kafa ve mide bulandıran sonuçları ortadan kaldıracak çözüm, hep ifade ettiğimiz gibi.. Tez elden, ne kamu vicdanını ayaklandıracak, ne de hukukun buna dair ayar alma girdabını oluşturacak "ter-u taze bir hukuk sistemini" işler hale getirmeliyiz!..

***

NE HALLERE GELDİK?

Şöyle bir tanım var.. Özellikle bazı meslekler açısından!.. Avukat mı, akademisyen mi, sanatçı mı, kanaat önderi mi, STK temsilcisi mi, Oda Başkanı mı?.. Unutmadan, bizim mesleği icra edenler de?. Yani, Gazeteciler… Bunlara dair, "isimler" zikredilince illa ki "muhalif" olmaları gerektiği koşulu öne sürülür!…

***

Mesela!…  Gazeteci-Yazar dediğin "muhalif" olur?.. İyi de neye göre; "muhalif?"… İktidara göre mi, muhalif partilere göre mi "muhalif" olmalı… Yoksa, "olup-biten" her türlü olumsuzluğa karşı sergilediği tutumdan dolayı mı; muhalif olmalı?.. Neye göre!.. Nato kafa!..

***

Tabi bu işin "muhalifliğinin" yansıra bir de "yalaka" diye sınıflandırılma söz konusu.. İşte asıl; "Nato kafa" burada kendini gösteriyor.. Dedik ya; neye göre "muhalif"…

***

Siz körü körüne iktidara "muhalif" olsanız da; "en popüler" siniz.. Ama değil de; iktidara dair en basit olumlu tavır alsanız; "sizi yalakalar" hanesine koyarlar!?..

***

TARTIŞMADA ŞUNLARA DİKKAT ET

* Birisiyle tartışırken vakar ve efendiliğini elden bırakma.

* Bilgisizliğini ortaya koyma. Bu konuda aceleci olma.

* Delillerini getirirken çok iyi düşün.

* Tartıştığın kimseyle aranda hakem olarak yumuşak huyunu gör.

* Elinle ve parmağınla fazla işarette bulunma.

* Fazla heyecanlanıp yüzün turp gibi olmasın.

* Şakakların terlemesin.

* Karşındaki adam sana ölçüsüz davranır, küstahlıkta bulunursa sen de nezih ve ağırbaşlı davran.

* Seni kızdıracak olursa, yine ölçülü konuşmaya çalış, kendi şerefini düşün.

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Kişinin adil olabilmesi için, vicdanının "adi" olmaması gerekir!?..