Görüş Bildir

KALEMİN DİLİ

OKUR SERZENİŞİ!….

Öncelikle; "özür" beyanıyla söze girelim.. Uzun bir zaman dilimidir ki, siz okurlardan gelen "sorun, talep" yani serzeniş mahiyeti içeren; mesajlara yer vermiş değiliz.. Bir hayli biriken de var… Bu "kusurun" bir çok nedeni söz konusudur.. İşin bu dehlizine girmek istemiyorum.. Girersek, "sayfalar" yetmez.. Zaten taleplerin ekseriyeti de, ya konu etmişimdir, ya da haber ve yorum noktasında, mevzuu ederek, gündem, edilmiştir…

***

Velhasıl… Bugün "Söz" okurun diyoruz.. Sizlerden gelen; "önem ve aciliyete" binaen, bir kaç mesajı öne çıkarmak istiyorum… Tabi, mesajlara geçmeden, ilgili ve yetkili zevata "mahiyetleri" açısından, hele bi kulak verin diye de çağrı yapıyorum.. Çünkü, buradan aktarılacak olan hadiseler bizler açısından "köprü vazifesiyle" aktarmak sizlerin de, "sorunlara" çözüm getirmeniz, gayesini içermektedir.. Onun için, azıcık "pür" dikkat..

***

HASTA MAHREMİYETİ…

Selamün aleyküm Ömer bey.. Ergani'den yazıyorum.. Sağlık bakanlığına.. İl'in yetkililerine, Sağlık müdürlüğüne sizin "vasıtanızla" şu talebimi iletmek istiyorum.

***

Şöyle ki..

Yoğun bakımda yatan hastaların mahremiyet haklarına riayet edilmesi konusunda, bayan hastaların temizlikleri erkek personeller tarafından yapılıyor. Yoğun bakımda yatan iffet sahibi bir kadın şuuru yerinde iken yabancı bir erkeğin gelip en mahrem yerini temizlediğini fark ettiğinde o kadının psikolojik durumunu, iffet sahibi her insan az çok fark eder.

***

Oysa dinimizce vefat eden bir bayanın cenazesini kendi kocası dahi yıkayamaz. Aynı şekilde hastanelerimizde bayan pansumancı yok. Bayanların en mahrem yerini dahi erkek pansumancı pansuman yapıyor. Yetkililerin, bu konuya duyarlılık ve hassasiyet göstermesini istiyorum.

***

MR VE RÖNTGEN AYLAR SONRA

İlk mesaj, sağlıktan ve önemli bir mevzudan açılmışken, devam diyelim.. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle alakalı, gelen bir mesaj var.. Z.E rumuzuyla , göndermiş.. Diyor ki;

***

Merhaba… Sağlıkta kuyruk yok, sıra yok deniliyor; bu doğru değil. Geçtiğimiz hafta, hastaneye gittim.. Randevulu gittik. Doktor muayene yapar, yapmaz bizi hemen MR ve Röntgen çekimine yönlendirdi. Gittik, sıra yok dediler.. İki ay sonraya gün verildi.. O esnada, gittiğimiz doktora gelen her hastanın, MR ve Röntgene yönlendirildiğini gördük. Bilinçli mi, değil mi bilemiyorum.. Ama bir yönlendirme var.

***

Ayrıca; iki ay gün vermek, niye.. İnsan hasta, ağrısı var, sancısı var, tedavi olması gerekir. İki ay bekle deniliyor. Biz bir akrabamızı devreye soktuk, gecenin bir vaktinde gidip, çektik. Yoksa iki ay bekleyecektik…

***

DEDAŞ'IN ELEKTRİK FATURASI…

Ne yazık ki, aldığım mesajların nerdeyse yüzde 40'ını DEDAŞ'la vatandaşın yaşadığı sorunları içeriyor.. Elektrik kesintileri, şişik faturalar ve "kaçak kullanıyorsun" deyip, kontrolsüz tutulan tutanaklar..

***

Hikmet M. isimli okur… Diyor ki Ekim'in ilk haftasında kesilen elektrik faturaları eylül ayı tüketimi olmasına rağmen, 1 Ekim itibariyle gelen yüzde 14.9 oranındaki zam yansıtılarak, sanki Ekim ayı itibariyle, elektrik kullanılmış gibi gösterilmiş.. Lütfen bu yöndeki faturalar, kontrol edilsin…

***

DEDAŞ eğer ki, 1 Ekim itibariyle geçerli olan elektrikteki zammı, Ekim ayının ilk haftasında abonelerine gönderdiği, faturaya yansıtmışsa bu büyük bir haksızlık olduğu gibi; yolsuzluk!.. Bu noktada, cevap bekliyorum..

***

Kesintilere dair, tepkilere gelince!… DEDAŞ açıklama yaptı, dedi ki, "bazı şebekeleri" yer altına aldığımızdan dolayı; kesintileri zorunlu yapmaktayız. Bu noktada da, "anlayış" bekliyoruz…Yani, resmi beyanlarına göre, kesintilerde kasti bir durum yok..

***

ÇARIKLI AHALİSİ SUSUZ!…

DİSKİ idarecilerine ithaf olunur.. Yenişehir ilçesine bağlı, Çarıklı mahallesinden; "kerbelaya" döndük diyerek, gelen "susuzluk" çığlığı, yoğun telefon şikayetleriyle bize ulaştı..

***

Denilen o ki, ilgili ve yetkili kurumları arıyoruz, su kesintisi nedendir diye?. Her seferinde farklı gerekçeler gösteriyor, bugün gelecek, şu saat akacak deniliyor.. Ama bir haftadır; su akmıyor.. Ne içmek için, ne yıkanmak için, ne da abdest alabilecek bir damla su yok.. Birileri bize cevap versin; su kesintisinin nedeni nedir ve ne zaman suyumuz akacak?…

***

VALİMİZDEN MÜJDE BEKLİYORUZ!…

Yasemin K.. İşkur'un Toplum Yararına Programı yani TYP kapsamında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 450 işçi adına, mesajını göndermiş.. Bu mesaj, SÖZ'de haber konusu oldu.. İl Valisi ve Belediye Başkanvekili Hasan Basri Güzeloğlu'ndan müjdeli haber bekliyorlar… Beklentilerini de şöyle dile getiriyorlar..

***

Diyorlar ki…Bizler engelli bireyleriz. İşkur aracılığıyla, 6 aylığına istihdam edildik. Şimdi, 17 Ekim itibariyle, süremiz doluyor. Yani, işsiz kalacağız. İl Valimizden, çalışma süremizi uzatmasını bekliyoruz.

***

Geçtiğimiz hafta, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı sayın Zehra Zümrüt Selçuk bir açıklama yaptı. Dedi ki; "kamudaki geçici işçilerin çalışma süresini, 9 ay 29 güne çıkardık.."  Aynı haktan, biz de yararlanmak istiyoruz. bizim de çalışma süremiz, 10 ay'a çıkarılsın.

***

ELİN KIRILSIN…

Bilmem izlediniz mi?.. Zibidinin teki, üzerinde "zabıta" kıyafeti var.. Yenişehir ilçesi, Sanat Sokağında.. Bahçeli bir mekandan, maganda çıkışıyla sokakta, "kağıt toplayan" küçük bir çocuğa, tekme-tokat girişiyor… Yumruk atıyor.. Çocuk gördüğü şiddetle, yere yıkılıyor.

**

İşte, bu görüntüler önceki günden itibaren sosyal medyada dolaşıyor.. İnanın ki, izlediğimde dehşete düştüm.. Gerek, insan müsveddesi o maganda olsun.. Gerekse de, "duyarsız, hissiyatsız, umursamaz" tavır içerisinde, olup-biteni elini arkasına atmış, kelli-felli zatların tavırları olsun!…

**

Der demez, kendi kendime söylendim.. "Ne ara bu kadar barbar ve vahşi bir vicdan sahibi olduk!?…"

***

Valilik-Belediye açıklama yaptı… Bu maganda, önceki dönemde İşkur elemanı olarak, çalışan biri.. Nasıl zabıtaya verilmiş o da meçhul.. Denilene göre, şuan belediye ile ilgisi yok.. Olay bir zaman önce, yaşanmış… Soruşturma açılmış.. Yazıyı kaleme aldığımda, gözaltına alındığı ve adının F.C olduğu bilgisi geldi..

***

Umarım!.. Adalet hükmünü, ders-i ibret noktasında verir.. Ki "eli kırılası" bu sokak magandaları, şiddet ve vicdan yoksunlarını, tekerrür etmez!...

***

GÜNÜN SÖZÜ?..

İmanın ve iz-anın eşlik etmediği her insan; şiddet yüklüdür?

 


Bu Makale 661 kere okunmuştur.

Yorumlar