Görüş Bildir

Zihnimle İstişareler

SAHİ NE OLDU BİZİM KENT ORMANI

Geçen haftadan beri süren orman yangınları hepimizi derinden üzdü ve de korkuttu, canlarını mallarını kaybedenlerin acısını insan olanlar paylaştılar. Halk olarak yine kirli muhalefet yaftalarını ve iktidarın yetersizliklerini izledik durduk.

Görülen o ki bu hususta tek yardımcımız Allah, ne diyelim rabbim bize ülke olarak hayırlı kapılar açsın.

Bizim Diyarbakır’ın yakacakları bir ormanı yok. Dicle üniversitesi civarında bir kent ormanımız var sonradan yapılma. Bir de yeni kent ormanı projesi vardı.

İlimizin Mastfroş tepesi diye adlandırılan dünya kavşağından yukarı doğru araştırma hastanesine dönülen kavşak dolaylarında hayata geçirilecekti.

2013 yılında çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak değiştirilmişti kent ormanı projesi.

Bu işleme karşın Diyarbakır barosu 2. İdare mahkemesinde dava açmıştı. Kent ormanı alanına daha başlanmadan yok edilmesinin yanlış olduğunu düşünerek.

Nihayetinde mahkemede ara kararlar, gerekçelerin tanzimi derken 226751 sayılı rezerv yapı alanı işlemini iptal etmişti Ocak 2020’de.

Güya kent ormanına dokunulmayacaktı.

Geçen seneden bugüne hummalı bir çalışma yok. Kent ormanı olacak olan mevkiinin tam karşısında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi duyurusuna göre; 95 bin metrekarelik alanda fidanlık inşa etmeye başladı.

1800 metrekarelik ana seranın kurulacağı alanda 5 bin metrekarelik alanda 50 tünel de yapılacakmış. Farklı tür ve renklerde çeşitli çiçek, çalı, ağaç fidesi yetiştirilecekmiş.

Kazasız, belasız, bürokrasisiz, tamamlanırsa takdire şayan!

Fidanlık için ekipler çalışmalarını sürdürüyor deniyor, fidanlığın tam karşısındaki kent ormanında niye ekipler yok. Bu konuda bilgilendirilmek istiyoruz.

Yakın zaman da edindiğim duyumlara göre kent ormanı olacak alanın bir kısmı TOKİ’ye diğer kısmı MSB’ye tahsis mi edilmiş artık devir mi edilmiş…

Duyumlarım şifahi, kanıt da yok belge de. Öyle düşünüyorum ki elde belge, ilan vs. olmadığı için hukuki bir çalışma yürütülemiyor.

Şifahi duyum dediysem bakkal Hüseyin amcadan duymadım. Kim Bilir belki de bu devir ya da tahsis meselesi planlanıyor, hayata geçmek içinse üzerinden zaman geçmesi gerekir.

Umarım bu söylentiler yalandır ve hiçbir aslı astarı yoktur. Buna daha çok sevinirim.

Bu şehrin yeşile en üst düzeyde ihtiyacı var. Hani bol yağışlı nemli iklimimiz olsa neyse diyeceğiz. Üç beş ormanımız olsa belki devlet işine karışmayalım diyebilirdik.

Zaten kurak, bozkır, susuz, sarı renkli memleketimiz. Yeşil alanlara su kadar ekmek kadar ihtiyacımız var. Ağaçlar her şehrin akciğeri…

Eğer yetkililerden biri bu yazıyı okuyorsa, lütfen akciğerlerimizi sökmeyin…

Ne toki yapımına karşıyız, ne de bakanlıkların herhangi bir araziyi herhangi bir kuruma tahsis etmesine salça olmak niyetindeyiz.

Neden kent ormanı olarak seçilen yer. Neden kent ormanı yerine betonarme…


Bu Makale 2033 kere okunmuştur.