Hz. Yusuf (A.S) dizisinin İranlı yönetmeni Ferecullah Silahşör yaşamını yitirdi, Hz. Yusuf’un hayat hikayesi!

İran sinemasının büyük ismi Ferecullah Silahşör'ün (63), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği açıklandı. İran sinemasının önemli oyuncu, senarist ve yönetmeni Ferecullah Silahşör, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede bugün yaşamını yitirdi. Ferecullah Silahşör, Hz. Yusuf Peygamber ve Ashab-ı Kehf gibi dizilerin yönetmenliğini de yapmıştı.

Haberler 27.02.2016 - 17:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran sinemasnn büyük ismi Ferecullah Silahörün (63), tedavi gördüü hastanede hayatn kaybettii açkland. ran sinemasnn önemli oyuncu, senarist ve yönetmeni Ferecullah Silahör, akcier kanseri tedavisi gördüü hastanede bugün yaamn yitirdi. Ferecullah Silahör, Hz. Yusuf Peygamber ve Ashab- Kehf gibi dizilerin yönetmenliini de yapmt.

FERECULLAH SLAHÖR KMDR?

AAnn haberine göre; ranl yönetmen Ferecullah Silahör Kazvin eyaletinde dodu. Aktörlük kariyerine 1983 ylnda Muhsin Mahmelbafn Nasuh Tövbesi filminde oynayarak balad. Bunun ardndan baka birkaç filmde de rol alana oyuncu, daha sonra ise oyunculuu brakarak senaryo yazmaya ve film yönetmeye balad. Dini konulu dizi filmler yazp yönetti.

Türkiyede de yaynlanan Ashab- Kehf (1998), Eyyüb Peygamber (1994) ve Yusuf Peygamber (2008) dizileri geni izleyici kitlesine ulat. Ferecullah Silahör, ran slam Cumhuriyeti Sanat Kurumunun kuruluunda da etkili olmutu.

HZ. YUSUF (A.S)IN HAYAT HKAYES

Hz. Yusuf, Yakup Peygamberin on iki olundan en küçüünün (Bünyamin) bir büyüüdür. Yusuf, srailoullarn meydana getiren on iki boydan birinin badr. Büyükbabas shak, büyük büyükbabas brahimdir. Yakupun en sevgili einden olan en sevgili oludur. Kuran- Kerimde kendi ad ile bir sure vardr. Yusuf Suresi 111 ayettir. Ayetlerin 98i Hz.Yusuftan bahseder. O ayetlere göre Hz. Yusufun hayat öyledir:

Küçük yata annesini kaybeden Yusuf, çok güzel yüzlü ve çok zeki bir çocuktu. On bir tane erkek kardei vard. Babalar Yakup Peygamber en çok Yusufu sever ve onunla ayrca ilgilenirdi. Babalarnn bu ar ilgisi aabeylerinin kskanmasna sebep olmutu.

Hz. Yusuf bir gece rüya gördü ve uyannca bunu babasna anlatt. Rüyasnda on bir yldzn, günein ve ayn kendisine secde ettiklerini gördüünü söyledi. Hz. Yakup bu rüyann, Yusufun gelecekte büyük bir adam olacana iaret ettiini anlayp rüyadan kimseye bahsetmemesi için Yusufu tembihledi. Hz. Yakupun büyük oullar bu rüyay örendi ve toplanarak Yusufu öldürmeye karar verdiler.

Aabeyleri babalarndan izin isteyerek koyunlar otlatmak üzere Yusufunda kendileriyle birlikte gelmesini söyledi. Aabeylerini çok seven Yusufun da istemesi üzerine Hz. Yakup izin verdi. Kardelerini alan büyük oullar onu kra götürdü. Orada Yusufu derin bir kuyuya atp, gömleini kana bulayarak Ey bizim babamz, hakikaten biz gittik. Yusufu da eyalarmzn yannda brakmtk. Onu kurt yemi. dediler. Kesmi olduklar hayvann kanna buladklar gömlei getirip Yakupa verdiler. Hz. Yakup onlarn yalan söylediklerini anlad ve takdire raz olup sabrn kendisi için en güzel yol olduunu bildirdi. Yusufu kaybolmas onu çok üzdü ve alayarak gözlerini kaybetmesine sebep oldu.

Hz. Yusuf kuyuya atldktan bir müddet sonra Medyenden gelip Msra gitmekte olan bir kervan kuyunun yannda konaklad. Su almak için kovalarn kuyuya attklar zaman Yusuf kovaya sarld. Kova yukar çekilince Yusuf da kovayla beraber darya çkt. Kovay çeken kii güzel yüzlü bir çocuun da çktn görünce ard. Kervanclar Yusufu Msra götürüp pazara çkardlar. Birçok kimse onu satn almak isteyince fiyat yükseldi. O srada Msr Azizi, yani Maliye Bakan Yusufu kervanclardan çok yüksek bir fiyata satn ald. Msr Azizinin hanm Züleyha isimli bir kadnd ve çocuklar olmamt. Bu yüzden Aziz, Yusufu evlat edinmeyi düündü. Hz. Yusuf akllara durgunluk verecek derecede güzeldi. Yüzünde parlayan peygamberlik nuru herkesi hayran brakrd. Bu durum Hz. Yusuf büyüdükçe Züleyhann ona ak olmasna sebep oldu. Onu kendisiyle beraber olmaya davet etti. Hz. Yusuf bunu kabul etmeyince, ona iftira atarak kocasna ikayet etti ve Yusufu hapse attrd.

Yusuf uzun yllar hapiste kald. Msr Firavununun ekmekçisi ve erbetçisi de onunla birlikteydi. Yusuf zindandayken hastalar ziyaret eder, geceleri namaz klar, Rabbini zikrederdi. Allah, kendisine rüya tabiri ilmini öretti. Yusuf, Firavunun ekmekçisi ve erbetçisinin görmü olduklar rüyalar tabir etti. Birinin, kurtulup iine devam edeceini, dierini ise öleceini söyledi. Sonunda dedii çkt. Hz. Yusuf, kurtulan arkadana efendisinin yannda kendisini anmasn söyledi.

Hz. Yusuf zindandayken Msr hükümdar bir rüya görmütü. Rüyasnda, yedi semiz inein yedi zayf inei yediini ve yedi yeil baak, yedi de kurumu baak görmütü. Bu rüyann yorumunu yaptrmak istedi. Hz. Yusufun rüya yorumu yaptn örendi ve onu yanna çararak rüyasn anlatt. Yusuf, Yedi sene bolluk, sonra yedi sene ktlk olacak. Bollukta saklayn, ktlkta bunlar yersiniz. dedi. Hükümdar Yusufun suçsuz olduunu ve senelerdir zindanda bouna kalm olduu örendi ve bunun üzerine Hz. Yusufu maliye bakanlna getirdi. Yusuf bolluk senelerinde çok ekip, ekinleri saplar ile beraber ambarlara koyulmasn, bu ekilde ekinler bozulmadan kalp hem de saplar ile hayvanlarn yem ihtiyacnn giderileceini söyledi.

Ayn ktlk, Hz. Yusufun babasnn memleketi olan Kenan diyarnda da yaand.

Yusufun kardeleri de yiyecek almak için Msra geldi. Onlar tanyan Yusuf sonunda kendini kardelerine tantt ve onlar affettiini söyledi, ailesinin tamamn Msra davet etti. Ailesi Msra vardnda Yusuf, üvey annesi ve babasn tahta oturttu; dier on bir kardei de Hz. Yusufun önünde eildiler. Yusuf; Ey babam! te bu evvelce gördüüm rüyann yorumdur. Hakikaten Rabbim o rüyay tahakkuk ettirdi. Beni zindandan çkarp mülk ihsan etti. eytan benimle kardelerimin arasn açtktan sonra, Allah sizi çölden getirdi. Muhakkak ki, Rabbim diledii eyleri hakkyla bilen her eyi hikmetinin icap ettirdii vakit ve ekilde yapandr. dedi. Bu ekilde srailoullar, Filistinden Msra gelip yerlemi oldu. Bir süre sonra Hz. Yakup vefat etti. Hz. Yusuf, Allah Tealaya söyle münacatta bulundu: Rabbim, bana hükümdarlk verdin, rüyalarn yorumunu örettin. Ey göklerin ve yerin yaratan! Dünya ve ahirette koruyanm sensin! Benim canm, Müslüman olarak al! Ve beni iyilere kat! (Yusuf, 101).

Ana Sayfaya Git