Kandil’de yatırım için istikrar şart

Türkiye Kandil’de petrol arayacağını yeni açıkladı ama arama ruhsatı 2013’te alındı. Bölgede 6 saha için sözleşmesi bulunan Türkiye yatırım için siyasi istikrarı bekleyecek.

Haberler 04.03.2015 - 10:28 Son Güncelleme : 04.03.2015 - 10:28

Enerji Bakanı Taner Yıldız, PKKya silah bırakma çağrısının ardından Kuzey Irak ile ilgili petrol arama faaliyetlerini açıkladı. Buna göre Türkiye Kandil Dağında petrol arayacak. Açıklama yeni ancak imzalar iki yıl önce atıldı. Türkiye 2013 yılında Kuzey Irak yönetimi ile altı blokta arama faaliyeti yapmak için sözleşme yaptı. Bu bölgeler Çoman, Hindren, Arbat, Pulkhana, Jabal Kand ve Khalakan. Enerji Bakanlığı yetkilisi, yatırım için Türkiyenin bölgede siyasi istikrarı beklediğini vurguladı, IŞİDin geleceği ve çözüm sürecindeki gidişata bağlı olarak yatırım kararının verileceğini söyledi.

>Hedef ortak ile yatırım

>Yatırım için şu an erken olsa da aynı yetkili, Türkiyenin projede tek değil, ortaklar ile devam etme hedefinde olduğunu söyledi.

>Türkiye, bölgedeki faaliyetlerini yürütmek için 2013te bir şirket kurdu. Turkish Energy Company (TEC), Kuzey Iraktaki yatırımları yönetecek şirket olacak.

>2013te Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve The Oil Gas Yearın birlikte hazırladığı raporda Çoman, Hindren ve Arbatta Türk şirketin payının yüzde 80 olduğunu, geri kalan sahalarda ise payın yüzde 40ta kalacağını yazmıştı.

>Çoman ve Hindren İran sınırına yakın, Arbat güneybatıda Süleymaniye yakınında, Pulkhana Kuzey Irakın güneyinde Jabal Kand batıda, Khalakan da doğusunda yer alıyor.

>Rezervlere kayıtsız kalamaz

>Sektör yetkilisi gerek gaz gerek petroldeki potansiyeli ile Kuzey Irakın Türkiyenin yanıbaşında daha ucuza bir enerji alternatifi olarak öne çıktığını anlattı:

>Şu anda Kuzey Iraktan Türkiyeye 450 bin varil petrol geliyor. Bu yıl sonunda bu rakan 600bin varile çıkacak. Şu anda Türkiyenin günlük üretimi bu seviyede yani Türkiyenin tükettiği kadar bir miktar Kuzey Iraktan gelebilir. Türkiyenin buna kayıtsız kalması mümkün değil. Gelecel yıl günlük üretim 1 milyon varile çıkması hedefleniyor. Bunun yanı sıra gaz da önemli bir başlık. 2018 başında Türkiyeye ilk gazın ihraç edilmesi planlanıyor. Gaz oyunu bu kadar derinleşirken Kuzey Irak gazı da ayrı bir avantaj. Türkiye bu süreci çok dikkatli yürüttü. Kimseyi kırıp dökmeden, incitmeden bu noktaya getirdi. Türkiyenin bu rezervlere kayıtsız kalması beklenemez.

Ana Sayfaya Git