Ortadoğu Gençlik Konferansıtoplantısı düzenlendi

Diyarbakır'da 13-14-15 Mart'a gerçekleşecek olan "1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı"nın öncesinde Ortadoğu gençliğinin yaşadığı sorunlar ele alındı.

Haberler 05.03.2015 - 12:40 Son Güncelleme : 05.03.2015 - 12:40

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) gençlik örgütleri öncülüğünde Diyarbakır’da 13-14-15 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan 1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı öncesinde hazırlık toplantısı yapıldı. Gençlik Gücünü Yaratacak, Ortadoğu’yu Özgürleştirecek sloganıyla yapılacak konferans öncesi Bağlar Belediyesi Konferans Salonu’nda bir araya gelen gençler, yaşadıkları sorunları ve bunların çözüm yöntemleri üzerine tartıştı. Toplantıya çok sayıda gencin yanı sıra DTK Başkanlık Divanı üyesi Feleknas Uca, DBP, EMEP, Partizan, Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF) gibi örgütlerin gençlik temsilcileri, Demokratik İslam Kongresi üyesi Nakşi Sayar ve DAİŞ çetecilerinin saldırılarından kaçarak Diyarbakır’a gelmek zorunda kalan Şengalli gençler katıldı. Toplantı salonuna PKK Lideri Abdullah Öcalan ve devrimci önderlerin fotoğraflarının yer aldığı poster asıldı.

>ORTADOĞU’DA GENÇLİK

>DTK Başkanlık Divanı üyesi Feleknas Uca, gençliğinin rolünün Kobanê ve Şengal direnişiyle bir kez daha görüldüğünü belirterek, Geleceğimizin başarısı gençlerimizin mücadelesiyle zafere ulaşacaktır. Gençlik olarak sorumluluğumuzu yüklenip görevlerimizi yerine getirirsek, halkların özgürlüğü ve geleceğine cevap olabiliriz dedi. Uca, En büyük özgürlük müjdesi gençlerin örgütlüğünü hayata geçirmesidir ifadesini kullanarak, bu bağlamda Diyarbakır’da toplanacak olan konferansın önemine dikkat çekti.

>Uca’nın ardından konuşan Demokratik İslam Kongresi üyesi Nakşi Sayar ise, Geleceğin yaratıcıları ve sürdürücüleri gençlerdir diyerek, gençliğin bu rolünden dolayı devamlı sistemin hedefinde olduğuna işaret etti. Açılış konuşmalarının ardından bir oturum halinde belirlenen konu başlıklarında sunum ve tartışmalar yapıldı. Oturumda Ortadoğu’nun tarihsel ve toplumsal yapısı, Kapitalist modernite ve ona dayalı iktidar güçlerinin Ortadoğu’ya müdahaleleri, Ortadoğu’da kapitalist moderniteye karşı alternatif arayışlar ve gençliğin rolü ve Ortadoğu’da gençlik hareketinin ortak mücadele sorunları ve çözüm önerileri başlıkları ele alınarak tartışmalar yürütüldü.

>Kayapınar Spor tesisinde

>Eşini yıllar önce çatışmada kaybeden Emira Şeyh Duma da, oğluyla birlikte Kayapınar Spor Tesisleri’nde kalıyor. Kobanideki evi yerle bir olmuş. Ama o yine de dönmek istiyor:

>Doğduğumuz yer daha tatlıdır bizim için, bu nedenle dönmek bizim için çok önemlidir. İlk fırsatta döneceğim. Kobaninin kurtulmasına çok sevindik, dönüşe daha çok sevineceğiz. Evimiz yıkıldı. Kardeşim orada, geçenlerde konuştum, binanın yerle bir olduğunu söyledi. Orada kamp kurulması durumu var, eğer olursa dönerim. Biz de biraz gidip eziyet çekelim, bir şey olmaz. Bu saaten sonra başka yerde yaşamak zor olur.

>Eşi YPG üyesi olan dört çocuk annesi Asya Dervişin yaşadığı köy hâlâ IŞİDİn elinde. Ama Derviş, Kobaninin merkezi de olsa dönmeyi düşünüyor.

>Burası çok iyi, hiç zahmet çekmedik. Eğer dönmemize izin verilirse döneriz. Mayın çok olduğunu söylediler, mayınlar temizlenirse döneriz. Evimiz yıkılsa da çadırlarda kalırız. Bir çare bulunana kadar kalırız.

>Kadınlar diğerlerine göre şanslı

>Kayapınar Spor Tesisleri’nde kalan Kobanililer diğerlerine göre şanslı. Tesislerin 30a yakın odası sığınmacılara tahsis edildi. Odalarda televizyon, ısınma sistemi ve banyo bulunuyor. Giderleri belediye tarafından karşılanan tesislerde çocuklara eğitim de veriliyor.

>Ancak şartların iyiliği, hayalleri değiştirmiyor; tesisteki kadınların tamamı toprağına dönmek istiyor.

Ana Sayfaya Git