Düğümü MHP çözecek

Meclis Başkanlığı yarışının ilk iki turunda 4 parti de adaylarının arkasında durdu. Ancak dördüncü turda dengeler değişecek. HDP Deniz Baykal ile İsmet Yılmaz arasında tercih yapmak durumunda kalırsa, "muhalefetten bir aday" olduğu gerekçesiyle Baykal'a destek verecek.

Haberler 01.07.2015 - 11:54 Son Güncelleme : 01.07.2015 - 11:54

Meclis Başkanlığı yarışında ilk iki tur tamamlandı. Partiler bir-iki fire hariç kendi adaylarının arkasında durdu. Düğümün çözüleceği son tur oylama ise çarşamba günü yapılacak. Bir adayın seçilebilmesi için üçüncü turda 276 oy alması gerekiyor. Bu oylamada da 276 bulunamazsa üçüncü turda en çok oyu alan iki aday dördüncü tura çıkacak. Bu turda oylamaya katılanların çoğunluğunun oyunu alan aday Meclis Başkanı seçilecek.

HDPde ibre Baykaldan yana

Muhalefet partileri Meclis Başkanlığı düğümünün çözüleceği dördüncü tur için tutumlarını hemen hemen belirledi.

İlk oylama öncesinde Mecliste kapalı grup toplantısı yapan Halkların Demokratik Partisinde genel eğilim dördüncü turda CHPnin adayı Deniz Baykalı desteklemekten yana. Toplantıda milletvekilleri AK Partinin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığını elinde tutmasının ülke açısından sorun yarattığını dile getirdi. Bazı milletvekilleri, Muhalefetten başkan olması tercihimizdir dedi. Toplantıda HDPnin dördüncü tur oylamaya katılması kararı alındı. HDPli vekiller ilk oylamaya bu toplantının ardından girdiler ve kendi adayları Dengir Mir Mehmet Fırata oy verdiler.

İkinci oylamanın sonunda gazetecilere açıklama yapan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da toplantıdaki genel eğilimi anlattı.

13 yıllık tek başına iktidardan sonra AKPnin parlamentoda Meclis Başkanlığını kendi ukdesine alması durumunda muhalefet kendini sorgulamalıdır. Umut ediyorum Meclis Başkanlığı koltuğu parti olarak el değiştirir.

Demirtaş, açıkça Baykala oy vereceklerini söylemedi ama son tura İsmet Yılmaz ile birlikte Deniz Baykalın kalması durumunda muhalefetin adayından yana olacakları mesajını verdi.

Düğümü MHP çözecek

Bu durumda henüz tavrını açıklamayan MHP kilit parti konumunda. MHP de dördüncü turda nasıl bir tavır alacağına ilişkin son kararını henüz vermedi. İsmet Yılmazın adaylığının belirlenmesinde AK Partinin MHPden de oy alma hedefinin etkili olduğu belirtiliyordu. Ancak Genel Başkan Bahçelinin daha önce basına yansıyan, Erdoğanın adayına oy vermeyiz mesajı MHPnin de tavrının belirlenmesinde etkili olacak. MHPnin alacağı her karar oylamanın akıbetini belirleyecek nitelikte. Zira MHP oylamaya katılmazsa, HDPli vekiller Baykala oy verse bile oy sayısı en fazla 211de kalacak. İsmet Yılmazın oyu ise 258. Kulislerde MHPnin oylamaya katılıp çekimser oy vereceği iddiası da dile getiriliyor. Al Jazeeranin ulaştığı MHP kaynakları, Mutlaka 4. tur oylamaya katılacağız ve oy kullanacağız dedi. MHP kararını belirlemek için ilgili kurullarını toplayacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çarşamba günü yapılacak üçüncü ve dördüncü tur oylama öncesinde de partisinin Meclis grubunu toplayacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır