Ercan Cengiz'den sonra, Birgül Ayman Güler de istifa etti

CHP Disiplin Kurulu'na bugün savunmasını da veren CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in de partisinden istifa etmesiyle CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 125'e düştü.

Haberler 26.01.2015 - 23:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP zmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, yazl olarak yapt savunmasnda suçlamalara ilikin iddianame talebini Grup Yönetimine ilettii halde, böyle bir belgenin kendisine verilmediini, sadece savunmas için süre uzatm yapldn, savunmasn kendisine gönderilen ilk yaz dorultusunda hazrladn vurgulad.

Savunmasnda suçlamalardan birinin Grup Bakanlna bilgi vermeden bir televizyon programna katlmak olduunu aktaran Güler, Genel yaz, milletvekillerinden demeç vermeden ve bir programa katlmadan önce nöbetçi grup bakanvekiline bilgi vermenizi rica ederiz demekte, bir izin ya da onay alma ileminden söz etmemektedir. Ayrca bilgi verilmedii takdirde bunun iç yönetmelie aykrlk oluturaca türünden herhangi bir uyar da içermemektedir ifadesini kulland.

Güler, ceza için gerekçe gösterilen basnda yer alan açklamalarnn yansmalarnn ne olduuna ilikin kendisine bir bilgi ve belge gönderilmediini de aktararak, Bilindii gibi, savunma hakk ancak bir iddianame varsa kullanlabilir; atl suçlarn açkça belirtilmemesi, iddianame yokluu dolaysyla savunma hakknn ihlali demektir deerlendirmesinde bulundu.

Parti içinde ayrlk gözetme ve ayrmclk yapma suçuna bir televizyon programnda açklamalarnn gerekçe gösterilmesine de deinin Güler, Sözü edilen TV programnda, bu kategoride deerlendirilebilecek hiçbir konu ele alnmamtr. Kald ki bu tür bir eylem, ancak parti içindeki i ve ilemler bakmndan ortaya çkabilir; bir televizyon programnda sarf edilen sözlerle nasl oluabilecei ayr bir merak konusudur ifadelerine yer verdi.

GRUP YÖNETM KURULU, AIR BR CEZALANDIRMA STEMNDE BULUNMUTUR

Güler, savunmasnn deerlendirme bölümünde ise unlar kaydetti:

Grup Yönetim Kurulu, partili milletvekillii haklarm ortadan kaldran ar bir cezalandrma isteminde bulunmutur. Talebini önlemli klarak, karar bildirim tarihi olan 8 Ocak 2015 gününden itibaren partili milletvekillii haklarm kullanmam yasaklamtr. lgili kararda, ceza talebinin dayanaklar ile atl suç fiili arasnda anlaml ve açklanabilir balar kurulmamtr. Ceza talep eden kurum, savunma hakknn kullanlmasnda olmazsa olmaz koulu yerine getirmemi, iddianame hazrln ve bunun tarafma iletilmesini ihmal etmitir. Yazl iddianame istemime yant verme gerei dahi duyulmam olmas, temel hukuk ilkelerine ve parti içi hukuka uygunluk kaygs tanmadna kanttr. Bu nedenlerle, parti-grup yönetimi yetkilileri, hukuka dayal disiplin mekanizmasn, yönetim tarzlarna ve yürüttükleri politikalara yönelik eletirileri baskyla ortadan kaldrmak üzere keyfi tasfiye aracna dönütürmülerdir. Parti içi demokrasi ilkeleri ve parti hukuku bakmndan suç oluturan bütün karar ve ilemleri reddettiimi sayglarmla bilginize sunarm.

Birgül Ayman Güler, yapt baz açklamalar gerekçesiyle Grup Yönetim Kurulu tarafndan bir yl süreli geçici gruptan çkarma istemiyle ve tedbirli olarak Grup Disiplin Kuruluna sevk edilmiti.

Kaynak: Akam

Ana Sayfaya Git