Sigarayı bırak 20 dakika sonra keyfine bak!

Sigarada bulunan 4000’den fazla kimyasal maddenin en az 81’inin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmış durumda. Öyle ki akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni, sigara! Ayrıca sigara içenlerde; ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski 30 kat artıyor. Sigarayı bırak 20 dakika sonra keyfine bak!

Haberler 26.08.2015 - 22:53 Son Güncelleme : 26.08.2015 - 22:53

Sigaray braktktan 2-12 hafta sonra, öksürük varsa iddeti azalyor ve 3 ay içinde kayboluyor.

* Balgam sorunu 2 haftada yar yarya azalyor.

* Efor kapasitesi artyor. Bu sayede daha hzl koabilir, daha uzun yürüyüler yapabilir, hareket ettiinizde nefesiniz darl sorunu yaamazsnz.

* Soluk alp vermeniz kolaylayor.

5 YIL SONRA: KANSER HASTALIKLARINDA RSK!

* Sigara; az, grtlak, yemek borusu ve idrar torbas kanserlerinin olumasnda en önemli risk faktörü. Sigara brakldktan 5 yl sonra az, grtlak, yemek borusu ve idrar torbas kanseri riski yüzde 50 orannda azalyor.

* Sigara akcier kanserinin birinci nedeni olarak nitelendiriliyor. Özellikle akcier, kalp, solunum hastalklar ve beyin-damar hastalklarnda da ilk sralarda yer alan risk faktörünü oluturuyor. 5 yl sonra bu hastalk riski yüzde 50 azalyor.

Sigara üreme saln da olumsuz etkiliyor. Örnein kadnlarda düük yapma, erken doum ile infertilite; erkeklerde de infertilite ve erektil disfonksiyona neden olabiliyor. Dolaysyla salkl yaamak için sigaray brakmak art. Üstelik bu zararl alkanlnzdan kurtulduktan sadece 20 dakika sonra vücudunuzda olumlu deiimler yaanmaya balyor. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Pelin Uysal, sigaray braktktan sonra vücudumuzun verdii tepkileri anlatt.

20 DAKKA SONRA: NABIZ NORMALE DÖNÜYOR

Normalde nabzmz dakikada 80-100 kez atyor. Ancak sigara içen kiilerde nabz atm says 100 ve üzeri olabiliyor. Bunun sonucunda da yüksek tansiyon gibi son derece önemli sorunlar geliebiliyor. Sigaray braktktan 20 dakika sonra ise kan basnc ile vücut ss ve nabz normale dönüyor. Hipertansiyon hastalarnda da tansiyon normal snrlara yaklayor.

BA ARISI VE HALSZLK SORUNU AZALIYOR

Sigara içenlerde, özellikle KOAH hastalarnda, kanda fazla karbonmonoksit gaz birikiyor. Vücut bunu kompanse etmek için de daha fazla kan yapmna ihtiyaç duyuyor. Bunun sonucunda belirli kan hücrelerinde vücudu rahatsz eden bir yükselme oluyor. Bu da ba ars, nefes darl, halsizlik ve sersemlik hissi yaratyor. Sigaray braktmzda kanda karbonmonoksit gaz hzla azald için bu yaknmalar da hzla azalp, kayboluyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır