Fıat’ın Yeni Göz Bebeği: ‘Egea’

Türkiye’nin yeri gelen firmalarından fıat artık bünyesine yeni bir sedan araç daha ekliyor… Bu çıkardığı otomobilin fiyatı ne kadar ne zaman Türkiye’ye gelecek cevabı haberimizde…

Haberler 13.10.2015 - 14:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EgeaFiatn Türkiyede üretimine balanlan kompakt sedan modeli Egeay zmirin Alaçat bölgesinde inceleme ans bulduk. Aracn ilk sürü izleniminden bahsetmeden önce dilerseniz Egeann sat tarihi ve fiyatyla ilgili bilgileri verelim.

520 milyon dolarlk yatrm sürecinin ardndan Tofan Bursa fabrikasnda seri üretimine balanan Egea 15 Ekimden itibaren Fiat bayilerinde yerini alacak.

Öncelikle Türkiyedeki tüketicilerin ihtiyaçlar göz önüne alnarak tasarlanan ve gelitirilen Fiat Egeann balangç fiyat 49 bin 900 TL olarak belirlenirken, en üst versiyonu 70 bin 900 TLden satlacak. lk etapta 1.4 litre 95 HP benzinli,1.3 litre 95 HP Multijet dizel ve 1.6 litre 120 HP Multijet motor seçeneklerinin satna balanacak. Ylbana kadar 5 ve 6 ileri vitesli manuel anzmanlarla satn alnabilecek Fiat Egeann sadece 6 ileri otomatik anzmanla kombine edilen 110 HPlik 1.6 litrelik e-Torq motorlu versiyonu ise ylbandan itibaren sata sunulacak. 1.6 litrelik Multijet turbo dizel motor seçeneinin DCT otomatik anzmanl versiyonu ise 2016 ylnn 2nci yarsnda sata sunulacak.

3 zengin donanm seçenei

Easy, Urban ve Lounge ad verilen 3 donanm paketiyle müterilerinin beenisine sunulacak Egeann, giri seviyesini temsil eden Easy donanm paketinde; krom kap kollar, 16 inç sac jantlar, elektrikli ve stmal yan aynalar, elektrikli ön ve arka camlar, Uconnect Radio/MP3 çalar, USB/AUX girii, çok fonksiyonlu direksiyon, ön hava yastklar, ABS, Elektronik Stabilite Program (ESP), Yoku Kalk Destek Sistemi gibi donanmlar yer alyor.

Bir üst donanm paketi olan Urban ise krom ön zgara, 16 inçlik alaml jantlar, sis farlar, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, otomatik klima, hz sabitleme sistemi, park sensörü, Uconnect 5 inçlik dokunmatik ekran, 3.5 inçlik TFT yol bilgisayar ekranyla yan ve perde hava yastklar gibi daha zengin bir donanm listesine sahip.

Fiat Egeann en üst donanm paketi olan Lounge ise Urban donanm seviyesine ek olarak 17 inçlik alaml jantlar, krom bagaj ve cam alt çtas, elektrokromik iç dikiz aynas, far/yamur sensörü, elektrikli bel destek ayarl sürücü koltuu, arka kolçak, navigasyon ve geri görü kameras gibi unsurlar yer alyor.

Adn Ege Denizinden alan Fiat Egea, çeme-Alaçatda düzenlenen bir test sürüü etkinliiyle ilk kez yollara çkt. Test sürüü kapsamnda düzenlenen toplantda konuan Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, Egeann ksa sürede Türkiye pazarnn en çok tercih edilen modeli olmasn hedeflediklerine dikkat çekti. Aytaç, Türkiye pazarnn yüzde 35ini oluturan küçük ve kompakt snf sedan pazarndaki potansiyeli lehimize çevirmeyi hedefliyoruz. Fiat Egea, özgün tasarm, konforu, geni iç hacmi, kullanll ve kolay ulalabilir olmas sayesinde tüm kompakt sedan müterilerinin ihtiyaçlarn karlayacak. Bu anlamda kompakt sedan snfnn en ulalabilir sedan olacak diye konutu.

Doutan sedan

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, Türkiyede otomobil pazarndaki varlmz daha da güçlendirecek yeni bir otomobil tasarlamak üzere beyaz bir sayfa ile masaya oturduumuzda, ilk önce sedan müterilerinin ihtiyaçlarn analiz ettik. Sedan alclarnn seçim kriterlerinin banda çekici tasar ekonomik satn alma ve kullanm maliyetleri ve kullanm özellikleri yer alyordu. Bu yüzden Fiat Egeann tasarm önceliklerinde bu üç noktay öne çkardk. Hem çekici ve donanml hem kullanl ve geni hem de kolay ulalr ve kullanlr bir otomobil yapmak için mühendislerimizden üç ana alana odaklanmalarn istedik dedi. Altan Aytaç, Fiat Egeann göz alc tasarm hakknda ise Fiat Egeann tasarmn olutururken hem talyan tasarm gücünü tamasn hem de uluslararas trendleri takip etmesini hedefledik. Güçlü ve agresif hatlara sahip ancak hzla yalanp eskimeyecek bir stile sahip olsun istedik. Bu yüzden tasarmclar hiçbir kst olmadan sfrdan özgün bir tasarm gelitirdiler açklamasn yapt.

4532 mm uzunlua, 1792 mm genilie, 1497 mm yükseklie sahip Fiat Egea, Tofa tarafndan gelitirilen 356 kodlu esnek ve modern platformunun sunduu 2636 mmlik aks mesafesiyle küçük snf sedanlarn üzerinde, kompakt snf sedanlarla ise rekabet eden boyutlara sahip. Bu da otomobilin C ve D snf sedan modellerin arasnda farkl bir snfa yerlemesini salyor.

520 litrelik bagaj hacmi sunan Egea, 5 yetikinle birlikte bagajlarn da tayacak geni alan sunabiliyor. Ayrca bagaj büyük açlma az ve yükleme eiinin alçak olmas sayesinde kolayca yükleme ve eriim avantaj salyor.

Fiat Egea, yüzde 80e varan yüksek dayanml çelik kullanm ve bütünsel gövde tasarm sayesinde mükemmel bir sürü dinamiine sahip. Bu sayede yüksek gövde rijiditesi ve çarpma performansna ramen düük bir arla sahip olmasyla dikkat çeken Egea, 100 bin dekanewtonmetrelik burulma direnci titreim ve sesleri azaltrken mükemmel bir sürü konforu da salyor.

Net bir görü alanna sahip bu yeni sedan otomobilin kndisini kantlam motor seçenekleri sayesinde oldukça iyi bir performans gösterdiini söylemek mümkün. Araç Lineadan 80 kilogram daha hafif.

11 metrelik dönü çap iyi bir deer ancak normalden büyük tasarlanan direksiyon ve uzun boylu sürücüleri için gaz pedalna basarken dizin orta konsolun kenarna deiyor olmas araçla ilgili dezavantajlar olarak dikkat çekiyor. Büyük tasarlanan direksiyon özellikle kilolu kiilerin arac kullanmas açsndan skntya yol açabilir.

Koltuklar genel anlamda oldukça baarl ve yanal destekler sayesinde iyi bir ekilde vücudu kavryor. Sadece koltuun srt bölümünün beni bir parça rahatsz ettiini belirtmem gerek tabi bu biraz da alkanlklardan kaynaklanyor olabilir ve her sürücüde farkl bir his yaratabilir.

anzman sistemi ise halk arasnda kemikli diyebileceimiz sert geçileri olan bir yapya sahip ancak sürü konforu açsndan bir sknt yaratmyor. Aracn yol tutuu ve süspansiyon sistemi ise snf deerlerine göre baarl.

Fiat Egea sadece Türkiyede bu isimle sata sunulacak. Dünyada kullanlan ismi ise Tipo olacak ve model üzerinden türetilen bir station wagon ve hatchback karoserinin de yine Tipo adyla 2016 yl içerisinde Cenevre Otomobil Fuarnda sergilenmesi bekleniyor.

Egeann otomatik anzmanl seçenekleri ise 2016 yl bandan itibaren sata sunulacak. Dizel otomatik seçenei ise gelecek yln sonlarna doru yollara çkacak.

Kaynak:CNN TURK

Ana Sayfaya Git