Microsoft, AMD'yi satın alacak(mı?)

Yazılım devi Microsoft, donanım sektöründe ben de varım diyerek CPU ve GPu üreticisi AMD’yi satın almak istiyor.

Haberler 01.07.2015 - 22:10 Son Güncelleme : 01.07.2015 - 22:10

Bundan iki yıl önce bir dönemin cep telefonunda lider markası olan Nokiayı satın alarak 7.1 milyar dolar gibi bir ödeme yapan Microsoft şimdi de yine tarihi bir rakamla başka bir devi satın almanın peşinde.

KiGuru sitesinde yer alan bir habere göre Microsoft AMDyi satın almak için iki aydır üst düzeyde görüşmeler yapıyor. Yine KiGuru sitesine göre Microsoftun şu anki nakit rezervi 95 milyar dolar. AMDnin piyasa değeri ise 1.8 milyar dolar. Donanım sektörüne büyük yatırım yapan Microsoftun AMDyi satın almaması için hiçbir neden yok.

Kişisel bilgisayarlarda en çok kullanılan işlemci İntel. AMD de bu hakimiyeti bir türlü yenemedi. Sony ve Microsoft, PlayStation 4 ve Xbox One oyun konsollarında AMDye ait APU (işlemci ve grafik işlemcisi bir arada) adı verilen yonga setlerini kullanıyor. Microsoft, APU işlemciler için satılan her Xbox One konsol için AMDye 100 dolar gibi astronomik bir ücret ödüyor. Xbox Oneın milyonlar sattığını göz önünde bulundurduğumuzda bu rakam milyar dolarları buluyor.

Microsoftun AMDyi satın alması oyun dünyasındaki bir numaralı rakibi Sonyyi kendisine bağlı kılacaktır. Sony de Microsoft gibi konsol başına AMDye 100 dolar gibi ciddi bir para ödüyor. PlayStation 4 satışları 20 milyonu aşmış durumda ve Sonynin bugüne dek AMDye ödediği parayı gelin siz hesap edin.

Microsoftun AMDyi satın alması halinde pazarda taşlar yerinden oynayacak. Xbox One için 100 dolar gibi bir ücret ödemek zorunda kalmayacak. Bir de Sonynin AMDye ödeyeceği paralar direk Microsoftun kasasına girecek. Ayrıca Surface tablet ve mobil cihazlarında AMD teknolojisini kullanabilecek.

Kaynak: sabah.com.tr

Ana Sayfaya Git