Bitlis isyanı ve Şeyh Selim

Gazeteci Nevzat Bingöl, 1914 yılında Bitlis yöresinde İttihat ve Terakki’ye karşı ayaklanan Şeyh Selim’in önderliğini yaptığı isyanı kitaplaştırdı.

Haberler 09.05.2013 - 01:20 Son Güncelleme : 09.05.2013 - 01:20

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Gazeteci Nevzat Bingöl, 1914 yılında Bitlis yöresinde İttihat ve Terakkiye karşı ayaklanan Şeyh Selimin önderliğini yaptığı isyanı kitaplaştırdı. Bingöl, başbakanlık Osmanlı, Genelkurmay, Ermeni ve Rusya arşivlerinden elde edilen belgelerle yazılan kitabın Diyarbakırda yapılacak kitap fuarında okurlarla buluşacağını söyledi.

Şeyh Selimin Üstad Bediüzaman Hazretlerine de hocalık yaptığını öne süren Bingöl, 1914 yılında Seydaye Mele Selim önderliğinde Bitliste İttihat Ve Terakiye karşı bir isyan başladı. Bu isyanda dini önderler olan Şeyh Şahabettin Seyyid Ali ve Seydaye Mele Selim rol aldı. Seydaye Mele Selim, Şeyh Şahabettin ve Seyyid Alinin hocalarıydı. Aynı zamanda Bediüzaman Saidi Nursi Hazretleri ve Molla Mustafa Barzaninin de hocası olan Seydaye Mele Selim 4 yıl da İranda üniversitelerde hocalık yaptı. Önemli bir isyan olan Bitlis İsyanı Şeyh Abdulselam Barzani isyanıyla aynı tarihte başlamış ve her iki isyan da bastırıldıktan sonra Şeyh Selim Bitliste, Şeyh Abdulselam Barzani Musulda idam edilmiştir dedi.

BEDİÜZAMAN, SAVAŞMA TEKLİFİNİ REDETTİ

Bingöl, Kürt Teraki ve Teavün Cemiyeti ve Rexıstına İrşad örgütlerinin de kurucuları arasında olan Şeyh Selimin, öğrencisi olan Bediüzaman Saidi Nursiye gel hareketimize katıl birlikte kıyam edelim diye teklifte bulunduğunu, Bediüzamanın da Bu orduda belki yüz bin evliya yaşamıştır. Ben bu orduya kılıç çekmem cevabını verdiğini ifade etti. Bingöl, Ancak Bediüzaman bu sözününün üzerinden 50 yıl geçtikten sonra Şeyh Selimin oğluna hocam Seyda Selim haklı çıktı ama intikamımız alınacak diyerek hocasına saygısını göstermiştir. Bitlis ayaklanması, Irakta Şeyh Abdulselam Barzaniyle aynı dönemde meydana gelmesi ve her iki harekete İranlı kürt Smail Ağa Simko Şikakinin destek vermesi bakımından önemlidir. 3 farklı devlet sınırları içinde yaşayan Kürtlerin ortak bir hareketi olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. İfadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git