Dijital dünyayla sürdürülen diyalog çocukların hayatlarını zedeliyor

Uzman Psikolojik Danışman Abdülkerim Işık, çocukların ve gençlerin sanal âlemdeki oyunlarla kendini farklı bir dünyanın içinde bulmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 21.05.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn sanal lemden gerçek aleme dönmesi ve yeniden sokaklarda koturmas gerektiini belirten Uzman Psikolojik Danman Abdülkerim Ik, gerçekmi gibi alglanan sanal bir hayat yaadmza vurgu yapt.

Nesil emniyeti tehlikede

Ik, dünyann bir köy haline dönütüüne deinerek, u an yeni bir çadayz ve bu çan en önemli olgusu dijital ça olmasdr. Gerçekmi gibi alglanan sanal bir hayat yayoruz adeta. Birçok çocuk ve gencin hatta yetikinlerin bile farknda olmad, kendinde olmayan birçok özellie göre kendisini yanstt örneklerle kar karyayz. Dijital dünyann karmza çkard birçok sorun var. Bunlarn en banda neslimizin emniyet ve güvenliini salamakla sorumlu olduumuz bir problemle kar karyayz. Nesil emniyeti tehlikede çünkü sanal dünya artk ortak bir kültür. Dijital dünya, bir köy haline dönütürdüü gerçek dünyadaki tüm insanlar üzerinde tahakküm kurmaya balad. Bu tahakkümde manevi, kültürel deerlerimiz; terbiye, ahlak ve her türlü örfümüz adeta sakz gibi çinenmektedir. çocuklarmz da genelde bunun farknda deil. Halen yetikinlerimiz, çocuklarmzn sanal dünyadaki durumlarn göremiyorlar, hiç farknda deiller. liki ve iletiim biçimlerini genelde kaçryorlar. Adna çou zaman ders, aratrma, okul gibi gerekçeler dense de ortaya çkan sanal ilikiler, dijital dünyayla sürdürülen diyalog ve ilikiler çocuklarmz ciddi anlamda zedeliyor. dedi.

Olmayan ve yaanmam birçok ey olmu ve yaanm gibi gösteriliyor

Sanal lemin yaanmam olaylar karsnda sanki yaanmlk hissi vermesine aldanlmamas gerektiinin altn çizen Ik, Son zamanlarda çocuklarn dijital dünyayla ilikilerini ayarlayabilecek ekilde öretmenlerimizle görümeler yapyoruz. nternet üzerinden verilecek ödevlendirmeler de çok dikkatli olmalarn özellikle istiyoruz. Sanla dünyann hepimiz üzerinde oluturduu yalan alg ve manipülasyonlar var. Bu konuda özellikle çok dikkatli olmamz lazmdr. Olamayacak ve yaanmam birçok ey olmu ve yaanm gibi gösteriliyor. Ve insanlar, çocuklar, gençler adeta büyülenerek kandrlmaktalar. Bunlarn da en önemli araçlarndan birisi de çocuklar ve gençler üzerindeki oyunlardr. çocuklar hiç arka plann düünmeden dijital dünyayla kurduklar hzl ilikiden kaynakl hemen abone olmalar, oyuna girmeler, oyunun içinde gelien olaylarn farkna varmadan kendilerini yeni bir dünyada bulan çocuk ve gençlerimizle sk sk karlayoruz. Bu çocuklarmz çardan, sokaktan alkoyuyor. Eve kapanan, dar çksa bile elini ekrandan ve dijital araçlardan ayrmayan, yolda yürürken saa sola çarpan bir nesille kar karyayz. ifadelerini kulland.

çocuklarnz sk sk kontrol edin

Ik, çocuklarn sanal alemle ba baa braklmamas gerektiini dile getirerek, Özellik anne ve babalarn dikkat etmesi gereken bir husustur bu. çocuklarn sk sk kontrol ederek ne yapyorlar, nerelere giriyorlar, dijital dünyadaki gezintileri, ilikileri nerelerde? diye onlardan haberdar olmalar gerekiyor ki çocuklarn geliimi hakknda çok daha net fikirleri olsun. Yanllk ve sapmalara kar müdahale edebilsinler. Son zamanlarda düünmek bile istemediimiz intihar vakalarna kadar giden, çocuk istismarn skça gündeme getiren, yanl i ve eyleme götüren birçok problemli durumla karlaabiliyoruz. Bunlarn artk tek sebebi rahatlkla sanal dünya diyebiliyoruz. Teknolojinin bir frsat olduunu düünerek, hayat kolaylatran bir araç olarak kullanmamz gerekirken bugün teknoloji, sanal lem adeta bir tehdit haline dönümü durumdadr. Nesillerimiz, toplum ve deerler dünyamz üzerinde ciddi tehdit oluturuyor. Bizim kabullenmediimiz, çocuklarmz da ve gençlerimiz de görmek istemediimiz birçok ey sanal dünyann dayatmalaryla hzl etkileimleriyle bakyoruz ki mahallelerimize sokaklarmza hkim duruma gelmi. eklinde konutu

çocuklarmza lise dönemini bitirene kadar akll telefonlardan uzak tutmalyz

çocuklarn belli bir yaa kadar akll telefon sahibi olmasnn doru olmadn belirten Ik, Bizim bu konuda çok dikkatli olmamz gerekiyor. çocuklarmza lise dönemini bitirene kadar akll telefonlardan uzak tutmalyz. çocuklarmz evlerdeki bilgisayar veya laptopla etkileim halindeyse bunlar da koruma programyla korumak lazmdr. Sk sk onlar incelememiz, geçmie dönük hangi sitelere girildiini kontrol edip nerelerde dolat, kimlerle etkileim halinde olduunu bilmemiz lazmdr. Bu konunun altn bir uzman olarak çizmek istiyorum. Ben çocuuma karmam, çocuum özgürdür, serbesttir dediiniz her duruunuz, her çabanz sonunda çocuunuza ve size dünyada hiçbir zaman yaamak istemeyeceiniz kötülüklerle karlatracak. çocuklarmz reit olana kadar doru ve yanl ayrt etme sorunu yayorlar. Bizim onlara doru yolu göstermemiz, yollarn aydnlatmamz, karlatklar her problemde üzerinde durmamz sahip çkmamz lazmdr. dedi.

Kar karya olduumuz tehlikenin farkna varalm

Toplumun, sanal alem denilen bir tehlikeyle kar karya olduuna vurgu yapan Ik, çocuklar iki veya üç yandan itibaren telefonla bilgisayarla ba baa braktmz da ortaya çkan canavar önce toplumu sonra bizi en son kendi kendini imha edecektir. Bu konuda hepimiz lütfen olayn ciddiyetini, kar karya olduumuz tehlikenin farkna varalm. Sanal dünyann, oyunlarn, dijital alemin ayn zamanda ciddi bir tehdit oluturduunun farkna varalm. Bu tamamen dijital dünyadan kopalm, uzaklaalm anlamna gelmiyor. Bunlarn bir frsat olduunu bilerek biraz daha faydac ekilde yaklarsak onlar bizim elimizde, bizim kullandmz araçlar haline dönüür. Aksi takdirde bizim patronumuz, sahibimiz; aklmz, duygumuz olurlar. Ve biz onlarn esiri ve kölesi haline geliriz. Bu konuda önce çocuklarmz için sonra toplumdaki neslimiz için, sonra tüm insanlk için gerekli hassasiyeti gösterelim. Dijital dünyaya evet, sanal aleme hayr. Sokaklarmz çocuklarmzla dolsun, oyun bahçelerimiz çocuklarmzla dolsun. çocuklarmz özellikle kitapla bulusun. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git